marieke

ZZP'er verkijkt zich op risico arbeidsongeschiktheid

Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP'ers) zijn zich vaak onvoldoende bewust van de risico's van arbeidsongeschiktheid. Slechts twee op de tien zelfstandigen acht de kans groot dat zij in de toekomst arbeidsongeschikt raken, zo blijkt uit recent onderzoek van ZZP-platform Myler onder ruim 2400 leden van onder meer Myler, Platform Zelfstandige Ondernemers en FNV Zelfstandigen.

Slechts 38 procent van de ZZP'ers heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten. De meeste respondenten denken bij langdurige arbeidsongeschiktheid vooral aan ongevallen of hart- of vaatziekten. In werkelijkheid gaat het echter vaak om een verkeerde werkhouding (55 procent), psychische aandoeningen (23 procent) en aandoeningen aan het zenuwstelsel (zestien procent).

Duur

Uit het onderzoek blijkt verder dat tweederde van de ondervraagde zelfstandigen geen alternatieve vorm van inkomen heeft wanneer zij arbeidsongeschikt zouden raken. Zeven op de tien onverzekerden geeft aan geen aov-verzekering te hebben, omdat zij - afgezien van het feit dat ze de risico's van arbeidsongeschiktheid onderschatten - deze verzekering te duur vinden.

Gevolgen

"De financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid zijn vaak veel groter dan de zelfstandige zich realiseert", aldus Myler-directeur Toon van Bodegom. "Het omgaan met deze risico's is een onderdeel van goed ondernemerschap. Ondernemers moeten bewust zijn welke financiële gevolgen zij wel of niet kunnen dragen bij arbeidsongeschiktheid."

Gepubliceerd op:
06-06-2012

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Verzekeringen

Omdat je als zzp'er zelf verantwoordelijk bent voor het afsluiten van verzekeringen, is het belangrijk om eerst uit te zoeken welke premies het meest relevant zijn. 

Welke verzekeringen je nodig hebt, hangt sterk af van je branche. De CAR-verzekering is bijvoorbeeld alleen relevant als je in de bouw werkt. Er zijn ook verzekeringen die nuttig zijn voor elke ondernemer.

Een reëel risico is bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid. Mocht je in de toekomst onverhoopt niet meer kunnen werken, zorgt een AOV voor een vervangend inkomen. Bereken hoeveel premie jij zou betalen.

Naast arbeidsongeschiktheid kun je dan ook denken aan:

Benieuwd naar de risico's die zzp'ers het vaakst al meteen willen afdekken? Je leest er meer over in het artikel 7 verzekeringen voor startende ondernemers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.