Eigen praktijk in 10 stappen

Een eigen praktijk in 10 stappen

Ben jij werkzaam in de zorg en heb je de keuze gemaakt voor de start van een eigen praktijk of neem je een bestaande praktijk over? Dan is het goed om te weten dat er een aantal regels zijn van de overheid. In deze checklist zetten we de regels voor zorgprofessionals op een rij.

1. Inschrijving Kamer van Koophandel

Iedere professional die besluit om zelfstandig ondernemer te worden, moet zich inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK).

Apart aanmelden bij de Belastingdienst is niet nodig, omdat de KvK deze gegevens na de inschrijving in het Handelsregister automatisch doorgeeft aan de fiscus.

De KvK benadrukt op haar website dat vestigingen van zorginstellingen ingeschreven moeten staan in het Handelsregister. Dit geldt zowel voor non-profit-instellingen (verenigingen, stichtingen) als profit-organisaties (bv's, coöperaties, maatschappen e.d.).

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft geconstateerd dat veel vestigingen van zorginstellingen niet ingeschreven staan.  

2. Modelovereenkomst afsluiten

Heb je een eigen praktijk of neem je een praktijk over en besluit je gaan werken met een waarnemer in de zorg? Dan krijg je voor de belasting vaak te maken met de nieuwe modelovereenkomsten (voorheen de VAR-verklaring).

Met de modelcontracten kan voorafgaand aan het aannemen van een opdracht worden vastgesteld of er sprake is van een dienstverband of niet. Lees ook: Modelovereenkomst ZZP.

In de mondzorg helpt de KNMT bij het maken van een passende overeenkomst met een mondhygiënist. Download hier de overeenkomst van opdracht tandarts-mondhygiënist. Ben je werkzaam als huisarts, lees dan de checklist op de website van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

3. Inschrijven BIG-register

BIG staat voor 'Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg'. Ben jij apotheker, arts, fysiotherapeut, tandarts, gezondheidszorgpsycholoog, psychotherapeut, verloskundige of verpleegkundige en wil je jouw beroep uitvoeren in loondienst of als zelfstandig ondernemer?

Dan behoor je tot die professionals uit de zorgsector die verplicht zijn zich in te schrijven in het BIG-register na het afronden van hun opleiding. Per functie gelden er eisen voor het behouden van jouw registratie in het BIG-register.

Denk daarbij aan het behalen van voldoende PE-punten. Klik hier voor een compleet overzicht van de laatste cijfers en ontwikkelingen in jouw sector.

4. Tarief vaststellen

Als ondernemer in de zorg ben je niet volledig vrij in het bepalen van jouw tarief en het doen van aantallen specifieke handelingen.

De Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) hanteert voor bepaalde vrije beroepsbeoefenaren in de zorg namelijk een maximumtarief.

De overheid bepaalt het zorgkader waarin maximale tarieven en volumes zijn opgenomen. Ondernemers die werkzaam zijn in de zorg worden vrijgesteld van btw. Uitzondering op deze regel vormt de apotheker, die wel btw kan verrekenen.

5. Wet Toelating Zorginstellingen

Wil je via jouw zorginstelling verzekerde zorg gaan leveren volgens de Zorgverzekeringswet of de WLZ? Dan moet jouw praktijk straks voldoen aan de regels van de Wet Toelating Zorginstellingen (WTZi).

Ook moet je hiervoor officieel toestemming krijgen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Aanvraagformulieren voor een nieuwe toelating vind je op de website van het WTZi.

6. Algemene voorwaarden opstellen

Het opstellen van algemene voorwaarden is een belangrijk onderdeel van het opzetten van een praktijk. In dit document beschrijf je onder meer de regels over de aansprakelijkheid, wat de geaccepteerde betaalmethoden zijn en hoe je eventuele klachten in behandeling zult nemen.

Tip: overleg met jouw brancheorganisatie over de standaarden in jouw branche. Als je zelf je eigen voorwaarden opstelt, laat dan een juridisch adviseur er voorafgaand aan de opening van jouw praktijk een blik op werpen.

7. Verzekeringen afsluiten

Als ondernemer in de zorg is het verstandig om je goed te verzekeren tegen de belangrijkste risico's. Daarbij gaat het niet alleen om jouw praktijk en de relatie tot jouw cliënten, maar ook om persoonlijke verzekeringen.

Naast de (voor iedereen, niet alleen ondernemers) verplichte ziektekostenverzekering moet je bijvoorbeeld ook denken aan een arbeidsongeschiktheid- en ongevallenverzekering.

Tip: de ZekerVanJeZaak-polis is voor starters een goede manier om dit te doen, omdat je hiermee de voornaamste risico's in één keer afdekt. 

8. Pensioen opbouwen

Alhoewel sommige (para)medici verplicht zijn deel te nemen in een beroepspensioenfonds, zoals de huisartsen, bouwen de meeste zelfstandige zorgondernemers niet automatisch pensioen op.

