Wat te doen bij arbeidsongeschiktheid

Bijgewerkt op 09 mei 2021
4 min  leestijd
0
Image
Wat te doen bij arbeidsongeschiktheid

Arbeidsongeschiktheid, je denkt er als starter liever niet over na. Toch heeft het nare financiële gevolgen als je niets geregeld hebt. Raak je als ondernemer of zzp'er arbeidsongeschikt? Dan kun je op weinig steun van de overheid rekenen. Hiervoor is de arbeidsongeschiktheidsverzekering in het leven geroepen.

Let op: Regeringspartijen hebben besloten dat alle werkenden onder een nieuwe basisverzekering moeten gaan vallen. Het kabinet is bezig met een plan voor de uitvoering van deze nieuwe plannen voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp'ers. We houden je op de hoogte. Lees er hier alles over.

Wanneer ben ik arbeidsongeschikt?

Je bent arbeidsongeschikt als je niet langer in staat wordt bevonden om arbeid te verrichten met een zogeheten economische meerwaarde. In Nederland wordt onderscheid gemaakt tussen gedeeltelijke en volledige arbeidsongeschiktheid.

In het eerste geval is een persoon nog wel in staat om deels arbeid te verrichten, maar iemand die geheel arbeidsongeschikt wordt verklaard, kan helemaal niet meer werken.

Het spreekt voor zich dat deze situatie rampzalig kan zijn voor iemand met een eigen bedrijf. In tegenstelling tot werknemers die in dienst zijn van een bedrijf, kunnen zelfstandigen in de meeste gevallen niet bij de overheid aankloppen voor financiële ondersteuning.

Ik ben verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en krijg een werkongeval. Wat moet ik doen?

Als je verzekerd bent tegen arbeidsongeschiktheid, neem je zo snel mogelijk contact op met jouw verzekeringsmaatschappij. Vervolgens zal een keuringsarts van de maatschappij de mate van arbeidsongeschiktheid (uitkeringsdrempel) vaststellen.

Whitepaper AOV

Wat doe jij bij arbeidsongeschiktheid?

Je hoopt natuurlijk dat het je niet overkomt: arbeidsongeschikt raken. Maar wat doe je als je er toch mee te maken krijgt? En wat kun je doen om arbeidsongeschiktheid te voorkomen?

Download gratis PDF

Ook de hoogte van het inkomensverlies zal hierbij een rol spelen. Bij het afsluiten van de AOV-verzekering heb je een bepaalde risicoperiode aangegeven waarin je jezelf in onderhoud voorziet. Pas daarna krijg je geld uitgekeerd van de verzekering.

Hoe werkt een reïntegratietraject?

Het kan zijn dat je in aanmerking komt voor een reïntegratietraject. Bijvoorbeeld wanneer je door het ongeval niet langer zwaar lichamelijk werk kunt doen, maar wel met een computer.

In dat geval zal de verzekeringsmaatschappij ook kijken naar de mogelijkheden tot omscholing, omdat het uiteindelijke doel is dat je toch weer aan het werk kunt.

Houd er in ieder geval rekening mee dat je regelmatig contact zult hebben met je verzekeringsarts en ook geregeld op controle zal moeten komen. Indien de arts je op een bepaald moment weer arbeidsgeschikt verklaart, zal de uitkering worden stopgezet en moet je weer opnieuw premie gaan betalen voor de AOV.

Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht voor zzp'ers?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is niet verplicht en veel kleine zelfstandigen zijn vanwege de doorgaans hoge premies bereid dit risico te nemen. Maar het is uiteraard verstandiger jezelf hiervoor toch goed te verzekeren.

Let op: In de toekomst (2026 of later) wordt de AOV misschien wel verplicht.

Als je arbeidsongeschikt raakt en niet verzekerd bent, kan het zijn dat je wel recht hebt op een bijstandsuitkering. Hiervoor moet je zelf contact opnemen met de gemeente.

Premie AOV

AOV-verzekeringen zijn er in alle soorten en maten. De hoogte van de premie is onder meer sterk afhankelijk van jouw beroep. Een bouwvakker loopt met zijn werk meer risico op arbeidsongeschiktheid dan een consultant en zal een hogere premie betalen. 

Maar je hebt zelf ook invloed op de premie:

  • Welk bedrag wil je maandelijks uitgekeerd krijgen?
  • Wat is je eigen risico? Kun je bijvoorbeeld een half jaar, een jaar of zelfs twee jaar zelf het risico dragen?
  • En tot welke leeftijd wil je de uitkering krijgen? 

Hoe verleidelijk ook, het is niet verstandig om je alleen maar te focussen op de premiekosten. Het gaat erom dat je de verzekering vindt die het best bij jouw situatie aansluit. Tip: Lees je goed in met onze gratis whitepaper 'Wat doe je als starter bij arbeidsongeschiktheid?' Hier zie je verschillende opties, hoe je invloed hebt op de hoogte van de premie en wat jouw branchegenoten verzekeren. 

Is een AOV fiscaal aftrekbaar voor zelfstandige ondernemers?

De AOV is volledig fiscaal aftrekbaar voor ondernemers. Zeker voor startende ondernemers kan het financieel aantrekkelijk zijn om een AOV af te sluiten. Over de uitkering betaal je wel inkomstenbelasting. 

Let op: De AOV is een persoonlijke verzekering. Je trekt de premie af bij ‘uitgave voor inkomensvoorzieningen’.

Interpolis biedt een aantrekkelijke arbeidsongeschiktheidsverzekering aan, waarmee je jouw inkomen kunt beschermen als je arbeidsongeschikt wordt. Voor andere bedrijfsrisico's kun je kijken naar de mogelijkheden van Interpolis ZekerVanJeZaak®, een compleet pakket voor (startende) ondernemers. 

Calculator verzekeringen berekenen

AOV: bereken je premie nu

Bescherm je inkomen met een verzekering voor als je arbeidsongeschikt raakt.

Bereken je premie

Ook interessant voor jou

6 vragen en antwoorden over de AOV voor zzp'ers
Voor jezelf beginnen: wat kost dat?
5 musthave verzekeringen voor zzp'ers
Arbeidsongeschikt: regel jij iets of niets?

Meer over verzekeren

Meer over verzekeren
Geld besparen zzp

Snel weten welke verzekeringen je nodig hebt?

Beantwoord dan nu 7 vragen en binnen 2 minuten weet jij of je geen verzekering over het hoofd hebt gezien.

Sluiten