marieke

Coöperatie is goede rechtsvorm voor samenwerkende ZZP'er

ZZP'ers die gezamenlijk opdrachten willen doen en hun risico’s goed af willen dekken, zouden de coöperatie als rechtsvorm moeten overwegen. De coöperatie is goedkoop en bovendien snel op te richten. De behoefte onder ZZP'ers aan een eenvoudige manier om samenwerkingsverbanden juridisch goed te regelen is groot, zo blijkt uit onderzoek van Alliance experts. Na een lange periode van terugval neemt het aantal coöperaties sinds enkele jaren dan ook weer toe.

Vaak zijn ZZP'ers gebonden aan klussen die maximaal een jaar lopen en die goed te plannen zijn. Hierdoor lopen de zelfstandigen wel kansen in de markt mis, aldus Alliance experts. Door samen te werken kunnen ook grotere opdrachten worden opgepakt, of opdrachten waar beschikbaarheid en tijdsdruk een rol spelen. De vraag is echter hoe je als ZZP'er eenvoudig kunt regelen dat je zelf niet onbeperkt aansprakelijk bent voor de eventuele fouten van een partner. Daarnaast speelt de vraag hoe je zo'n tijdelijke samenwerking snel en efficiënt kunt inrichten.

Alfred Griffioen, partner bij Alliance experts, zegt: "We hebben onderzoek gedaan naar alle rechtsvormen en hoe gemakkelijk ze zijn op te richten. Met een coöperatie is het goed mogelijk aansprakelijkheid te beperken of uit te sluiten. Als je vervolgens bij elke aanbieding die je doet de werkverdeling en verantwoordelijkheden in een standaard contract afspreekt, dan heb je de belangrijkste zaken wel geregeld. Inclusief alle bijkomende kosten ben je dan voor minder dan 500 euro per partner klaar."

In twee workshops met ondernemers is getoetst hoe zij tegenover de verschillende rechtsvormen en afspraken stonden. Hieruit bleek een grote behoefte om risico's in kaart te brengen en goed te regelen. Ook zijn aspecten als gezamenlijke marketing, kennisdeling en onderlinge coaching besproken.

De resultaten zijn vastgelegd in een whitepaper. Alfred Griffioen: "Het sociale aspect werd verrassend vaak genoemd: ook af en toe met elkaar de kroeg in. Dat vergroot het onderlinge vertrouwen en dat maakt dat je samen beter werk kunt afleveren."

 

Gepubliceerd op:
22-12-2009

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

  1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
  2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
  4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
  5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
  6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.