Net als ondernemers en freelancers in andere sectoren ben jij hiervoor zelf verantwoordelijk. Regel je niets op dit gebied? Houd er dan rekening mee dat je na jouw pensionering alleen recht hebt op AOW. 

Het is dus verstandiger om nu al zelf pensioen op te bouwen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld te sparen voor lijfrente, een oudedagsreserve te vormen of maandelijks zelf een vast bedrag over te maken naar een spaarrekening. Lees ook de tips van de Rabobank over pensioen opbouwen als ondernemer. 

9. Bedrijf aan huis openen

Startersvoordeel gezondheidszorg

Goed van start in de zorg?

Heb je al nagedacht over hoe jouw patiënten straks gaan betalen? Bij de Rabobank kun je bijna alle betaalproducten kosteloos uitproberen. Ook is de zakelijke rekening het eerste jaar gratis.

Bekijk jouw voordeel

Er zijn tegenwoordig nog weinig praktijken die vanuit het eigen woonhuis in de eerstelijn werken.

Dit wordt voornamelijk door zzp'ers of waarnemers in de zorg gedaan, zie ook het artikel: Word zelfstandige zorgprofessional in 9 stappen.

Aangezien je als waarnemer geen patiëntcontacten aan huis hebt, zijn de gevolgen voor het werken aan huis beperkt.

Wil je vanuit huis gaan werken en ook een bedrijf aan huis openen, bijvoorbeeld als fysiotherapeut voor kinderen?

Dan ben je in de meeste gevallen verplicht om dit te laten weten aan jouw gemeente.

Daarnaast krijg je ook op dit vlak te maken met fiscale regelingen en moet je wellicht andere afspraken maken over jouw hypotheek of huurovereenkomst.

10. Patiëntendossiers bijhouden

Zorgverleners moeten van iedere cliënt een medisch dossier bijhouden. Hierin leg je gegevens vast over onder andere de gezondheid van patiënten en het behandeltraject.

Let op: iedere patiënt heeft het recht zijn medisch dossier in te zien. Hij heeft alleen geen toegang tot jouw persoonlijke werkaantekeningen en gegevens die de privacy van een derde persoon kunnen schaden.

Niet vergeten: je bent verplicht om patiëntendossiers ten minste vijftien jaar te bewaren.

Rabo SmartPin voor zorgprofessionals

Met de Rabo SmartPin app en een mobiele kaartlezer verander je jouw telefoon of tablet in een betaalautomaat. Zo kunnen jouw klanten met veilig pinnen en is de betaling snel afgehandeld. Handig wanneer cliënten direct na een afspraak willen afrekenen.

Osteopaat Jenny Levitt-Sanders heeft sinds 2009 een eigen praktijk en is sinds ze dit betaalmiddel gebruikt heel wat minder tijd kwijt aan administratieve taken: 

"Bezig zijn met mijn werk, met de mensen die in mijn praktijk komen. Dat is wat Rabo SmartPin me geeft. Betalingen en factoren zijn storende factoren, die verdwijnen omdat de betalingen via de pin makkelijk en soepel verlopen."

osteopaat

Als het aan Jenny ligt, betalen al haar klanten voortaan met de pinpas. "Het is voor mijn administratie ideaal. Ik hoef geen betalingen te checken, want ik zie direct of de transactie geslaagd is. Bovendien werkt Rabo SmartPin snel, dus de betaling is zo afgehandeld."

Lees hier het hele interview met Jenny.

Bijgewerkt op: 28-08-2018

Wat vind je van dit artikel?

x58
x15

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

In een maatschap kun je jouw beroep samen met één of meer partners beoefenen onder één gemeenschappelijke naam. Tandartsen, architecten en advocaten gebruiken deze rechtsvorm regelmatig. In deze checklist lees je hoe een maatschap werkt.

Een maatschap beginnen: checklist
Een maatschap beginnen: checklist

In de donkere en koude maanden van het jaar liggen verkoudheden en (winter)depressies op de loer. Maar een griepje krijgen: daar heb je als ondernemer toch helemaal geen tijd voor? Met de tips in dit artikel blijf je - ook in de winter - lekker productief.

Zo blijf je productief in de winter van 2017
Zo blijf je productief in de winter van 2017

Zorg

Van fysiotherapeut tot logopedist en van verpleegkundige tot acupuncturist: als er een sector is waarin je als zelfstandig ondernemer veel kanten op kunt, is het de gezondheidszorg wel. Maar je kunt uiteraard niet zomaar een praktijk starten of aan de slag gaan als zelfstandige professional; hierbij komt echt wat meer kijken. Hieronder vind je belangrijke informatie voor ondernemers in de zorg. En met de volgende links zet je alvast een eerste stap naar de start van jouw bedrijf:

  1. Stappenplan 1: open een eigen praktijk in 10 stappen
  2. ​​Stappenplan 2: word zelfstandige zorgprofessional in 9 stappen

Tip: klik hier voor actuele cijfers en trends over de zorgsector.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.917 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.