Dít zijn de 5 belangrijkste verzekeringen voor jouw winkel

Bijgewerkt op 19 maart 2024
6 min  leestijd
258
Auteur: Redactie
Verzekeringen detailhandel winkel

Als eigenaar van een winkel wil je natuurlijk je spullen zo goed mogelijk beschermen. Je kunt af en toe pech hebben en te maken krijgen met waterschade, inbraak of brand. Welke verzekeringen kun je het beste afsluiten als startende ondernemer met een winkel? We hebben 5 verzekeringen voor detailhandel voor je op een rij gezet.

In dit artikel nemen we je mee in de belangrijkste verzekeringen voor jouw winkel. Benieuwd naar een specifieke verzekering? Klik dan op één van de onderstaande links.

 1. Aansprakelijkheidsverzekering
 2. Inventaris- en voorraadverzekering
 3. Bedrijfsschadeverzekering
 4. Rechtsbijstandsverzekering
 5. Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Verzekeringen voor winkel

Helaas is ondernemen niet zonder risico. Er kan af en toe iets misgaan. Het is daarom slim om je te verdiepen in welke verzekeringen je het beste kunt afsluiten als ondernemer met een winkel.

Want welke risico’s loop je als eigenaar van een winkel? Je wilt je voorraad en inboedel natuurlijk beschermen tegen diefstal, maar ook tegen schade door brand. Daarnaast kun je te maken hebben met uitval van personeel door ziekte. Of er kunnen problemen zijn met producten die je verkoopt.

5 belangrijke verzekeringen voor jouw winkel

Wil jij als ondernemer je winkel verzekeren? Uit Interpolis-onderzoek komt een top vijf verzekeringen voor winkels. Wat verzekeren andere ondernemers met een winkel of webwinkel? 

1. Aansprakelijkheidsverzekering voor je winkel

De populairste verzekering onder winkeleigenaren: de aansprakelijkheidsverzekering. Je bent als eigenaar van je winkel verantwoordelijk voor de producten die je verkoopt. 

Deze verzekering wordt door 85% van winkeleigenaren afgenomen. Met een gemiddelde jaarpremie van zo'n € 175. 

Brengt het product schade aan je klant? Dan kan de klant je aansprakelijk stellen voor eventuele schade. Zo'n schadeclaim kan flinke kosten en een hoop gedoe met zich meebrengen.

Gelukkig kun je deze kosten voor een groot deel voorkomen door een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dan worden de kosten voor een schadeclaim gedekt.

Voorblad WP aansprakelijkheid

Jouw aansprakelijkheid

Best saai, wel belangrijk. Wat als jouw opdrachtgever jou aansprakelijk stelt? Zo regel je het.

Download gratis PDF

2. Voorraad- en inventarisverzekering

Waarschijnlijk heb je als winkeleigenaar een flinke voorraad. Als er schade ontstaat door diefstal, brand of wateroverlast, is een voorraadverzekering erg handig om te hebben. Op 2: de voorraad- en inventarisverzekering.

De voorraad-en inventarisverzekering wordt door 62% van winkeleigenaren afgenomen. Met een gemiddelde jaarpremie van zo'n € 510. 

Daarnaast heb je als winkelier te maken met je zakelijke inboedel. Denk bijvoorbeeld aan elektronica en meubelen die je in de winkel hebt staan. Maar ook aan je laptop en andere middelen die je nodig hebt om je werk te kunnen uitvoeren. Je kunt je inboedel verzekeren door een inventarisverzekering (ook wel zakelijke inboedelverzekering) af te sluiten.

 • Let op: huur je een pand en investeer je in verbeteringen aan het pand? Schade hieraan kun je apart verzekeren met een huurdersbelangverzekering. 

3. Bedrijfsstagnatieverzekering voor jouw winkel

Heb je de pech dat je de winkel tijdelijk moet sluiten door bijvoorbeeld brand of waterschade? Dan kun je dus niet werken en verlies je omzet. En misschien zelfs klanten die door je tijdelijke sluiting naar de concurrent gaan. En ondertussen moet je de huur en vaste lasten doorbetalen. 

Deze verzekering wordt door 32% van winkeleigenaren afgenomen. Met een gemiddelde jaarpremie van zo'n € 130. 

Je kunt de financiële schade die je hierdoor oploopt beperken door een bedrijfsschadeverzekering af te sluiten. Dan word je vergoed voor de misgelopen omzet. Ook de kosten van bijvoorbeeld een reclamecampagne om klanten terug te winnen, worden vergoed. 

4. Rechtsbijstandsverzekering voor jouw winkel

Als winkelier heb je te maken met klanten. En klanten kunnen ontevreden zijn over de producten die je verkoopt. Heb je hulp nodig bij een juridisch conflict? Sluit dan een rechtsbijstandverzekering af zodat je aanspraak kunt maken op juridische ondersteuning. Dan sta je er, in het geval van een conflict met een klant, in ieder geval niet alleen voor.

De rechtsbijstandverzekering wordt door 32% van winkeleigenaren afgenomen. Met een gemiddelde jaarpremie van zo'n € 575. 

5. Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Je gaat er natuurlijk niet vanuit, maar het kan gebeuren dat je tijdelijk arbeidsongeschikt raakt door ziekte of een ongeval. Dat is als ondernemer extra vervelend, omdat je dan de winkel moet sluiten en geen inkomsten hebt. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) ontvang je een uitkering van je verzekeraar. 

De AOV wordt door 21% van winkeleigenaren afgenomen. Met een gemiddelde jaarpremie van zo'n € 3.000, inclusief korting. 

Een AOV hoeft niet duur te zijn, met bepaalde keuzes heb je deels zelf invloed op de hoogte van de premie. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een korte of lange eigenrisicoperiode, waarin je gebruik maakt van je eigen buffer. En de kosten van de AOV zijn aftrekbaar, je betaalt dus minder belasting. Ook goed om te weten: over een paar jaar wordt de AOV verplicht voor ondernemers.  

Eventueel handig: verzuimverzekering

Heb je personeel? Dan ontkom je er helaas niet aan: je krijgt een keer te maken met zieke werknemers. Dat is natuurlijk heel vervelend, vooral als je werknemer een langere periode afwezig is door ziekte.

Je moet in dat geval niet alleen vervanging regelen, maar ook het loon tijdens deze afwezigheid gewoon doorbetalen. Die kosten kunnen behoorlijk oplopen. Door je te verzekeren met een verzuimverzekering, verzeker je de kosten voor loondoorbetaling. 

Meer over verzekeren? Deze 7 verzekeringen kunnen van belang zijn voor startende ondernemers. 

Calculator verzekeringen berekenen

Gebouw, inventaris en voorraad verzekering

Verzeker schade door brand, weer of inbraak voor je voorraad, gebouw of inventaris.

Bereken je premie

Meest gestelde vragen over verzekeringen voor je winkel

 • Wat is de belangrijkste verzekering voor winkeleigenaren? De populairste verzekering onder winkeleigenaren is de aansprakelijkheidsverzekering. Je bent als eigenaar van je winkel verantwoordelijk voor de producten die je verkoopt. Deze verzekering wordt door 85% van winkeleigenaren afgenomen. Met een gemiddelde jaarpremie van zo'n € 175. 
 • Verzekeringen winkel: welke verzekeringen heb je nodig voor een winkelpand?
  Je kunt als eigenaar van een winkel verschillende verzekeringen afsluiten. Denk bijvoorbeeld aan een rechtsbijstandsverzekering, inventarisverzekering of bedrijfsschadeverzekering.
 • Welke risico’s loop je als winkelier?
  Je kunt als winkelier te maken krijgen met inbraak, schade door water of brand. Maar je kunt ook te maken hebben met uitval van personeel door ziekte of met schadeclaims door klanten omdat er problemen zijn met producten die je verkoopt. Het is slim om te onderzoeken welke risico’s je het beste kunt afdekken door verzekeringen voor je winkel af te sluiten.
 • Hoeveel verzekeringen moet je als winkelier afsluiten?
  Dat mag je als ondernemer met een winkel helemaal zelf bepalen. Welke verzekeringen je het beste kunt afsluiten, hangt af van jouw unieke situatie. En van je budget. Hoeveel kosten wil je maandelijks maken voor het verzekeren van bepaalde zaken? Deze 5 verzekeringen kunnen in ieder geval interessant voor je zijn als winkelier.

Meer over verzekeren

Meer over verzekeren
Voorblad WP aansprakelijkheid

Hé starter, ben jij goed voorbereid?

Een schadeclaim kan duur uitpakken. In onze whitepaper over aansprakelijkheid lees je welke risico's je loopt en hoe je deze risico's beperkt. 

Sluiten