Btw berekenen voor ondernemers

Bijgewerkt op 10 september 2020
8 min  leestijd
43.183
Image
Btw percentages en tarieven ondernemers

Btw bereken je over vrijwel alle producten en diensten die je als ondernemer levert. En je betaalt btw over producten en diensten die je inkoopt. Dit moet je weten over btw en ondernemen. 

1. Btw berekenen: hoe werkt dat? 

Vrijwel iedere ondernemer moet btw berekenen over zijn producten en diensten. Het is heel simpel: je wil per product € 100 omzetten. Dit bedrag heb je nodig om uit de kosten te komen en winst te maken.

Je vraagprijs is dan € 121 (€ 100 + € 21 btw = € 121). Die 21%, dus € 21, draag je af aan de Belastingdienst. Je geeft dit bedrag op bij de btw-aangifte.

Maak je per ongeluk een foutje? Dan kun je die later herstellen.

2. Btw berekenen: moet ik dat?

Het is bijna altijd verplicht om btw te berekenen over goederen en diensten die je levert. Je leest hier meer over in de brief die je krijgt als je bent ingeschreven in het Handelsregister van de KvK. Let op: je bent vaak ook btw-plichtig als je maar af en toe een product of dienst verkoopt.

Je rekent dus omzetbelasting over bedragen die je bij klanten of opdrachtgevers in rekening brengt. Vervolgens doe je, meestal elk kwartaal, btw-aangifte bij de Belastingdienst.

Tip: sla de btw-calculator op!

Welke feature is voor jou belangrijk bij het kiezen van een zakelijke rekening?

Choices

3. Btw-nummers

Vanaf 1 januari 2020 krijg je bij de inschrijving van je eenmanszaak in het Handelsregister van de KvK twee brieven met twee verschilende btw-nummers.

Omzetbelastingnummer

In één brief staat je omzetbelastingnummer (ob-nummer). Dit is het oude btw-nummer dat samenhangt met je burgerservicenummer. Het ob-nummer gebruik je bij de communicatie met de Belastingdienst en dus ook voor je btw- en belastingaangifte.

Btw-identificatienummer

In de tweede brief staat je btw-identificatienummer, dit nieuwe btw-nummer gebruik je op je facturen, offertes, de website en bij transacties binnen de EU.

Met het vermelden van je btw-identificatienummer bewijs je dat je ondernemer bent voor de belastingdienst. Ook kan de Belastingdienst bij een controle dan direct zien of je btw-aangifte klopt. 

4. Btw-tarieven: hoeveel btw bereken ik?

21%-tarief 9%-tarief (verlaagd tarief) 0%-tarief

Dit tarief geldt voor de meeste goederen en diensten, van smartphones tot rechtsbijstand.

 

Het lage btw-tarief is per 2019 verhoogd van 6 naar 9%. Het verlaagde tarief geldt voor producten en diensten waarvan de overheid vindt dat ze voor zoveel mogelijk mensen betaalbaar moeten zijn, zoals medicijnen of eten.

Bij andere zaken wil de overheid aanschaf stimuleren, zoals kunst. In al die gevallen geldt dus het lage tarief.

Overzicht van goederen en diensten met het verlaagde btw-tarief

Het 0%-tarief is bedoeld voor producten waarvoor een consument in een ander land de btw betaalt.

Als een buitenlandse supermarkt jouw yoghurt inkoopt, betaalt de consument immers daar de btw. Het 0%-tarief is iets anders dan vrijstelling van btw.

Overzicht van goederen en diensten met het 0%-tarief.

 

5. Btw berekenen op je offertes en facturen

Naast je btw-nummer, hoort ook een duidelijke uitsplitsing van de bedragen met en zonder btw op je offertes en facturen:

  1. het bedrag exclusief btw
  2. het btw-bedrag
  3. het bedrag inclusief btw

In de btw-calculator kun je een van deze drie bedragen zetten, de rest vullen we automatisch aan voor je.

Je moet over je totale prijs, dus inclusief onkosten zoals reiskosten, de btw berekenen. Sommige ondernemers hebben producten en diensten met verschillende tarieven (zoals een boekhandel die boeken (laag tarief) en balpennen (hoog tarief) verkoopt. Die bedragen zet je apart op de bon. 

TipBij offertes of prijsindicaties voor consumenten moet je altijd het bedrag inclusief btw vermelden. De zin ‘dit bedrag is exclusief btw’ is niet genoeg. 

6. Btw terugvragen: inkomende facturen en bonnen

Ook op de facturen die anderen jou sturen of bonnen die je ontvangt, moet de btw staan. Bij de omzetbelasting geef je de aan jouw betaalde btw op, minus wat je zelf aan btw hebt betaald aan anderen.

