Kan ik als zelfstandige personeel aannemen?
Ooit begon je als zelfstandige zonder personeel. Nu heb je meer werk dan je aankunt en overweeg je om personeel in dienst te nemen. Let op: bij het aannemen van personeel meer komt kijken dan je denkt. Dit zijn de aandachtspunten.
Aandachtspunten bij personeel aannemen
De stap naar werkgeverschap is groot. Hoewel sommige zelfstandigen deze stap graag zouden zetten, doen zij dat uiteindelijk vaak niet. Zij worstelen onder meer met de loonkosten en de regels rond het ontslagrecht.
Desondanks weerhoudt dit een ander deel van de zelfstandigen niet om toch personeel aan te nemen. Deze groep doet dat om een verdere groei van hun bedrijf te realiseren. Als jij soortgelijke plannen hebt, is het zinvol om jezelf eerst een aantal dingen af te vragen.
Andere rol als werkgever
Bij het aannemen van personeel moet je in de eerste plaats nadenken of je een andere rol als ondernemer ambieert. Sommige eenpitters blijven juist graag klein, omdat zij dan de totale controle houden en graag inhoudelijk werk doen.
Personeel kan jou veel werk uit handen nemen. Of je dat ziet zitten, hangt af van het type werkzaamheden en jouw persoonlijke ambities.
Zodra jouw onderneming start met groeien, zul je steeds meer van dat oorspronkelijke werk uit handen geven. Je krijgt daarvoor meestal organisatorische taken terug, zoals het aansturen van personeel.
Als jij een goede werkgever wilt worden, moet je een personeelsbeleid opzetten en leidinggeven wordt en belangrijk aspect van je werkzaamheden. Als je bedrijf nog groter wordt, is het misschien zelfs tijd voor een HR-medewerker.
Werkzaamheden delegeren
Het is de uitdaging om jouw personeel mee te krijgen met de doelstellingen van je bedrijf. Dat betekent dat je mensen moet kunnen motiveren en in staat moet zijn om werkzaamheden te delegeren. Vooral dat laatste blijkt in de praktijk niet altijd even makkelijk. Je bedrijf is toch een beetje je kindje.
Ten slotte is het belangrijk om doelstellingen af te spreken, beoordelings- en functioneringsgesprekken te houden en een personeelsdossier aan te leggen.
Personeelskosten
Personeelskosten zijn een belangrijke factor in de uiteindelijke beslissing bij het aannemen van personeel. Want medewerkers moeten wel meer opleveren dan ze kosten. Bedenk dat je als werkgever niet alleen salaris betaalt, maar ook loonbelasting en sociale premies moet afdragen aan de Belastingdienst.
De personeelskosten kunnen hoger uitvallen als een werknemer uitvalt door ziekte. In dat geval moet je maximaal twee jaar lang het loon doorbetalen. Hier kun je je bedrijf overigens wel voor verzekeren.
Vergeet ook de pensioenen niet. In de meeste branches ben je als werkgever verplicht dit voor je personeel te regelen.
- Lees hier alles over verzekeringen voor personeel
Wet- en regelgeving rond ontslagrecht
Last but not least speelt de wet- en regelgeving rond het ontslagrecht mee. Die is in Nederland vrij uitgebreid, waardoor werknemers veel bescherming genieten. Als een werknemer bijvoorbeeld niet goed functioneert, moet je dat als werkgever kunnen aantonen.
Werkgevers slagen daar niet altijd in, waardoor zij soms een hoge ontslagvergoeding kwijt zijn. Andere verplichtingen kunnen voortkomen uit cao's. Daarin kunnen afspraken staan waar jij je als werkgever aan moet houden.
Is jouw personeel verzekerd voor verzuim, aansprakelijkheid of ongevallen? Met Interpolis ZekerVanJeZaak® is je personeel goed verzekerd.
Zekerheid voor personeel
Opties voor aannemen personeel
Voor het aannemen van personeel bestaan meerdere opties. Die bieden meer flexibiliteit, maar zijn lang niet altijd goedkoper.
Uitzendkrachten
Dat geldt bijvoorbeeld voor het inhuren van uitzendkrachten. Voor een beperkte periode kun je deze medewerkers op flexibele basis inschakelen, maar daarvoor betaal je doorgaans wel een hoger tarief.
Als je niet meteen 'vast wilt zitten' aan een werknemer, kun je ook kiezen voor andere zzp'ers of uitzendkrachten.
Het voordeel is wel dat je niet vastzit aan deze uitzendkracht en de samenwerking op ieder moment kunt beëindigen.
Het uitzendbureau neemt jou daarnaast het bijhouden van een loonadministratie uit handen.
Zzp'er inhuren
Steeds meer ondernemers schakelen daarnaast zelfstandige professionals in om bij te springen in drukke periodes of om specifieke taken te kunnen uitbesteden.
Die bieden ook veel flexibiliteit, maar daarvoor moet je wel goede afspraken maken en dit fiscaal goed regelen. Als dit niet gebeurt, is het mogelijk dat hij door de Belastingdienst op een later moment alsnog als verkapte werknemer wordt gezien.
De VAR-verklaring is op 1 mei 2016 afgeschaft en vervangen door een nieuw systeem van modelovereenkomsten.
Update! De wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) - en daarmee de controle op de samenwerkingsverbanden tussen zzp'ers en opdrachtgevers - is van de baan. Vanaf 2021 moet er een nieuwe wet komen voor zzp'ers. Dat betekent dat de Belastingdienst tot die tijd niet actief gaat controleren of er bij het uitvoeren van een opdracht sprake is (geweest) van een vast dienstverband.
- Lees meer op deze pagina: Wet DBA: geen boetes tot 2021.