5 x betere klanten

Succesvol groeien? Ga slim met je risico’s om

Als je bedrijf groeit, groeien je risico’s mee. Niks aan de hand, als je er maar op voorbereid bent. Met de juiste preventiemaatregelen en verzekeringen zorg je ervoor dat de risico’s je niet boven het hoofd groeien. Zodat jij je kunt focussen op de uitbreiding van je bedrijf.  

Opdrachtgevers

Je krijgt steeds meer opdrachten. Super! Maar het betekent ook dat er altijd opdrachtgevers tussen kunnen zitten die het niet zo nauw nemen met de betalingstermijn. Of vervelender nog, helemaal niet betalen.

Check daarom altijd vooraf de kredietwaardigheid van een nieuwe opdrachtgever. En stuur je algemene voorwaarden met je offerte mee. Met heldere voorwaarden voorkom je namelijk vaak al vervelende discussies en conflicten met je opdrachtgever.

Loopt een conflict hoog op en kom je er samen echt niet uit? Dan is het handig als je een beroep kunt doen op juridische hulp via je rechtsbijstandverzekering.

Bedrijfsmiddelen & stagnatie

Produceer of verkoop je een product, dan heb je steeds meer grondstoffen, voorraad en inventaris nodig als je groeit. Met zoveel spullen opgeslagen in je bedrijfspand loopt je schade door defecte elektra, brand, water, wind of diefstal sneller hoog op.

Laat, om je brandrisico te beperken, de elektra van je bedrijfspand regelmatig keuren en onderhouden door een specialist. Je spullen en voorraad verzeker je met een bedrijfsmiddelenverzekering. Komt je bedrijf stil te liggen door schade, bijvoorbeeld door brand, dan is met een stagnatieverzekering ook je omzet verzekerd.

Transport

Laad je iedere ochtend je bedrijfsauto vol met gereedschap en materialen of bezorg je zelf goederen bij je opdrachtgevers? Sta je er dan weleens bij stil dat er onderweg van alles kan gebeuren met je spullen?

Denk maar aan beschadigingen bij het laden en lossen, een aanrijding of een inbraak in of diefstal van je bedrijfsauto. Om dit laatste te voorkomen, is het slim om je bedrijfsauto altijd af te sluiten. Ook al blijf je in de buurt. Wil je je spullen tijdens transport verzekeren tegen schade en diefstal, dan heb je een transportverzekering nodig.

Personeel

Als je het werk in je eentje niet meer aankunt en personeel aanneemt, krijg je er flink wat verantwoordelijkheden bij. Als werkgever moet je zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving, krijg je te maken met personeelsmanagement en kun je aansprakelijk gesteld worden voor schade die je medewerkers veroorzaken bij anderen. En bij langdurige ziekte moet je je medewerker twee jaar doorbetalen en begeleiden bij zijn re-integratie.

Werkstress is beroepsziekte nummer 1. Hoe eerder je stress signaleert, hoe beter. Lijkt je medewerker minder betrokken, sneller geïrriteerd en meldt hij zich sneller ziek? Dat kunnen signalen van stress zijn, tijd voor een open en eerlijk gesprek met elkaar.

En omdat verzuim nooit helemaal te voorkomen is, kun je overwegen of een verzuimverzekering misschien nodig is om je financiële risico te verkleinen.  

Digitale veiligheid

Cyberincidenten worden vaak veroorzaakt door technische storingen en menselijke fouten, maar ook datalekken, ransomware, phishing, DDoS-aanvallen en virussen kunnen voor veel schade zorgen. Wat de oorzaak ook is, door problemen met je ICT kunnen je bedrijfsactiviteiten tijdelijk stil komen te liggen.

Zorg ervoor dat je cyberproblemen zoveel mogelijk voorkomt. Én dat je een goed doordacht noodplan op de plank hebt liggen voor als je bedrijf tóch getroffen wordt door een cyberincident.

Gebouwen

Heb je letterlijk meer ruimte nodig om te groeien? Dan wordt het tijd om te verhuizen naar een groter pand. Of je huidige pand uit te breiden. Wat je ook beslist, neem in ieder geval voldoende maatregelen om je pand te beschermen tegen inbraak, wateroverlast, brand en invloeden van het weer.

Beveilig alle ramen en buitendeuren van je bedrijfspand met sloten met een SKG-keurmerk. Dan maak je het inbrekers een stuk lastiger om binnen te komen.

Met een gebouwenverzekering verzeker je je bedrijfspand tegen schade door brand, inbraak, waterschade of het weer. Huur je je pand? Vergeet dan niet om verbeteringen die je zelf hebt aangebracht (huurdersbelang) hiertegen te verzekeren.

Meer weten over succesvol groeien?

Lees er alles over in het dossier Zakelijke groei van Interpolis of open direct de Checklist: Slim en succesvol groeien.

Bijgewerkt op: 04-06-2018

Wat vind je van dit artikel?

x6
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Verzekeringen voor jouw bedrijf

Als ondernemer loop je niet weg voor risico’s. Deze horen nu eenmaal bij het ondernemerschap. Maar bij sommige risico's sta je wat langer stil, omdat ze de continuïteit van je onderneming sterk kunnen beïnvloeden.

Welke risico's dat voor jouw bedrijf zijn, hangt af van de omvang en de sector waarin je werkt. Hieronder vind je de belangrijkste bedrijfsverzekeringen op een rij: 

 1. Aansprakelijkheid 
  Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt andermans (letsel)schade door jouw schuld. Weten wat je moet regelen? Check onze gratis whitepaper over aansprakelijkheid.
 2. Beroepsaansprakelijkheid
  Komt vooral van pas als je een adviserend beroep hebt en aansprakelijk kunt worden gesteld voor foutief advies (met grote financiële gevolgen).
 3. Gebouw
  Vergoedt schade aan jouw kantoorruimte door brand, water, inbraak of diefstal. 
 4. Inventaris/voorraad
  Verzeker je spullen tegen brand, diefstal of inbraak.
 5. Verkeer
  Verzeker je auto, bestelbus of werkmaterieel met een zakelijke autoverzekering. Dit kan via een WA-, WA-Beperkt Casco- of allriskverzekering. 
 6. Rechtsbijstand
  Juridische ondersteuning bij zakelijke conflicten. Denk aan een klant die zijn rekening niet betaalt.
 7. Bedrijfsstagnatie
  Een uitkering voor doorlopende kosten als jouw bedrijf stil komt te liggen bij - bijvoorbeeld - schade door brand of storm.
 8. CAR-verzekering (voor ondernemers in de bouw)
  Vergoedt schade aan een bouwwerk door een storm of constructiefout.
 9. Kredietverzekering
  Met een kredietverzekering heb je de zekerheid dat je jouw geld ontvangt. 
 10. Transport
  Vergoedt schade aan de lading tijdens transport. Of je dit vervoer nu zelf regelt of uitbesteedt. 

Aansprakelijkheid: een gratis whitepaper 

Als ondernemer durf je best een beetje risico te nemen. Maar ben jij goed voorbereid als je aansprakelijk wordt gesteld? De kosten kunnen enorm oplopen. Lees alles over de aansprakelijkheid van jouw bedrijf in de whitepaper die we hierover opgesteld hebben. 

Doe mij die gratis PDF maar

Overzicht bedrijfsverzekeringen

De hoogte van je premie hangt af van hoeveel je wilt verzekeren, wat voor soort bedrijf je hebt, of je medewerkers in dienst hebt en hoeveel omzet je draait. Gebruik de rekentool om uit te rekenen hoeveel het kost om jouw bedrijf te verzekeren. Je weet dan meteen welke verzekeringen nodig zijn voor jouw zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.