Verzekeringen zzp zorg: 4 verzekeringen voor ondernemers

Bijgewerkt op 28 juli 2021
5 min  leestijd
0
Image
verzekeringen zzp zorg

Als zzp’er in de zorg is het natuurlijk vervelend als er iets gebeurd waardoor je onverwachts ineens hoge kosten moet maken. Gelukkig kun je veel risico’s verzekeren. In dit artikel lees je de 4 meest gebruikelijke verzekeringen voor zzp’ers in de zorg.

Risico’s zzp zorg

Je hebt privé natuurlijk een aantal verzekeringen afgesloten, alleen ook zakelijk loop je bepaalde risico’s. Als zzp’er in de zorg kun je bijvoorbeeld aansprakelijk gesteld worden als je een fout maakt, of zelf ziek worden en niet kunnen werken.

In beide gevallen kunnen de kosten flink oplopen. Je kunt daarom zakelijke verzekeringen afsluiten, zodat je de kosten niet zelf hoeft te dragen.

In dit artikel bespreken we de meest voorkomende verzekeringen voor zzp’ers in de zorgbranche. Klik op de link hieronder om direct meer over de verzekering te lezen.

Aansprakelijkheidsverzekering zzp zorg

Fouten maken is menselijk, dus ook in je werk kan het gebeuren dat jij een fout maakt en een patiënt daardoor schade lijdt. Dat kan schade aan spullen zijn. Maar het kan ook schade aan de persoon zelf zijn.

Je kunt bijvoorbeeld aansprakelijk gesteld worden in deze situaties:

  • Je werkt in de thuiszorg, struikelt en laat koffie over de tas van je patiënt vallen.
  • Je geeft als huisarts een medisch advies en maakt hierbij een inschattingsfout, waardoor de patiënt zieker wordt.  
  • Je werkt als verpleegkundige en geeft een patiënt een onjuiste dosis medicatie.

De schade hiervan is flink en de kosten hiervan kunnen hoog zijn. Sterker nog, de afgelopen jaren worden schadeclaims steeds vaker toegekend door de rechter en worden de bedragen steeds hoger.

Aansprakelijkheid: AVB en BAV

Schade door aansprakelijkheid dek je met twee verschillende verzekeringen: de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV). Met de AVB dek je schade aan spullen of mensen, dus materiële schade of letselschade.

  • Je privé aansprakelijkheidsverzekering dekt geen schade die je tijdens je werkzaamheden als zorgprofessional maakt. Daarom is een zakelijke verzekering aan te raden.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp zorg

Met de beroepsaansprakelijkheidsverzekering verzeker je schade door het geven van een verkeerd advies, oftewel wat specifiek met jouw beroep te maken heeft. Dit is financiële schade die vermogensschade wordt genoemd.

De AVB is relevant voor zorgverleners die zorg aan huis bieden, dus is bijvoorbeeld relevant als zzp’er thuiszorg, verpleegkundige of verloskundige. De BAV is erg relevant als je medisch advies geeft of diagnoses stelt, bijvoorbeeld als huisarts.

Een aansprakelijkheidsverzekering is niet wettelijk verplicht, maar kunnen door opdrachtgevers of bemiddelaars worden vereist.

Verzekeringen, kapotte deur

Goed verzekerd

Met Interpolis ZekerVanJeZaak® ben je goed verzekerd voor de risico's die jouw bedrijf kan lopen. Meer weten?

Bereken je premie

Rechtsbijstandsverzekering zzp

Als zorg zzp’er heb je veel met andere instanties en mensen te maken. Een conflict is dus helaas niet ondenkbaar. Een conflict kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een klant die je aansprakelijk stelt, of van een zorgverzekeraar of zorginstelling die je factuur niet wil betalen.

  • Let op: de schadevergoeding die je moet betalen als je aansprakelijk wordt gesteld, valt niet onder de rechtsbijstandsverzekering maar onder de aansprakelijkheidsverzekering.

Bij een lastig conflict kun je juridische hulp inschakelen. Met een rechtsbijstandsverzekering schakel je makkelijk een deskundige in voor elk soort situatie, en worden de kosten voor deze bijstand gedekt. Ook als het tot een proces of rechtszaak komt, dekt de verzekeraar de kosten hiervoor.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp zorg

Ook als zorgprofessional kun je zelf ziek worden of (deels) arbeidsongeschikt raken. In loondienst krijg je dan doorbetaald, maar als zzp’er moet je de gemiste inkomsten zelf ophoesten. Het ziekteverzuim in de zorg is hoog, dus het kan lonen om je voor deze inkomsten te verzekeren.

Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering ontvang je een uitkering voor het gedeelte dat je arbeidsongeschikt bent. Als je dus nog deels kunt werken, bijvoorbeeld de helft van de tijd, ontvang je voor de overige helft een uitkering.

  • Een AOV is op dit moment niet verplicht. De verplichte AOV komt er waarschijnlijk wel aan, in of na 2024.

Bij sommige verzekeraars, zoals Interpolis, krijg je ook preventietips en begeleiding bij je re-integratie. Je wil arbeidsongeschiktheid immers voorkomen waar dat kan en zo snel mogelijk weer aan het werk als je dan toch arbeidsongeschikt raakt.

De AOV hoeft niet duur te zijn, de premie is bijvoorbeeld aftrekbaar

Inventarisverzekering eigen praktijk

Heb je een eigen praktijk of werk je vanuit huis? Dan heb je spullen die je zakelijk gebruikt, zoals je laptop, inrichting of medische apparatuur. Dat wordt je inventaris genoemd. Ook hier kan iets mee gebeuren, bijvoorbeeld door inbraak of brand.

Hiervoor kun je een inventarisverzekering afsluiten. Je privé inboedelverzekering dekt namelijk geen schade aan spullen die je voor je werkzaamheden gebruikt.

Calculator verzekeringen berekenen

Zelf je verzekeringen regelen

Bij Rabo ZelfZeker regel je als ondernemer eenvoudig zelf je verzekeringen. 

Bekijk de opties

Veelgestelde vragen over verzekeringen zzp zorg

  • Welke verzekeringen heb je nodig als zzp'er in de zorg? Als zzp'er in de zorg is vooral de aansprakelijkheidsverzekering belangrijk. Ook een AOV is aan te raden, aangezien de kosten hoog kunnen oplopen als je langdurig ziek bent. Als je een eigen praktijk hebt, is de inventarisverzekering een optie.
  • Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht voor zzp'ers in de zorg? Een aansprakelijkheidsverzekering is niet wettelijk verplicht, al kunnen opdrachtgevers of bemiddelingsbueraus dit wel vereisen voor ze met je in zee gaan. Er is een verschil tussen beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid
  • Is een AOV verplicht voor zzp'ers in de zorg? Ook als zorgprofessional kun je ziek worden, dan kun je tijdelijk niet meer werken. De arbeidsongeschiktheidsverzekering is niet verplicht voor zzp'ers, al is dat wellicht in de toekomst wel het geval. Het ziekteverzuim in de zorg is hoog, dus een AOV kan wel lonen. 

Meer over verzekeringen

Meer over verzekeringen
Geld besparen zzp

Snel weten welke verzekeringen je nodig hebt?

Beantwoord dan nu 7 vragen en binnen 2 minuten weet jij of je geen verzekering over het hoofd hebt gezien.

Sluiten