Factuur voorbeeld, gratis download

Bijgewerkt op 26 augustus 2021
5 min  leestijd
0
Image
Goede factuur opstellen

Een factuur opstellen, hoe doe je dat eigenlijk? We kunnen er hele boeken over schrijven, maar een voorbeeld is vaak toch fijner. Met dit gratis factuur voorbeeld voor startende ondernemers kun je eenvoudig zelf aan de slag.

Op deze pagina download je een gratis voorbeeld factuur, zodat je snel aan de slag kunt. Wil je liever ook wat achtergrondinformatie? Scrol dan door of klik op de link hieronder.

Factuur voorbeeld: gratis download

Heb je met succes een opdracht afgerond of product geleverd? Dan is het nu tijd voor het sturen van de rekening: je factuur! Zeker als het je eerste keer is, kun je waarschijnlijk wel wat hulp gebruiken. Dit factuur voorbeeld helpt je op weg.

Klik op de afbeelding om het gratis PDF-bestand te downloaden.

Factuur voorbeeld

Hoe maak je een factuur?

Aan een factuur worden wettelijke eisen gesteld, alleen als je daaraan voldoet is de nota rechtsgeldig. Vergeet je een van de verplichte gegevens op je factuur? Dan kan de ontvanger geen btw aftrekken van jouw factuur. 

Er is geen vaste opmaak voor een factuur, dat mag je zelf bepalen. Wel is het slim om een herkenbaar format aan te houden, dat niet te veel afwijkt van de standaard zoals in het voorbeeld. Je wilt er geen zoekplaatje van maken voor je klant.

Klik op de link om direct naar een bepaald onderdeel te gaan:

 1. Btw-nummer/nieuw btw-identificatienummer
 2. KvK-nummer
 3. Factuurnummer
 4. Factuurdatum
 5. (Bedrijfs)naam en adres
 6. (Bedrijfs)naam en adres van de afnemer
 7. Datum en omschrijving levering/dienst
 8. Vooruitbetaling en rekeningnummer
 9. Betalingstermijn

1. Btw-nummer/nieuw btw-identificatienummer 

Als je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel (KvK), word je automatisch aangemeld bij de Belastingdienst. Als die besluit dat je btw-plichtig bent, krijg je een btw-nummer toegestuurd. Op onze voorbeeldfactuur vind je deze rechtsbovenin.

whitepaper administratie cover

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

Download gratis PDF

Let op: sinds 1 januari 2020 gebruik je op je facturen een nieuw nummer, het btw-identificatienummer (btw-id). Had je al een oud btw-nummer? Dan gebruik je deze alleen nog maar als je contact hebt met de Belastingdienst. De nieuwe naam voor dit nummer is het omzetbelastingnummer.

2. KvK-nummer

Je krijgt bij de inschrijving bij de KvK een nummer als bewijs dat je in het handelsregister staat. Ben je dit nummer vergeten? Je kunt je KvK-nummer opzoeken door je bedrijfsnaam te zoeken op de website van de Kamer van Koophandel. Ook deze informatie staat rechtsboven in ons factuur voorbeeld.

3. Factuurnummer

Je bent verplicht om op elke factuur een uniek nummer te zetten. Deze nummers moeten elkaar opvolgen. Het is handig om dit per jaar te doen. Je eerste factuur van 2020 is dan 2020001, de tweede 2020002, etc.

Het factuurnummer staat in onze voorbeeld factuur in het midden, boven de omschrijving van je geleverde werkzaamheden of goederen.

4. Factuurdatum

Hier vermeld je de datum waarop je de factuur verstuurt. Sommige ondernemers kiezen ervoor om al hun facturen op dezelfde dag te versturen. Probeer dit in elk geval voor de eerste van de maand te doen. In ons voorbeeld staat de factuurdatum naast het factuurnummer.

5. (Bedrijfs)naam en adres

Vermeld hier je bedrijfsnaam en adres. Dit kan gelijk zijn aan je eigen adres. Sommige zzp'ers kiezen ervoor om hun bedrijf in te schrijven op het adres van een postbus. Zo komt hun privéadres niet bovendrijven wanneer je op hun bedrijf zoekt. In de voorbeeld factuur staat deze informatie rechtsbovenin.

6. (Bedrijfs)naam en adres van de afnemer

Hier vermeld je de bedrijfsnaam, naam en het adres van het bedrijf waaraan je levert. Vergeet niet te dubbelchecken of het adres van de afnemer nog klopt.  Deze informatie staat in ons factuur voorbeeld als eerste links.

7. Datum en omschrijving levering/dienst

Dit is bij de meeste facturen het grootste onderdeel, het staat dan ook meestal in het midden. Hier noteer je wat je wanneer precies geleverd hebt en om hoeveel stuks het gaat. Heb je bijvoorbeeld drie artikelen geschreven of tien wijnglazen geleverd?

Hier vermeld je ook het btw-tarief. Het standaard btw-tarief is 21% en het verlaagde tarief 9%. Sommige producten en diensten zijn vrijgesteld van btw: 0%.

8. Vooruitbetaling en rekeningnummer

Is er al een bedrag vooruitbetaald? Noem dat dan hier. Vergeet ook je (zakelijke) rekeningnummer niet. Zo is het voor de afnemer direct duidelijk waar het te betalen bedrag naartoe moet. Dit zet je onderaan je factuur.

9. Betalingstermijn

Helemaal onderaan je factuur zet je de betalingstermijn. De standaard wettelijke betalingstermijn is dertig dagen. Vind je dat te lang? Dan kun je ervoor kiezen bijvoorbeeld zeven of veertien dagen aan te houden.

Als jij en je opdrachtgever allebei akkoord gaan, mag je de betalingstermijn verlengen tot zestig dagen. Wordt je factuur maar niet betaald? Veel (startende) ondernemers hebben daar last van. Hier lees je hoe je wanbetalers aanpakt.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Lees ook

Een goede factuur in 9 stappen
Een goede offerte opstellen doe je zo

Veelgestelde vragen over facturen voor ondernemers

 • Is het slim om een factuur voorbeeld te gebruiken? Ja, als startende ondernemer is het handig om een voorbeeld factuur te gebruiken wanneer je voor het eerst facturen gaat versturen. Zo weet je zeker dat je niets vergeet. Download hier een gratis voorbeeld.
 • Is het sturen van een factuur verplicht als ondernemer? Ja, als je goederen of diensten hebt geleverd aan een andere ondernemer (of vereniging/stichting), moet je een factuur sturen. Lees hier aan welke eisen deze moet voldoen.
 • Mijn factuur wordt niet betaald, wat moet ik doen? Wanbetaling is een groot probleem voor alle ondernemers, maar zeker voor starters. Als je te maken krijgt met een niet betalende klant, is het slim om eerst vriendelijk te bellen en een herinnering te sturen. Schakel niet direct een incassobureau in, daarmee verknal je je relatie met de klant. Hier vind je meer tips.

Meer over boekhouding en administratie

Meer over boekhouding en administratie
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? De Rabobank heeft voorbeelden van meerdere ondernemersplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Downloaden is gratis.

Sluiten