Betaalmethoden in je winkel: dit zijn de opties

Bijgewerkt op 18 december 2023
8 min  leestijd
1.284
Auteur: Redactie
betaalmogelijkheden winkel detailhandel

Hoe laat je de klanten in jouw winkel snel, veilig en makkelijk betalen? Van contactloos betalen tot retourpinnen: met deze betaalmethoden bied je de meeste service.

Voor je fysieke winkel heb je verschillende mogelijke betaaloplossingen. In dit artikel zetten we ze op een rij. Klik op een link om naar de oplossing te gaan of lees hieronder verder.

 1. Vast pinapparaat kopen of huren
 2. Maak van je smartphone een mobiel pinapparaat
 3. Rabo SmartStore: creëer een slimme kassa
 4. Contactloos betalen: bankpas en mobiel
 5. Contant geld: veilig en snel afstorten
 6. Retourpinnen: veilig geld teruggeven
 7. Betalen met creditcard: (inter)nationale service
 8. Rabo OnlineKassa: álle betaalmethoden via je webshop
 9. Rabo Smart Pay: altijd inzicht in je zakelijke transacties
 10. Download het gratis stroomschema met álle opties

1. Vast pinapparaat kopen of huren

Een vast pinapparaat plaats je op jouw toonbank, compleet met een stroom- en internetkabel. Het is een zeer betrouwbaar en snel apparaat, waarmee je grote volumes pintransacties kunt handelen.

Een vaste pinautomaat is voor de meeste winkeliers een logische keuze. Met de Rabo Pinbox kun je verschillende opties kiezen. Een vast pinapparaat op één plek, een extra pinapparaat op de toonbank of een mobiele pinautomaat voor bijvoorbeeld op het terras. 

Ideaal voor op de markt, in de taxi, op beurzen óf in de horeca. Je kunt Rabo PinBox Mobiel huren of kopen. De tarieven voor Rabo PinBox Compact, Vast óf Mobiel vind je hier.

Je kunt daarnaast kiezen voor huren of kopen. Als je één (of meerdere) apparaat koopt betaal je een eenmalig bedrag en heb je maandelijks lagere (service)kosten. 

Image

2. Maak van je smartphone een mobiel pinapparaat

Als je met jouw bedrijf straks ook wel eens op een beurs staat of verwacht dat je maandelijks maar weinig pintransacties zult verwerken, is de mobiele variant wellicht een interessant alternatief.

Met SmartPin maak je van je mobiel een pinautomaat. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is een mobiele telefoon of tablet, de kaartlezer en de Rabo SmartPin App.

Met Rabo SmartPin maak je in een handomdraai van je smartphone een mobiel pinapparaat. Zo kun je direct betalingen ontvangen van klanten, met alleen je smartphone. De tarieven voor Rabo SmartPin vind je hier.

Image

3. Rabo SmartStore: creëer een slimme kassa 

Wanneer je Rabo SmartPin gebruikt en je pinbetalingen toenemen, dan kun je er ook voor kiezen deze mobiele pinoplossing met Rabo SmartStore uit te breiden tot een volledige slimme kassa. Je kunt dan de volgende accessoires toevoegen:

 • Toonbankhouder (laadt de kaartlezer van Rabo SmartPin op)
 • Bonnenprinter
 • Houder voor je tablet
 • Barcodescanner
 • Kassalade

Met Rabo SmartStore bouw je flexibel een slimme kassa die past bij jouw bedrijf. Je maakt in een handomdraai een slimme kassa van je mobiele pinapparaat.  Je hoeft alleen nog maar de juiste accessoires te kiezen. De tarieven voor Rabo SmartStore vind je hier.

Voorbeeld ondernemingsplan detailhandel

Voorbeeldplan nodig?

Vind je het moeilijk om jouw winkelconcept onder woorden te brengen? Met behulp van dit gratis voorbeeld ondernemingsplan voor detaillisten maak je een goed plan.

Download gratis voorbeeld

4. Contactloos betalen: bankpas en mobiel

Uit onderzoek van Betaalvereniging Nederland blijkt dat in 2023 maar liefst 90,8% van alle pintransacties contactloos was. Bij alle pinoplossingen van Rabobank kun je jouw klanten de mogelijkheid van contactloos betalen bieden. 

Uit het onderzoek van Betaalvereniging Nederland blijkt ook dat 40,9% van alle pinbetalingen in 2023 zónder bankpas plaatsvond. Dit gebeurde met een smartphone, smart watch of wearables.

De pinautomaten van Rabobank zijn dan ook geschikt voor contactloze betalingen met mobiel. Daarnaast kun je klanten laten betalen met hun telefoon via bijvoorbeeld Apple Pay of de Rabo Wallet.

5. Contant geld: veilig en snel afstorten

Ondanks dat er steeds minder mensen met contant geld betalen, en het gebruik van cash geld steeds meer ontmoedigd wordt, gaat er in de detailhandel in verhouding tot andere sectoren nog veel contant geld om. Dat betekent dat als je ervoor kiest klanten met contant geld te laten betalen, je altijd genoeg (wissel)geld in je kas moet hebben.