Niet alle btw mag je op deze manier aftrekken als voorbelasting.  Zo kan het bijvoorbeeld niet voor horeca-uitgaven.

Starten als zzp'er

Aan de slag als zzp'er?

Dan moet je veel regelen. Van het maken van je bedrijfsplan tot het regelen van verzekeringen. Ga sterk van start en vergroot de kans op succes.

Hoe voorbereid ben ik?

7. Btw in je boekhouding

In je boekhouding zet je dus ook aparte posten met ontvangen en betaalde btw. Het is hierbij aan te raden om te werken met een online boekhoudpakket. 

Scan hier direct je bonnen en zet de bedragen in je boekhouding. Bij de meeste pakketten krijg je vervolgens direct een overzicht voor je btw-aangifte.

Maak onderscheid tussen de verschillende tarieven en zorg dat de btw van bijvoorbeeld horeca-uitgaven apart gemarkeerd is. Die mag je niet opgeven als voorbelasting. 

8. Btw-aangifte per maand, kwartaal of jaar

Jaaraangifte Kwartaalaangifte Maandaangifte

Als je per jaar minder dan € 1.883 aan btw betaalt. Je mag dan ook gebruikmaken van de 'kleineondernemersregeling' (kor), een voordelige fiscale regeling voor kleine ondernemers.

Let op: vanaf 2020 geldt de nieuwe kor, lees hier alle voorwaarden.

In vrijwel alle gevallen, tenzij je heel veel (dan maandaangifte) of heel weinig (dan jaaraangifte) btw betaalt.

Als je per kwartaal meer dan € 15.000 aan btw betaalt.

9. Btw verkeerd berekend: kleine fouten herstellen

De meeste fouten in de btw-aangifte kun je bij de volgende aangifte goedmaken. Dus: € 10 te veel opgegeven bij als voorbelasting? Dan volgende keer € 10 minder. Je hoeft daarbij geen uitleg mee te sturen. Je krijgt dan ook geen teruggaafbeschikking of naheffingsaanslag.

Let op: je riskeert een boete als er sprake lijkt van opzet. Bijvoorbeeld: je hebt een kwartaal veel verdiend en stelt het opgeven van de btw uit. Of: je blijft maar vergissingen maken.

10. Btw verkeerd berekend: grote fouten en ‘suppletie’

Je moet wél een formulier invullen als het een fout is van meer dan € 1000. Je kunt dan een suppletieformulier invullen. Log in bij Mijn Belastingdienst en kies ‘overige formulieren’. Daar vind je het ‘formulier suppletie’ onder het kopje ‘Omzetbelasting’.

11. Vrijstelling van btw

Sommige producten en diensten zijn vrijgesteld van btw. Zo hoeven medisch specialisten vaak geen btw af te dragen. Ook de erkende kinderopvang en bepaalde journalistieke teksten zijn vaak vrijgesteld van btw.

Het kan ook zijn dat je voor de ene klus wél btw-plichtig bent (een reclamefolder) en voor de andere niet (een artikel in een dagblad). Informeer vooraf bij de Belastingdienst of je wel of geen btw hoeft af te dragen.

Maak jij zowel vrijgestelde als belaste omzet? Dan moet je deze inkomstenbronnen opsplitsen in jouw zakelijke administratie.

12. Btw-aangifte ofwel aangifte omzetbelasting

Btw-aangifte of aangifte omzetbelasting zijn twee veelgebruikte termen voor dezelfde aangifte: die waarin je de betaalde en ontvangen btw opgeeft. Je kunt vrij gemakkelijk zelf btw-aangifte doen via Mijn Belastingdienst.

Je geeft aan welke omzet je hebt gedraaid voor elk btw-tarief. Alle btw die je ontvangen hebt, moet je betalen. Daarvan trek je het bedrag af dat je zakelijk  aan btw hebt betaald over diensten en producten en die je mee mag tellen als voorbelasting.

13. Btw berekenen niet gelukt, uitstel vragen?

Gaat er iets mis met het rekenen of kom je er niet uit? Let op dat je bij de omzetbelasting geen uitstel kan aanvragen zoals bij de inkomsten- en vennootschapsbelasting. Er moet dan echt een ernstige calamiteit zijn. Schakel dus liever last minute hulp in dan dat je deze klus voor je uitschuift. De boetes kunnen snel oplopen.

Lees hier wat je wel kunt doen als je toch te laat bent en wat de gevolgen (boetes) kunnen zijn.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 5 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 5 voordelen

 

Meer over soorten belastingen

Meer over soorten belastingen