Retourpinnen voor ondernemers: zo werkt het

Wat je moet weten over retourpinnen

Heb jij al kennisgemaakt met retourpinnen? Wanneer klanten vroeger gekochte producten in jouw winkel kwamen retourneren, gaf je in de meeste gevallen contant geld terug. Tegenwoordig kun jij als ondernemer echter ook ervoor kiezen om de betaling van het retourbedrag via PIN te voldoen. Het bedrag wordt dan de eerstvolgende werkdag teruggestort op de rekening van de klant.

1. Wat houdt retourpinnen precies in?

Retourpinnen moet je eigenlijk zien als een omgekeerde pintransactie. De klant brengt een met pin (of creditkaart) betaalde aankoop terug naar de winkel en jij voldoet de retourbetaling via de pinautomaat.

Contant geld komt er bij dit betaalmiddel dus niet meer aan te pas en dat kan de veiligheid in jouw zaak ten goede komen (want: minder contant geld in de kassa). Misschien ken je het fenomeen retourpinnen al wel uit het buitenland. Daar staat deze vorm van terugbetalen ook wel bekend als 'refund'.

Retourpinnen promo

2. Hoe gaat de terugbetaling in zijn werk?

Hieronder beschrijven we stap voor stap hoe retourpinnen werkt:

 1. Een klant stapt jouw winkel binnen met een product dat hij graag wil retourneren. Controleer op de kassabon of de aankoop met bankpas of creditkaart is betaald. Als je hiervoor van retourpinnen gebruik wilt maken, voer je eerst jouw wachtwoord in op de betaalautomaat of kassa en geef je vervolgens het bedrag aan dat moet worden teruggestort.
 2. Vervolgens steekt de klant zijn of haar bankpas in de betaalautomaat. Van welke bank de bankpas is, maakt niet uit. De klant mag hier overigens ook een andere bankpas gebruiken dan het pasje waarmee het product oorspronkelijk is gekocht. Als ondernemer kun je Retourpintransacties verrichten van alle Maestro en V PAY bankpassen van alle banken.
 3. Als het goed is, ziet de klant het bedrag van de retourpintransactie in het scherm verschijnen en kan deze vervolgens bevestigen door op OK te drukken. Een pincode intoetsen is niet nodig. Hierna komt er een bevestiging van de transactie te staan.
 4. Daarna draai je een transactiebon uit die je ondertekent. Vervolgens geef je de bon mee aan de klant, zodat deze - indien nodig - zijn retourpintransactie kan bewijzen.
 5. Goed om te weten: de bedragen van retourpinnen worden verrekend met de bedragen van de ontvangen pintransacties. De klant heeft het geretourneerde bedrag in principe al de eerstvolgende werkdag op zijn of haar rekening staan. 
  Startersvoordeel ZZP

  Winkel beginnen?

  Als kersverse detaillist moet je veel zaken regelen. Ga je gebruikmaken van cash, pin of contactloos betalen? Bij de Rabobank mag je deze producten gratis uitproberen.

  Meer weten

3. Wat zijn de voorwaarden?

 • Om te kunnen retourpinnen, moet je zakelijke klant zijn bij de Rabobank en beschikken over een Rabo Europees Pincontract. Houd er rekening mee dat er bij retourpinnen een aanvullende overeenkomst moet worden afgesloten.
 • Voordat je in jouw zaak daadwerkelijk gebruik kunt maken van retourpinnen, zul je deze betaalmethode eerst moeten installeren. Dit kun je zelf regelen via jouw betaalautomaat of kassa. Check hiervoor de handleiding van het apparaat.
 • Retourpinnen is alleen mogelijk wanneer de klant de aankoop in kwestie oorspronkelijk via bankpas of creditcard heeft betaald. Deze retourpintransactie kan dus niet van toepassing zijn op betalingen met contant geld, cadeaukaarten, tegoedbonnen of iDEAL. Ook online betalingen (met uitzondering van debet- of creditcard) komen niet in aanmerking voor retourpinnen. De check kan op verschillende manieren plaatsvinden, bijvoorbeeld doordat de kassamedewerker op de oorspronkelijke bon van aankoop de betaalwijze controleert. 

Wat kost het?

Voor deze extra service naar jouw klanten moet je rekening houden met enkele (kleine) kosten. Retourpinnen kost 3,60 euro per maand per geactiveerde pinautomaat. Per retourpintransactie moet je als ondernemer aanvullend 6 eurocent betalen.

Meer weten over retourpinnen?

Onderstaande video laat zien hoe retourpinnen in de praktijk in zijn werk gaat:

Ook interessant voor jou

4 voordelen van een zakelijke rekening
Alle betaalmethoden voor ondernemers op een rij
OmniKassa voor webwinkels: hoe werkt het?
Rabo SmartPin voor kleine ondernemers: hoe werkt het?
Een eigen winkel beginnen: hoe doe je dat?

Bijgewerkt op: 08-04-2016

Wat vind je van dit artikel?

x1
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Betaalmethoden

Betalen met briefjes en muntgeld is allang niet meer de enige manier om producten en diensten te (ver)kopen. Tegenwoordig kun je als ondernemer diverse middelen inzetten om jouw betalingsverkeer te regelen. 

Hoe ontvang jij straks geld?

Pinnen in winkels (ook kleine bedragen) is al jaren flink ingeburgerd, maar tegenwoordig kunnen klanten ook op steeds meer plekken contactloos betalen met hun smartphone. Hieronder vind je allerlei informatie en tips over betaalmiddelen op zowel online als fysiek gebied:

 1. Fysiek: alle betaalmethoden voor ondernemers op een rij
 2. Hoe ontvang jij straks geld van klanten en/of opdrachtgevers? 
 3. Zakelijk bankieren: 4 voordelen van een zakelijke rekening
 4. Ken jij deze betaalopties van Rabobank al?
  - Omnikassa voor webwinkeliers
  - Retourpinnen
  - Rabo Wallet/contactloos betalen
  - Smartpinnen
Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.455 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.