Hoe verdien je geld als ondernemer?

Hoe verdien je geld als ondernemer?

Als je eenmaal de stap hebt gezet om ondernemer te worden, heb je als het goed is al nagedacht over de financiering van je bedrijf. Maar heb je ook ingecalculeerd dat je moet kunnen rondkomen van je omzet? In dit artikel vertellen twee ervaringsdeskundigen waarop je moet letten om de kans te vergroten dat je straks kunt rondkomen van jouw inkomsten.

Een goed begin is vaak het halve werk. Als startende ondernemer doe je er daarom verstandig aan om nog voor de start van je bedrijf te beginnen met het schrijven van een ondernemingsplan. Op deze manier word je gedwongen goed na te denken over de financiering en andere belangrijke zaken. Probeer realistisch te zijn bij het beantwoorden van de vraag: hoe kan ik rondkomen van de inkomsten van mijn onderneming?

Tip #1: spreid je kansen

Jorn Spiertz begon in 2012 met PakketMail, een bedrijf dat oplossingen biedt voor logistieke problemen van webshops. “Ik ben niet meteen fulltime met PakketMail begonnen, ik had daarnaast namelijk nog twee andere bedrijven. Het was in het begin nog niet mogelijk om rond te komen van PakketMail.” 

Jorn legt uit dat hij ieder beschikbaar uurtje gebruikte om aan zijn nieuwe onderneming te werken: “Ik kreeg steeds meer klanten en daardoor bleef er aan het einde van de maand ook steeds meer over aan de onderkant van de streep. Toen ik eenmaal genoeg verdiende, ben ik gestopt met die twee andere bedrijven en stortte ik mij volledig op PakketMail.”

Tip #2: onderneem part-time

In sommige gevallen kan het lonen om in eerste instantie te ondernemen náást je vaste baan of studie. Dit was het geval bij Suzan Teunisse van Kids-Time. Zij rolde in de loop van haar studie langzaam maar zeker in het ondernemerschap: “Ik studeerde Sport en Animatie en wilde ook graag gaan werken in deze branche.”

“Het werk was schaars, dus ben ik zelf grote bedrijven gaan benaderen met de vraag of ze interesse hadden in het laten organiseren van kinderactiviteiten”, legt Suzan uit. “Dat sloeg goed aan en voor ik het doorhad, was ik eigenlijk al aan het ondernemen.” Suzan studeerde in 2012 af en ging meteen fulltime aan de slag met Kids-Time.

andres

Startersvoordelen

Als starter krijg je van Rabobank een steuntje in de rug. Open nu een zakelijke rekening: dat is het eerste jaar gratis.

Bekijk jouw voordelen

In 2014 opende de ondernemer haar eerste locatie in Breda, waar onder andere kinderfeestjes en knutselavonden worden georganiseerd. Ze heeft flink wat geld geïnvesteerd in benodigdheden voor het pand. Daarom organiseert ze nu extra activiteiten om geld binnen te halen. 

Suzan: “De locatie bestaat uit een brasserie met binnen- en buitenspeeltuin. Opdrachten voor kinderfeestjes lopen het hele jaar wel door, maar vooral in de zomer heb ik het erg druk met familiefeesten, verkleedpartijtjes en clubavonden voor kinderen. Met de komst van de binnenspeeltuin hoop ik in de winter het financiële gat wat meer te kunnen dichten, omdat kinderen dan ook in de winter bij ons terechtkunnen. Daarnaast organiseer ik nu ook knutselavonden en verhuur ik themaruimtes aan voor workshops.”

Tip #3: ga voorzichtig met je geld om

Beide ondernemers kunnen rondkomen van wat zij maandelijks verdienen met hun bedrijf. Voor Suzan gaat dat niet altijd met even groot gemak. “Ik ben heel voorzichtig in het uitgeven van geld, omdat het zomaar een maand later financieel moeilijker kan zijn. Ik vind wel dat je je levensstandaard moet aanpassen op wat je verdient als ondernemer. Op die manier moet je altijd kunnen rondkomen van wat je verdient. Als je maandelijks een paar duizend euro op je rekening wilt hebben, moet je gewoon niet gaan ondernemen.”

Aanvullende financiële tips voor starters

 1. Zorg ervoor dat je alle beschikbare uren volledig inzet voor je bedrijf.
 2. Zorg dat je in jouw financiële basisbehoeften kunt voorzien met vast werk, maar ga niet voor een topsalaris. Je hebt namelijk veel tijd nodig om je bedrijf van de grond te krijgen.
 3. Succes komt je niet aanwaaien: je moet heel hard werken om je bedrijf succesvol te maken. Als alles goed gaat, heb je kans dat dit na een aantal jaar lukt. Verwacht dus ook niet dat je meteen volledig kunt rondkomen van je bedrijf.
 4. Denk niet dat je alles alleen moet doen als je begint met ondernemen. Samenwerken is vaak ook een optie. Vraag hulp aan je omgeving, maar ook aan bedrijven of relevante zakelijke contacten. Je kunt bijvoorbeeld samen reclameruimte in een tijdschrift kopen en flyers in elkaars ruimten neerleggen.
 5. Zoek je een zakenpartner? Probeer dan iemand te vinden waarmee je qua visie en doelen op één lijn zit. Het is bij een partnership ook belangrijk dat je elkaar karakteristiek aanvult, zodat je elkaars zwakke punten kunt opvangen.

[Bron: MKB Servicesdesk]

Lees ook

6 voordelen van het werken met een begroting
De juiste kostprijs bepalen: hoe doe je dat?
5 factoren die meespelen bij je uurloon
Betalingstermijnen op facturen, hoe zit dat?
6 manieren om te besparen op je zakelijke kosten

Gepubliceerd op:
22-05-2015

Wat vind je van dit artikel?

x1
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Het bepalen van je uurtarief: iets waar menig startende zzp'er of ondernemer zich het hoofd over breekt. Te hoog zitten is niet goed, maar te laag is natuurlijk weer het andere uiterste. Hoe kom je tot het juiste uurloon?

Hoe bereken jij jouw uurtarief
Hoe bereken jij jouw uurtarief

Boekhouding en administratie

Boekhouden en de administratie bijwerken: bij veel ondernemers en ZZP'ers staat deze klus niet bovenaan het lijstje van leukste werkzaamheden. Toch is een overzichtelijke administratie onmisbaar voor het opbouwen van een financieel gezond bedrijf. Als je als starter jouw bedrijfsadministratie wilt gaan inrichten, moet je onder andere aan de volgende zaken denken:

 1. Ga ik de boekhouding zelf doen of besteed ik dit uit?
 2. Heb ik een zakelijke rekening nodig?
 3. Hoe richt ik mijn administratie in?

Lees hier hoe je een goede factuur en offerte opstelt.

Btw berekenen? Gebruik de btw-calculator

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.