Starten als zzp’er in de dienstverlenende sector: dit heb je nodig

Bijgewerkt op 22 december 2021
4 min  leestijd
4.474
Image
ZZP dienstverlening

Ga jij een bedrijf starten in de dienstverlening, bijvoorbeeld als freelance journalist, adviseur of thuiskapper? In dit artikel geven we een overzicht van producten en diensten die veel andere dienstverlenende zzp'ers gebruiken. Zo kun jij de kans op een goede start van je bedrijf aanzienlijk vergroten.

Dienstverlenende sector 

Als ondernemer in de dienstverlenende sector verkoop je geen product, maar lever je een dienst aan je klanten. Zzp'er worden in de dienstverlening kan op verschillende manieren.

Je kunt bijvoorbeeld als monteur aan de slag in de technische dienstverlening of als kapper in de persoonlijke dienstverlening. Of bedien andere bedrijven in de zakelijke- of financiële dienstverlening. 

Een loodgieter maakt tijdens zijn werkzaamheden gebruik van heel andere (betaal)producten dan een boekhouder die praktisch de hele dag achter zijn computer doorbrengt. In dit artikel zetten we een aantal praktische zaken op een rij. 

Welke producten en diensten heb je als zzp'er in de dienstverlening nodig?

Deze vier producten en diensten zijn in ieder geval relevant voor jouw bedrijf in de dienstverlening: 

 1. Zakelijke rekening
 2. Verzekeringen
 3. Startkapitaal
 4. Betaaloplossingen

1. Zakelijke rekening

Een zakelijke rekening openen is altijd aan te raden. Hoewel het niet verplicht is, geeft een aparte rekening snel meer overzicht in alle financiën.

Een tijdrovend klusje als de administratie bijhouden wordt een stuk eenvoudiger wanneer jouw privé-inkomsten en -uitgaven gescheiden zijn van je bedrijfsadministratie. 

Boekhouders eisen vaak een zakelijke rekening, dat scheelt namelijk flink wat uitzoekwerk. 

Als je later een bedrijfslening nodig hebt of investeerders zoekt, is een zakelijke rekening zelfs noodzakelijk. Ook als je als zzp'er een bv wil oprichten, is een zakelijke betaalrekening vereist. 

Zakelijke rekening zonder vaste kosten

De meeste ondernemers kiezen ervoor om een zakelijke betaalrekening te openen, ook als zij nog maar net hun onderneming hebben opgericht. Met de Rabo ZZP Rekening betaal je alleen transactiekosten van €0,39 per transactie. Als startende ondernemer profiteer je ook van Rabo Startersvoordeel, dan betaal je het eerste half jaar ook geen transactiekosten. Zo houd je als starter je kosten laag. 

2. Bedrijfsverzekeringen zzp dienstverlening

Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor de mogelijke financiële gevolgen van een bedrijfsongeval of het geven van een verkeerd advies.

Een schadeclaim kan aardig in de kosten lopen, dus bepaalde risico's kun je beter afdekken met een goede verzekering. 

Zzp'ers die een bedrijf starten in de dienstverlening verzekeren zich vaak voor:

Met ZekerVanJeZaak voor starters kun je je eigen pakket aan verzekeringen samenstellen. Hiermee heb je alles in één keer geregeld, omdat je hiermee de voornaamste risico's afdekt.

Voorbeeld ondernemingsplan zzp

Handig: voorbeeldplan

Wat staat er in een goed ondernemingsplan voor zzp’ers? Download een gratis voorbeeld met tips en cijfers.

Download gratis voorbeeld

3. Startkapitaal

Het kan zijn dat je aanvullende financiering nodig hebt om te starten met ondernemen. Vaak gaat het voor ondernemers die zich richten op de dienstverlenende sector in de startfase om kleinere bedragen gaat. Denk aan de aanschaf van een nieuwe laptop en aanverwante software of apparatuur. 

 • Lees hier een uitgebreid artikel over de verschillende bedrijfskosten

Als je een groter bedrag aan startkapitaal nodig hebt, kun je hiervoor ook bij de bank of andere instanties terecht. Bij Qredits, dat mede wordt ondersteund door Nederlandse banken, kun je als startende ondernemer bijvoorbeeld in aanmerking komen voor een microkrediet tot 250.000 euro.

Bij de Rabobank kun je meerdere financieringssoorten met elkaar combineren om tot het gewenste leenbedrag te komen, bijvoorbeeld via een lening, bancair krediet en een crowdfundingcampagne. 

4. Betaaloplossingen

Een van de belangrijkste zaken die je als starter moet afvragen is hoe je klanten gaan betalen voor je producten of diensten. Afhankelijk van jouw werkzaamheden en hoe je deze gaat uitvoeren kan het om verschillende betaaloplossingen gaan.

Je kunt je zakelijke rekening koppelen aan: 

 • iDEAL
 • SmartPin
 • PinBox
 • OnlineKassa

Voor een thuiskapper is het bijvoorbeeld handig als die zijn smartphone kan gebruiken als mobiel pinautomaat, terwijl je als webwinkelier veel hebt aan een online kassa waaraan je alle mogelijke betaalmethoden (van iDEAL tot incassomachtigingen) kan koppelen. 

Met de OmniKassa van Rabobank kun je dit in één handig portaal regelen. 

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 5 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 5 voordelen

 • Wat heb je nodig in de zzp dienstverlening? Als zzp'er in de dienstverlening heb je zelf ook een aantal producten en diensten nodig. Zo is een zakelijke rekening erg handig voor je administratie en zijn er een aantal verzekeringen waar je risico's mee kunt afdekken.
 • Hoe start je als zzp'er in dienstverlening? Om een bedrijf te starten schrijf je je in bij de Kamer van Koophandel en schrijf je een ondernemingsplan. Ook zijn er een aantal praktische hulpmiddelen die je helpen bij je bedrijf in de dienstverlening

Meer over bedrijf starten

Meer over bedrijf starten