Startkapitaal lenen: hoe pak je dat aan?

Bijgewerkt op 19 maart 2023
6 min  leestijd
1.878
Auteur: Marieke Leijnen
startkapitaal lenen

Wil je startkapitaal lenen? Er zijn voor startende ondernemers verschillende manieren om aan externe financiering te komen. Van een lening bij de bank tot crowdfunding en microfinanciering.

Startkapitaal lenen als zzp'er

Startkapitaal nodig voor de start van je bedrijf? Je bent niet de enige startende ondernemer, zo blijkt uit onze poll 'Wat heb jij nodig om de sprong naar ondernemen te wagen'. 20% van de starters geeft hierbij aan externe financiering nodig te hebben om hun ondernemersdroom waar te maken.  

In dit artikel laten we zien wat er allemaal komt kijken bij startkapitaal lenen. Klik op één van de links hieronder om direct naar dat onderdeel te gaan.

Zakelijke kosten om te starten als zzp'er

Om te bepalen hoeveel startkapitaal je nodig hebt als zzp'er, moet je eerst alle kosten in kaart brengen. Dit verschilt per bedrijf en sector. Toch zijn er een aantal zakelijke kosten die iedere ondernemer maakt. Maak een goede berekening van de bedrijfskosten die je verwacht bij de start van je bedrijf en in de beginperiode na de start. 

Bedrijfskosten

Om je verder op weg te helpen hebben we in dit artikel over bedrijfskosten alle belangrijke zakelijke én privékosten voor je op een rij gezet. Je moet in elk geval aan de volgende punten denken:

Ondernemingsplan schrijven noodzakelijk voor startkapitaal

Voor zelfstandige ondernemers die via externe financierders aan startkapitaal willen komen, is het noodzakelijk om een ondernemingsplan te schrijven. Zonder zo'n businessplan kom je niet in aanmerking voor een gesprek bij de bank of andere investeerders. 

Financieel plan opstellen

In een financieel plan licht je toe hoeveel startkapitaal je nodig hebt om jouw bedrijf op te kunnen richten en waar je het benodigde bedrag vandaan wilt halen. Hiervoor gebruik je als basis de berekening die je hebt gemaakt van de bedrijfskosten. Zo weet je exact waar je de financiering die je gaat aanvragen voor wilt gaan gebruiken. 

  • Lees hoe je een financieel plan opstelt, inclusief voorbeelden van de verschillende begrotingen.

Hulp nodig bij je ondernemingsplan?

Deze gratis voorbeelden van de Rabobank helpen jou met het maken van een goede start.

Download gratis voorbeeld

Startkapitaal lenen: de belangrijkste opties voor externe financiering

Als je startkapitaal nodig hebt om bovenstaande kosten te financieren, zijn er diverse mogelijkheden om aan externe financiering te komen. We zetten hieronder de belangrijkste opties op een rij. 

1. Bank

De meeste startende ondernemers vinden externe financiering via de bank. De Rabobank biedt diverse regelingen aan waarmee je de start van jouw bedrijf kunt financieren. Denk hierbij aan: 

Ook is er nog de mogelijkheid om via een borgstellingskrediet financiering te verkrijgen. Dit is een regeling waarbij de overheid deels garant staat. 

2. Lease

Door middel van lease spreid je de aanschafkosten en profiteer je ook van fiscale voordelen. Financial lease wordt tegenwoordig dan ook steeds meer gebruikt door startende ondernemers en zzp’ers om bedrijfsmiddelen aan te schaffen.

  • Lees hier alles over het leasen van bedrijfsmiddelen

3. Particuliere investeerders

Particuliere investeerders, ook bekend als business angels, investeren een deel van hun vermogen in een startende onderneming. In ruil daarvoor krijgt de investeerder vaak een percentage in aandelen van jouw bedrijf. 

4. Crowdfunding

Met crowdfunding haal je geld op bij het publiek. Je presenteert jouw idee of bedrijf op een online platform, waar ondernemers en potentiële investeerders direct met elkaar in contact kunnen komen. 

Let op: er zijn inmiddels veel platforms voor crowdfunding, zorg dat je op het goede platform een campagne start. 

5. Microfinanciering

Via microfinanciering kun je een lening (een microkrediet) tot € 50.000 aanvragen. Een microkrediet wordt vaak gebruikt voor investeringen in bedrijfsmiddelen en kent een looptijd tussen de één en tien jaar. 

Qredits

Een voorbeeld van een microkrediet is Qredits. Deze financieringsvorm bestaat uit een combinatie van coaching voor en na de start van jouw onderneming, ondernemerstools en een microkrediet tot € 50.000. 

6. Familie en vrienden

Naast alle officiële instanties, kun je ook bij familie en vrienden aankloppen voor een lening. Belangrijk hierbij is dat je de afspraken (looptijd, rentepercentage, aflossingsbedrag) van zo'n informele lening goed vastlegt.

Financieringsgesprek met investeerders voorbereiden

Als je een keuze hebt gemaakt uit de hierboven genoemde manieren om aan startkapitaal te komen en de bank of investeerder hebt benaderd, is het tijd voor het financieringsgesprek.

Je hebt al een ondernemingsplan en financieel plan geschreven en daardoor ben je goed voorbereid. 

Elevator pitch

Een van de eerste vragen zal zijn hoe jouw start-up eruitziet en wat je bedrijfsplan inhoudt. Dan is het handig om een goede elevator pitch paraat te hebben.

Dit is eigenlijk de samenvatting van je ondernemingsplan, een introductie waarin je kort vertelt wat voor bedrijf je gaat starten en hoe je dit wil bereiken. 

De andere financiële vragen kun je opvangen door je ondernemingsplan en vooral je financieel plan bij de hand te hebben. Denk hierbij aan de volgende vragen: 

  • Wat is je verdienmodel?
  • Wanneer verwacht je break-even te draaien?
  • Welke bedrijfskosten denk je te gaan maken?

Verzeker je bedrijfsmaterialen

Heb je met het startkapitaal allerlei materialen voor je opstartende bedrijf aangeschaft? Dan kan het verstandig zijn deze goed te verzekeren tegen risico's als diefstal, inbraak en vandalisme. Door een inventarisverzekering af te sluiten zijn al je materialen (computers, bureaus, kasten, stoelen, machines) verzekerd tegen dit soort risico's en kun je zorgeloos verder gaan met ondernemen. 

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

Veelgestelde vragen startkapitaal lenen

  • Hoe kun je als startende ondernemer startkapitaal lenen?
    Wil je als startende ondernemer startkapitaal lenen om de opstartkosten van je bedrijf te kunnen bekostigen? Start dan met het in kaart brengen van al je bedrijfskosten. Vervolgens ga je aan de slag met het schrijven van een solide ondernemersplan en een goed onderbouwd financieel plan. Hiermee kun je naar een bank of investeerder stappen om een financieringsgesprek aan te gaan. 
  • Welke manieren zijn er om als ondernemer startkapitaal te lenen?
    Wil je als startende ondernemer startkapitaal lenen, dan zijn er diverse mogelijkheden om aan externe financiering te komen. De meest voorkomende opties zijn de bank, financial lease, particuliere investeerders, crowdfunding, microfinanciering en via familie en vrienden. Denk goed na over de voor- en nadelen die elke optie met zich meebrengen. 

Meer over financieren en investeren

Meer over financieren en investeren
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten