Wat je moet weten over retourpinnen

Bijgewerkt op 05 augustus 2019
4 min  leestijd
10.189
Auteur: Marieke Leijnen

Heb je al kennisgemaakt met retourpinnen? Het is als het ware een omgekeerde pinbetaling. Je stort het bedrag via de betaalpas van je klant terug op zijn of haar bankrekening.

1. Wat houdt retourpinnen precies in?

Retourpinnen is als een pintransactie, maar dan andersom. De klant brengt een met pin (of creditkaart) betaalde aankoop terug naar de winkel en jij voldoet de retourbetaling via de pinautomaat.

Contant geld komt er bij dit betaalmiddel dus niet meer aan te pas. Dat kan de veiligheid in je zaak ten goede komen (want: minder contant geld in de kassa).

Misschien ken je het fenomeen retourpinnen al wel uit het buitenland. Daar staat deze vorm van terugbetalen ook wel bekend als 'refund'.

2. Hoe gaat de terugbetaling in zijn werk?

Hieronder beschrijven we in 5 stappen hoe retourpinnen werkt:

  1. Een klant stapt jouw winkel binnen met een product dat hij graag wil retourneren. Controleer op de kassabon of de aankoop met bankpas of creditkaart is betaald.

    Als je hiervoor van retourpinnen gebruik wilt maken, voer je eerst jouw wachtwoord in op de betaalautomaat of kassa en geef je vervolgens het bedrag aan dat moet worden teruggestort.
  2. Vervolgens steekt de klant zijn of haar bankpas in de betaalautomaat. De klant mag hier overigens ook een andere bankpas gebruiken dan het pasje waarmee het product oorspronkelijk is gekocht. 

    Als ondernemer kun je Retourpintransacties verrichten van alle Maestro en V PAY bankpassen van alle banken.
  3. Als het goed is, ziet de klant het bedrag van de retourpintransactie in het scherm verschijnen. Die kan deze vervolgens bevestigen door op OK te drukken.

    Een pincode intoetsen is niet nodig. Hierna komt er een bevestiging van de transactie te staan.
  4. Daarna draai je een transactiebon uit die je ondertekent. Vervolgens geef je de bon mee aan de klant, zodat deze - indien nodig - z'n retourpintransactie kan bewijzen.
  5. Goed om te weten: de bedragen van retourpinnen worden verrekend met de bedragen van de ontvangen pintransacties.

    De klant heeft het geretourneerde bedrag in principe al de eerstvolgende werkdag op zijn of haar rekening staan. 
    zakelijke rekening afbeelding

    Winkel beginnen?

    Dan profiteer je bij Rabobank van Startersvoordeel en is je zakelijke rekening de eerste 6 maanden gratis. Zo start je nóg sterker.

    Meer weten

3. Voorwaarden retourpinnen

Om te kunnen retourpinnen, moet je zakelijke klant zijn bij de Rabobank en beschikken over een Rabo Europees Pincontract. Houd er rekening mee dat er bij retourpinnen een aanvullende overeenkomst moet worden afgesloten.

Voordat je in jouw zaak daadwerkelijk gebruik kunt maken van retourpinnen, zul je deze betaalmethode eerst moeten installeren. Dit kun je zelf regelen via jouw betaalautomaat of kassa. Check hiervoor de handleiding van het apparaat.

Retourpintransactie

Retourpinnen is alleen mogelijk wanneer de klant de aankoop in kwestie oorspronkelijk via bankpas of creditcard heeft betaald. Deze retourpintransactie kan dus niet van toepassing zijn op betalingen met contant geld, cadeaukaarten, tegoedbonnen of iDEAL.

Ook online betalingen (met uitzondering van debet- of creditcard) komen niet in aanmerking voor retourpinnen. 

De check kan op verschillende manieren plaatsvinden, bijvoorbeeld doordat de kassamedewerker op de oorspronkelijke bon van aankoop de betaalwijze controleert. 

Wat kost retourpinnen?

Voor deze extra service naar jouw klanten moet je rekening houden met enkele (kleine) kosten. Retourpinnen kost € 3,60 per maand per geactiveerde pinautomaat. Per retourpintransactie moet je als ondernemer aanvullend € 0,06 betalen.

Meer weten over retourpinnen?

Onderstaande video laat zien hoe retourpinnen in de praktijk in zijn werk gaat:

 

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

Ook interessant voor jou

4 voordelen van een zakelijke rekening
Alle betaalmethoden voor ondernemers op een rij
Een eigen winkel beginnen: hoe doe je dat?

Meer over detailhandel

Meer over detailhandel
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten