Wat te doen bij arbeidsongeschiktheid

Wat te doen bij arbeidsongeschiktheid

Arbeidsongeschiktheid, je denkt er als starter liever niet over na. Toch heeft het nare financiële gevolgen als je niets geregeld hebt. Raak je als ondernemer of zzp'er arbeidsongeschikt? Dan kun je op weinig steun van de overheid rekenen. Hiervoor is de arbeidsongeschiktheidsverzekering in het leven geroepen.

Let op: Regeringspartijen hebben besloten dat alle werkenden onder een nieuwe basisverzekering moeten gaan vallen. De komende tijd gaat het kabinet aan de slag met voorstellen voor de uitvoering van deze nieuwe plannen. We houden je op de hoogte. Lees er hier alles over.

Wanneer ben ik arbeidsongeschikt?

Je bent arbeidsongeschikt als je niet langer in staat wordt bevonden om arbeid te verrichten met een zogeheten economische meerwaarde. In Nederland wordt onderscheid gemaakt tussen gedeeltelijke en volledige arbeidsongeschiktheid.

In het eerste geval is een persoon nog wel in staat om deels arbeid te verrichten, maar iemand die geheel arbeidsongeschikt wordt verklaard, kan helemaal niet meer werken.

Het spreekt voor zich dat deze situatie rampzalig kan zijn voor iemand met een eigen bedrijf. In tegenstelling tot werknemers die in dienst zijn van een bedrijf, kunnen zelfstandigen in de meeste gevallen niet bij de overheid aankloppen voor financiële ondersteuning.

Ik heb een werkongeval gehad en kan niet meer werken. Ben ik nu arbeidsongeschikt?

Als je verzekerd bent tegen arbeidsongeschiktheid, neem je zo snel mogelijk contact op met jouw verzekeringsmaatschappij. Vervolgens zal een keuringsarts van de maatschappij de mate van arbeidsongeschiktheid (uitkeringsdrempel) vaststellen.

andres

Doe de gratis AOT-test

Hoelang kun jij zonder inkomen? Voordat je aan de slag gaat met oplossingen, zie je wat je zelf kunt doen om de kans op arbeidsongeschiktheid te verkleinen.

Start de test 

Ook de hoogte van het inkomensverlies zal hierbij een rol spelen. Bij het afsluiten van de AOV-verzekering heb je een bepaalde risicoperiode aangegeven waarin je jezelf in onderhoud voorziet. Pas daarna krijg je geld uitgekeerd van de verzekering.

Hoe werkt een reïntegratietraject?

Het kan zijn dat je in aanmerking komt voor een reïntegratietraject. Bijvoorbeeld wanneer je door het ongeval niet langer zwaar lichamelijk werk kunt doen, maar wel met een computer.

In dat geval zal de verzekeringsmaatschappij ook kijken naar de mogelijkheden tot omscholing, omdat het uiteindelijke doel is dat je toch weer aan het werk kunt.

Houd er in ieder geval rekening mee dat je regelmatig contact zult hebben met je verzekeringsarts en ook geregeld op controle zal moeten komen. Indien de arts je op een bepaald moment weer arbeidsgeschikt verklaart, zal de uitkering worden stopgezet en moet je weer opnieuw premie gaan betalen voor de AOV.

Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is niet verplicht en veel kleine zelfstandigen zijn vanwege de doorgaans hoge premies bereid dit risico te nemen, maar het is uiteraard verstandiger jezelf hiervoor toch goed te verzekeren.

Als je arbeidsongeschikt raakt en niet verzekerd bent, kan het zijn dat je wel recht hebt op een bijstandsuitkering. Hiervoor moet je zelf contact opnemen met de gemeente.

AOV-verzekeringen zijn er in alle soorten en maten. De kosten zijn onder meer sterk afhankelijk van jouw beroep,  de periode die je wilt verzekeren en de hoogte van de uitkering die je wilt ontvangen. Vaak heb je al een AOV voor € 1,- per declarabel uur.

Hoe verleidelijk ook, het is niet verstandig om je alleen maar te focussen op de premiekosten. Het gaat erom dat je de verzekering vindt die het best bij jouw situatie aansluit. Als je jezelf maar voor de helft verzekert om de kosten te drukken, kun je later met een eventueel financieel gat alsnog veel duurder uitkomen.

Is een AOV-verzekering fiscaal aftrekbaar?

De AOV is volledig fiscaal aftrekbaar voor ondernemers. Zeker voor startende ondernemers kan het financieel aantrekkelijk zijn om een AOV af te sluiten.

Interpolis biedt een aantrekkelijke arbeidsongeschiktheidsverzekering aan, waarmee je jouw inkomen kunt beschermen als je arbeidsongeschikt wordt. Voor andere bedrijfsrisico's kun je kijken naar de mogelijkheden van Interpolis ZekerVanJeZaak®, een compleet pakket voor (startende) ondernemers. 

Ook interessant voor jou

5 vragen en antwoorden over de AOV voor zzp'ers
Voor jezelf beginnen: wat kost dat?
5 musthave verzekeringen voor zzp'ers
Arbeidsongeschiktheid: regel jij iets of niets?

Bijgewerkt op: 23-01-2020

Wat vind je van dit artikel?

x0
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Persoonlijke verzekeringen

Wanneer je van start gaat als zelfstandig ondernemer, is het goed om te weten dat je vanaf dat moment zelf verantwoordelijk bent voor het afdekken van eventuele persoonlijke arbeidsrisico's en het opbouwen van pensioen.

Of jij hier qua verzekeringen iets mee wilt doen is uiteraard helemaal aan jou, maar wij raden je wel aan om in ieder geval serieus te kijken naar de mogelijkheden voor starters op het gebied van arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid.

  1. Arbeidsongeschiktheid
  2. Beroepsaansprakelijkheid
  3. Pensioen
  4. Overlijden

Verzeker je graag alles in een keer? Stel dan een pakket samen met Interpolis ZekerVanJeZaak.

Zzp verzekeringen

Ga jij starten als zelfstandige professional of freelancer? Dan hoef je vaak minder te verzekeren dan met een grotere onderneming. De totale premie kan dan lager uitvallen. Lees hier welke verzekeringen voor zzp'ers relevant zijn.

Verzekeringen voor personeel

Heb je juist wel personeel in dienst? Dan heb je een aantal extra verzekeringen nodig. Denk hierbij aan het verzekeren op het gebied van verzuim en personeel. Lees hier meer over verzekeringen voor personeel.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.