Het is dan wel zo prettig als je grote geldbedragen snel en gemakkelijk kunt afstorten en kunt laten bijschrijven op je zakelijke rekening

Contant geld afstorten kan op drie manieren: 

 • Via een stortautomaat: storten met je bankpas
 • Via een sealbagautomaat: met een afstortovereenkomst
 • Via een waardetransport: opgehaald in je winkel

6. Retourpinnen: veilig geld teruggeven

Hoe minder contant geld je in de winkel hebt, hoe minder kans op kasverschillen. Retourpinnen is een omgekeerde pintransactie en een prettige optie voor jou om aan te bieden. Jij hoeft minder (wissel)geld in de kassa te hebben en de klant heeft het geld snel en veilig op zijn bankrekening staan.   

De klant brengt een met pin (of creditcard) betaalde aankoop terug naar de winkel en jij voldoet de retourbetaling via de pinautomaat.

7. Betalen met creditcard: (inter)nationale service

Betalen met creditcard is in Nederland nog niet zo populair als in het buitenland, maar steeds meer Nederlanders betalen hun aankopen met creditcard. Daarom is het slim om deze betaalmogelijkheid toch aan te bieden.

Met een Mastercard of VISA-creditcard kunnen klanten online aankopen doen met hun creditcard, en de kosten worden pas later afgeschreven. Dit kan handig zijn voor klanten die tijdelijk minder geld beschikbaar hebben.

Binnen Rabo Smart Pay kun je de mogelijkheid om klanten te laten betalen met creditcards gemakkelijk toevoegen aan je verkooppunten en zie je ook gelijk deze transacties op je dashboard.

8. Rabo OnlineKassa: álle betaalmethoden via je webshop

Als je jouw winkel combineert met een webshop kun je de verschillende (inter)nationale betaalmethoden van je webwinkel onderbrengen in Rabo OnlineKassa.

Hierin kies je zelf de betaalmethodes waarmee jouw klanten hun online aankopen kunnen afrekenen.

Je hoeft geen losse overeenkomsten met maatschappijen af te sluiten, alles is gebundeld in één loket. Onmisbaar voor winkels die klanten ook de mogelijkheid bieden om via een webshop te bestellen. 

9. Rabo Smart Pay: altijd inzicht in je zakelijke transacties

Bij de hierboven genoemde betaaloplossingen van Rabobank maak je automatisch gratis gebruik van Rabo Smart Pay. Dit is een dashboard waar je op ieder moment een actueel inzicht in al je zakelijke transacties hebt. Op deze manier houd je overzicht over alle betaalmethoden. Van pinnen en PayPal tot contactloos betalen en iDEAL.

Groeit je winkel, of merk je dat klanten graag ook andere betaalmethoden gebruiken, dan kun je flexibel meebewegen.

Je kunt met Rabo Smart Pay eenvoudig betaalmogelijkheden toevoegen, zoals een mobiele pinautomaat of een online kassa.

Je kunt dit virtuele loket koppelen aan je voorraadbeheer en de administratie. Zo is je boekhouding altijd up to date en staat je btw-aangifte elk kwartaal voor je klaar. 

10. Gratis stroomschema voor webshops én fysieke winkels

Kom je er nog niet helemaal uit? En wil je alle betaalopties in één keer overzichtelijk hebben? Download dan nu dit gratis stroomschema: waar wil je klanten laten betalen?

Image
Betaalmethoden winkel

We nemen je mee in álle betaalopties voor jouw klanten, of je nu een fysieke winkel hebt of een webshop. Download hem nu gratis en print hem uit. 

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

Veel gestelde vragen over betaalmethoden in je winkel

 • Wat zijn de voordelen van het huren van een mobiele pinautomaat ten opzichte van het kopen ervan?
  Het huren van een mobiele pinautomaat biedt flexibiliteit en is ideaal voor bijvoorbeeld markten, taxi's, beurzen, of in de horeca. De tarieven voor zowel huren als kopen zijn beschikbaar, waarbij het kopen een eenmalig bedrag met lagere maandelijkse kosten inhoudt.
 • Welke accessoires kunnen worden toegevoegd aan de Rabo SmartStore om een slimme kassa te creëren?
  Met Rabo SmartStore kun je accessoires toevoegen zoals een toonbankhouder, bonnenprinter, houder voor je tablet, barcodescanner, en een kassalade om een volledige slimme kassa te bouwen die past bij jouw bedrijf.
 • Hoe kun je contactloze betalingen faciliteren met de pinautomaten van Rabobank? Alle pinoplossingen van Rabobank ondersteunen contactloos betalen, zowel met bankpassen als met mobiele apparaten zoals smartphones, smartwatches, en wearables. Klanten kunnen ook betalen met hun telefoon via diensten zoals Apple Pay of de Rabo Wallet.
Stap 3: Dit moet je regelen voor je lancering

3. Regelen

Dit artikel is onderdeel van de stap ‘3. Regelen’ uit het Stappenplan, Succesvol van start met dit eenvoudige stappenplan.

Meer artikelen

Meer over betaalmethoden

Meer over betaalmethoden
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten