betaalmogelijkheden winkel detailhandel

Betaalmethoden in je winkel: dit zijn de opties

Hoe laat je de klanten in jouw winkel snel, veilig en makkelijk betalen? Van contactloos betalen tot retourpinnen: met deze betaalmethoden bied je de meeste service.

Pinnen: veilig, snel en vertrouwd

Er zijn verschillende betaalmethoden voor in je winkel. De meest gebruikte optie door klanten is pinnen. Het is snel, veilig en vertrouwd. Een aantal voordelen van pinnen:

 • Minder administratieve lasten
 • Minder cash geld (gemakkelijk en veilig)
 • Het geld wordt direct op je zakelijke rekening bijgeschreven

Voor je winkel heb je verschillende mogelijke pinoplossingen:

 Klik op een link om naar de oplossing te gaan of lees hieronder verder!

Pinapparaat kopen of huren

Een vaste pinautomaat is voor de meeste winkeliers een logische keuze. Met de Rabo Pinbox kun je verschillende opties kiezen. Een vast pinapparaat op één plek, een extra pinapparaat op de toonbank of een mobiele pinautomaat voor bijvoorbeeld op het terras. 

Je kunt daarnaast kiezen voor huren of kopen. Als je één (of meerdere) apparaat koopt betaal je een eenmalig bedrag en heb je maandelijks lagere (service)kosten. 

Rabo Smartpin: van je smartphone een mobiel pinapparaat maken

Als je met jouw bedrijf straks ook wel eens op een beurs staat of verwacht dat je maandelijks maar weinig pintransacties zult verwerken, is de mobiele variant wellicht een interessant alternatief.

Met SmartPin maak je van je mobiel een pinautomaat. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is een mobiele telefoon of tablet, de kaartlezer en de Rabo SmartPin App.

De gratis Rabo SmartPin App maakt via Bluetooth draadloos verbinding met de kaartlezer. Je kunt vervolgens je mobiele telefoon of tablet als pinautomaat gebruiken. De klant doet zijn bankpas in de kaartlezer en kan op die manier pinnen.

Rabo SmartStore: creëer een slimme kassa 

Wanneer je Rabo SmartPin gebruikt en je pinbetalingen toenemen, dan kun je er ook voor kiezen deze mobiele pinoplossing met Rabo SmartStore uit te breiden tot een volledige slimme kassa. Je kunt dan de volgende accessoires toevoegen:

 • Toonbankhouder (laadt de kaartlezer van Rabo SmartPin op)
 • Bonnenprinter
 • Houder voor je tablet
 • Barcodescanner
 • Kassalade

Afhankelijk van wat je nodig hebt in je winkel, bouw je een slim kassasysteem rond je mobiele telefoon en de kaartlezer.

Contactloos betalen: bankpas en mobiel

Uit onderzoek van Betaalvereniging Nederland blijkt dat in 2020 maar liefst 85% van alle pintransacties contactloos was. Bij alle pinoplossingen van Rabobank kun je jouw klanten de mogelijkheid van contactloos betalen bieden. 

Uit het onderzoek van Betaalvereniging Nederland blijkt ook dat 19% van alle pinbetalingen in 2020 zonder bankpas plaatsvond. Dit gebeurde met een smartphone, smart watch of wearables.

De pinautomaten van Rabobank zijn dan ook geschikt voor contactloze betalingen met mobiel. Daarnaast kun je klanten laten betalen met hun telefoon via bijvoorbeeld Apple Pay of de Rabo Wallet.

Contant geld: veilig en snel afstorten

Ondanks dat er steeds minder mensen met contant geld betalen, en het gebruik van cash geld steeds meer ontmoedigd wordt, gaat er in de detailhandel in verhouding tot andere sectoren nog veel contant geld om.

Dat betekent dat als je ervoor kiest klanten met contant geld te laten betalen, je altijd genoeg (wissel)geld in je kas moet hebben. Het is dan wel zo prettig als je grote geldbedragen snel en gemakkelijk kunt afstorten en kunt laten bijschrijven op je zakelijke rekening. 

Contant geld afstorten kan op drie manieren: 

 • Via een stortautomaat: storten met je bankpas
 • Via een sealbagautomaat: met een afstortovereenkomst
 • Via een waardetransport: opgehaald in je winkel

Retourpinnen: veilig geld teruggeven

Hoe minder contant geld je in de winkel hebt, hoe minder kans op kasverschillen. Retourpinnen is een omgekeerde pintransactie en een prettige optie voor jou om aan te bieden. Jij hoeft minder (wissel)geld in de kassa te hebben en de klant heeft het geld snel en veilig op zijn bankrekening staan.   

De klant brengt een met pin (of creditcard) betaalde aankoop terug naar de winkel en jij voldoet de retourbetaling via de pinautomaat.

Betalen met creditcard: (inter)nationale service

Betalen met creditcard is in Nederland nog niet zo populair als in het buitenland, maar steeds meer Nederlanders betalen hun aankopen met creditcard. Daarom is het slim om deze betaalmogelijkheid toch aan te bieden.

Binnen Rabo OmniKassa kun je de mogelijkheid om klanten te laten betalen met creditcards gemakkelijk toevoegen aan je verkooppunten en zie je ook gelijk deze transacties op je dashboard.

Rabo OnlineKassa: betaalmethoden via je webshop

Als je jouw winkel combineert met een webshop kun je de verschillende (inter)nationale betaalmethoden van je webwinkel onderbrengen in Rabo OnlineKassa.

Hierin kies je zelf de betaalmethodes waarmee jouw klanten hun online aankopen kunnen afrekenen. Je hoeft geen losse overeenkomsten met maatschappijen af te sluiten, alles is gebundeld in één loket. Onmisbaar voor winkels die klanten ook de mogelijkheid bieden om via een webshop te bestellen. 

Rabo OmniKassa: altijd inzicht in je zakelijke transacties

Bij de hierboven genoemde betaaloplossingen van Rabobank maak je automatisch gratis gebruik van Rabo OmniKassa. Dit is een dashboard waar je op ieder moment een actueel inzicht in al je zakelijke transacties hebt. Op deze manier houd je overzicht over alle betaalmethoden. Van pinnen en PayPal tot contactloos betalen en iDEAL.

Groeit je winkel, of merk je dat klanten graag ook andere betaalmethoden gebruiken, dan kun je flexibel meebewegen.

Je kunt in OmniKassa eenvoudig betaalmogelijkheden toevoegen, zoals een mobiele pinautomaat of een online kassa.

Je kunt dit virtuele loket koppelen aan je voorraadbeheer en de administratie. Zo is je boekhouding altijd up to date en staat je btw-aangifte elk kwartaal voor je klaar. 

Gepubliceerd op:
23-09-2021

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Betaalmethoden

Betalen met briefjes en muntgeld is allang niet meer de enige manier om producten en diensten te (ver)kopen. Tegenwoordig kun je als ondernemer diverse middelen inzetten om jouw betalingsverkeer te regelen. 

Hoe ontvang jij straks geld?

Pinnen in winkels (ook kleine bedragen) is al jaren flink ingeburgerd, maar tegenwoordig kunnen klanten ook op steeds meer plekken contactloos betalen met hun smartphone. Hieronder vind je allerlei informatie en tips over betaalmiddelen op zowel online als fysiek gebied:

 1. Fysiek: alle betaalmethoden voor ondernemers op een rij
 2. Hoe ontvang jij straks geld van klanten en/of opdrachtgevers? 
 3. Zakelijk bankieren: 4 voordelen van een zakelijke rekening
 4. Ken jij deze betaalopties van Rabobank al?
  - Rabo OnlineKassa voor webwinkeliers
  - Rabo SmartPin, een mobiel pinapparaat op je smartphone
  - Rabo Betaalverzoek
  - Retourpinnen
  - Rabo Wallet/contactloos betalen
Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.