Btw Percentages Varianten

Btw berekenen voor ondernemers

Btw bereken je over vrijwel alle producten en diensten die je als ondernemer levert. En je betaalt btw over producten en diensten die je inkoopt. Dit moet je weten over btw en ondernemen. 

1. Btw berekenen: hoe werkt dat? 

Vrijwel iedere ondernemer moet btw berekenen over zijn of haar producten en diensten. Het is heel simpel: je wil per product € 100 omzetten. Dit bedrag heb je nodig om uit de kosten te komen en winst te maken.

Je vraagprijs is dan € 121 (€ 100 + € 21 btw = € 121). Die 21%, dus € 21, draag je af aan de belastingdienst. Je geeft dit bedrag op bij de omzetbelasting, ofwel btw-aangifte. Maak je per ongeluk een foutje? Dan kun je die later herstellen.

2. Btw berekenen: moet ik dat?

Het is bijna altijd verplicht om btw te berekenen. Je leest hier meer over in de brief die je krijgt als je bent ingeschreven in het handelsregister. Let op: je bent vaak ook btw-plichtig als je maar af en toe een product of dienst verkoopt.

Je rekent dus btw (is dus hetzelfde als 'omzetbelasting') over bedragen die jij bij klanten of opdrachtgevers in rekening brengt. Hierover doe je vervolgens, meestal elk kwartaal, aangifte bij de Belastingdienst (zie 3.).

Tip: zet de btw-calculator in je favorieten

3. Btw-nummer

Je btw-nummer krijg je bij je inschrijving in het handelsregister bij de KvK. Je hoeft het dus niet op te vragen bij de belastingdienst. Het is verplicht om je btw-nummer op facturen en offertes te vermelden.

Hiermee bewijs je dat je ondernemer bent voor de belastingdienst. Ook kan de belastingdienst bij een controle dan direct zien of je btw-aangifte klopt. 

4. Btw-tarieven: hoeveel btw bereken ik?

21%-tarief 9%-tarief (laag tarief) 0%-tarief

Dit tarief geldt voor de meeste goederen en diensten, van smartphones tot rechtsbijstand.

 

Het verlaagde tarief geldt voor producten en diensten waarvan de overheid vindt dat ze voor zoveel mogelijk mensen betaalbaar moeten zijn, zoals medicijnen, eten of de kapper.

Bij andere wil de overheid aanschaf stimuleren, zoals kunst. In al die gevallen geldt dus het lage tarief.

Het lage btw-tarief is per 2019 verhoogd van 6 naar 9%. Dit zijn de gevolgen voor jou.

Overzicht van goederen en diensten met het lage btw-tarief

Het 0%-tarief is bedoeld voor producten waarvoor een consument in een ander land de btw betaalt.

Als een buitenlandse supermarkt jouw yoghurt inkoopt, betaalt de consument immers daar de btw. Het 0%-tarief geldt ook bij im- en export alleen in specifieke gevallen en is iets anders dan vrijstelling van btw.

Overzicht van goederen en diensten met het 0%-tarief.

 

5. Btw berekenen op je offertes en facturen

Naast je btw-nummer, hoort ook een duidelijke uitsplitsing van de bedragen met en zonder btw op je offertes en facturen:

  1. het bedrag exclusief btw
  2. het btw-bedrag
  3. het bedrag inclusief btw staan

In de btw-calculator kun je een van deze drie bedragen zetten, de rest vullen we automatisch aan voor je.

Je moet over je totale prijs, dus inclusief onkosten zoals reiskosten, de btw berekenen. Sommige ondernemers hebben producten en diensten met verschillende tarieven (zoals een boekhandel die boeken (laag tarief) en balpennen (gewoon tarief) verkoopt. Die bedragen zet je apart op de bon. 

TipBij offertes of prijsindicaties voor consumenten moet je altijd het bedrag inclusief btw vermelden. De zin ‘dit bedrag is exclusief btw’ is niet genoeg. 

6. Btw terugvragen: inkomende facturen en bonnen

Ook op de facturen die anderen jou sturen of bonnen die je ontvangt, moet de btw staan. Bij de omzetbelasting geef je de aan jouw betaalde btw op, minus wat je zelf aan btw hebt betaald aan anderen.

Niet alle btw mag je op deze manier aftrekken als voorbelasting.  Zo kan het niet voor horeca-uitgaven. Lees meer over btw terugvragen.

7. Btw in je boekhouding

In je boekhouding zet je dus ook aparte posten met ontvangen en betaalde btw. Scan direct je bonnen en zet de bedragen in je boekhouding. Via handige oplossingen als Rabo Bizzy krijg je vervolgens direct ook een overzicht voor je btw-aangifte.

Maak onderscheid tussen de verschillende tarieven en zorg dat btw van bijvoorbeeld horeca-uitgaven apart gemarkeerd zijn. Die mag je niet opgeven als voorbelasting. Ofwel: je mag die betaalde btw niet aftrekken van de btw die je ontvangen hebt. 

8. Btw-aangifte per maand, kwartaal of jaar

Jaaraangifte Kwartaalaangifte Maandaangifte

Als je per jaar minder dan 1.883 euro aan btw betaalt. Je mag dan ook gebruikmaken van de 'kleineondernemersregeling', een voordelige fiscale regeling voor kleine ondernemers.

In vrijwel alle gevallen, tenzij je heel veel (dan maandaangifte) of heel weinig (dan jaaraangifte) btw betaalt.

Als je per kwartaal meer dan vijftienduizend euro aan btw betaalt.

9. Btw verkeerd berekend: kleine fouten herstellen

De meeste fouten in de btw-aangifte kun je gewoon bij de volgende aangifte goedmaken. Dus: een tientje te veel opgegeven bij als voorbelasting? Dan volgende keer een tientje minder. Je hoeft daarbij geen uitleg mee te sturen. Je krijgt dan ook geen teruggaafbeschikking of naheffingsaanslag.

Let op: je riskeert een boete als er sprake lijkt van opzet. Bijvoorbeeld: je hebt een kwartaal veel verdiend en stelt het opgeven van de btw uit. Of: je blijft maar vergissingen maken.

10. Btw verkeerd berekend: grote fouten en ‘suppletie’

Je moet wél een formulier invullen als het een fout is van meer dan € 1000. Je kunt dan een suppletieformulier invullen. Log in bij Mijn Belastingdienst en kies ‘overige formulieren’. Daar vind je het ‘formulier suppletie’ onder het kopje ‘Omzetbelasting’.

11. Vrijstelling van btw

Sommige producten en diensten zijn vrijgesteld van btw. Zo hoeven medisch specialisten vaak geen btw af te dragen. Ook de erkende kinderopvang en bepaalde journalistieke teksten zijn vaak vrijgesteld van btw.

Het kan ook zijn dat je voor de ene klus wél btw-plichtig bent (een reclamefolder) en voor de andere niet (een artikel in een dagblad). Informeer vooraf bij de Belastingdienst of je wel of geen btw hoeft af te dragen.

Maak jij zowel vrijgestelde als belaste omzet? Dan moet je deze inkomstenbronnen opsplitsen in jouw zakelijke administratie.

Tip: download de gratis pdf Administratie opzetten

12. Btw-aangifte ofwel aangifte omzetbelasting

Btw-aangifte, aangifte omzetbelasting of kwartaalaangifte zijn drie veelgebruikte termen voor dezelfde aangifte: die waarin je de betaalde en ontvangen btw opgeeft. Je kunt vrij gemakkelijk zelf btw-aangifte doen via Mijn Belastingdienst.

Je geeft aan welke omzet je hebt gedraaid voor elk btw-tarief. Alle btw die je ontvangen hebt, moet je betalen. Daarvan trek je het bedrag af dat je zelf aan btw hebt betaald over diensten en producten en die je mee mage tellen als ‘voorbelasting’.

13. Btw berekenen niet gelukt, uitstel vragen?

Gaat er iets mis met het rekenen of kom je er niet uit? Let op dat je bij de omzetbelasting geen uitstel kan aanvragen zoals bij de inkomsten- en vennootschapsbelasting. Er moet dan echt een hele ernstige calamiteit zijn. Schakel dus liever last minute hulp in dan dat je deze klus voor je uitschuift. De boetes kunnen snel oplopen.

Lees hier wat je wel kunt doen als je toch te laat bent en wat de gevolgen (boetes) kunnen zijn.

Tips van de redactie

Btw-aangifte gemist? Dit moet je doen
Btw-tarieven en vrijstellingen
Dit moet je weten over voorbelasting

 

 

Bijgewerkt op: 10-01-2019

Wat vind je van dit artikel?

x27
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Belastingaangifte

Niet leuk, wel erg belangrijk: als ondernemer kun je aanslagen verwachten voor diverse soorten belastingen. Denk maar aan de omzet- of inkomstenbelasting. Maar de ene ondernemer is de andere niet.

Welke belastingaangiftes zijn in jouw situatie van belang en hoe gaat dit precies in zijn werk? Je leest er meer over op deze pagina's:

Handig: btw berekenen met de btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.917 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.