Een horecabedrijf beginnen: wat zijn de risico’s? - home

Een horecabedrijf beginnen: wat zijn de risico’s?

Een eigen zaak beginnen in de horeca is geweldig, maar brengt ook risico's met zich mee. Weet jij hoe je deze gevaren kunt beperken of nog liever: voorkomen? We zetten de meest voorkomende bedreigingen voor je op een rij.

Draait de horecazaak ook zonder jou?

Als jij langdurig uitvalt, bijvoorbeeld door een arbeidsongeval of een burn-out door de lange werkdagen die je maakt, lopen je vaste lasten gewoon door. Zonder dat er geld binnenkomt.

Hoe lang houd jij dan het hoofd boven water? Is het verstandig om daar iets voor te regelen, zoals het afsluiten van een AOV-verzekering?

Klik hier om meer te lezen over het nut van een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Arbeidsongevallen

In de horeca werk je dagelijks met mixers, elektrische messen, vleesmolens en snijmachines. Een ongeluk zit in een klein hoekje, vooral als je machines verouderd of niet goed onderhouden zijn.

Schaf daarom alleen machines aan met de juiste beveiliging (CE-gemarkeerde machines) en laat jouw apparatuur regelmatig controleren, bij voorkeur door de leverancier. En houd je aan de werkinstructie. Dat geldt natuurlijk ook voor je medewerkers

Waterschade

Logisch dat je 's avonds na sluitingstijd de vaatwasser laat draaien. Maar als uitgerekend dan de slang van de koppeling breekt, heb je pech.

Overdag kun je dan nog op tijd ingrijpen, maar 's nachts meestal niet. Met flinke waterschade tot gevolg. Installeer dus op alle waterverbruikende toestellen een waterslot. 

Tip! Wil je het risico op een inbraak verkleinen? Plaats een mistgenerator in je zaak.

Inbraak

Dieven komen vaak heel eenvoudig binnen, door de voordeur of door een klein zijraampje. Wordt er straks in jouw horecabedrijf ingebroken? Dan moet je de schade (laten) herstellen en de gestolen spullen vervangen. Mogelijk moet je de zaak zelfs tijdelijk sluiten en mis je dus ook nog eens omzet. 

Inbraakpreventie begint met goede sloten op ramen en deuren en het plaatsen van een alarminstallatie.

Wil je echt goed beschermd zijn? Plaats dan ook een mistgenerator; deze blijken erg effectief tegen het inbrekersgilde. Of bekijk deze tips van Interpolis om de inbraakrisico's te verkleinen.

Fraude door medewerkers

In de horeca kom je verschillende vormen van fraude tegen. Denk aan medewerkers die vrienden gratis laten drinken of rekeningen naar boven afronden en het verschil in eigen zak steken.

Zorg ervoor dat de verleiding om te frauderen niet te groot is en controleer alles goed, bijvoorbeeld door de drankuitgifte te automatiseren, zodat ieder drankje direct wordt geregistreerd. 

Aansprakelijkheid

Je moet er niet aan denken, maar het kan gebeuren dat je klanten ziek worden na een bezoek aan het restaurant en jou als eigenaar daarvoor aansprakelijk stellen. En dat kan grote financiële gevolgen hebben.

Volg daarom de laatste Hygiënecode, zodat je voldoet aan de wettelijke voorschriften van voedselveiligheid (HACCP). 

Het is belangrijk dat je in de praktijk kunt laten zien dat jij en je medewerkers altijd op een verantwoorde en veilige manier met eet- en drinkwaren omgaan.

Bied het personeel voorlichting en training aan en stel duidelijke instructies op voor persoonlijke hygiëne. Bespreek deze regelmatig met je werknemers tijdens een werkoverleg en controleer actief of iedereen zich hieraan houdt. 

'Ober! Er zit een vlieg in mijn soep'

Hoe goed jij je best ook doet, het gaat jou vast een keer overkomen dat een gast niet tevreden is met wat jij hem hebt opgediend. Onthoud dat gasten die teleurgesteld je zaak verlaten, zeker niet meer terugkomen. 

Maar als ze vervolgens hun ongenoegen ook via social media of recensiewebsites zoals Iens verspreiden, kost dat mogelijk nog meer klandizie…

Bied ontevreden gasten dus altijd oprecht excuses én een oplossing aan. Zo kun je er wellicht alsnog voor zorgen dat ze met een goed gevoel naar buiten stappen! 

Vraag klanten om te pinnen. Met weinig contant geld in kas ben je een minder aantrekkelijk doelwit voor overvallers.

Overval en agressie

Een overval heeft een grote emotionele impact. Verklein de kans dat het jou overkomt, bijvoorbeeld door klanten te stimuleren om digitaal te betalen.

Zo heb je minder contant geld in je kassalade en ben je een minder aantrekkelijk doelwit voor overvallers. 

Stel daarnaast duidelijke procedures op voor het openen en afsluiten van je zaak. Als je dat altijd alleen doet, ben je kwetsbaar.

Zorg er dan voor dat je steeds je mobiel bij de hand hebt of maak controle-afspraken met winkeliers bij jou in de buurt.

Groepstraining Veiligheid

Ook handig om te weten: het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) heeft een groepstraining Veiligheid. Samen met je werknemers oefen je in het voorkomen van (en omgaan met) agressieve gasten, (winkel)diefstal en overvallen.

Beperk je risico's

Sommige gevaren kun je eenvoudig vermijden of verkleinen, bijvoorbeeld door veiligere materialen of een andere werkwijze te kiezen. 

Meer inzicht in de verschillende risico’s die je als horecaondernemer loopt en handige tips vind je in het e-book Horeca.

Bijgewerkt op: 03-12-2019

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Er zijn tal van betaalmethoden die je kunt gebruiken als horecaondernemer. Van afrekenen met een QR-code en betalen aan tafel met een mobiel pinapparaat tot contactloos betalen met een smartphone: we zetten alle betaalmogelijkheden in de horeca op een rij. 

betaalmogelijkheden horeca
betaalmogelijkheden horeca

Als je start in de horeca, krijg je te maken met een aantal verplichte vergunningen. Dat geldt voor iedereen die een café, lunchroom of restaurant wil beginnen. Met deze checklist horecavergunningen zit je gebakken.

Checklist horeca vergunningen
Checklist horeca vergunningen

Als ondernemer met een eigen horecabedrijf kom je er niet onderuit: de nieuwe Alcoholwet. Per 1 juli 2021 is de Drank en Horecawet vervangen door de Alcoholwet. Dit zijn de regels rondom drank verkopen in je horecazaak. 

Alcoholwet drank en horecawet
Alcoholwet drank en horecawet

Horeca

Droom jij al jaren van een eigen restaurant, hotel, bed & breakfast, foodtruck, koffietentje of café? De Rabobank helpt startende horecaondernemers graag op weg. Op deze site vind je alles om de volgende stap te zetten naar een goede start van jouw horecabedrijf:

  1. Stappenplan 1: een eigen horecabedrijf in 12 stappen
  2. ​​Stappenplan 2: een eigen bed & breakfast in 13 stappen
  3. Checklist: een foodtruck beginnen doe je zo

Moet jij eerst nog een bedrijfsplan schrijven? Met deze tips schrijf je een goed ondernemingsplan voor de horeca. En ken je onze gratis tool voor een sterke start al? Ga aan de slag met de Startversterker.

Tip! Hier vind je actuele cijfers en trends over de horecabranche.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.