internationaal

Dure frank bemoeilijkt ondernemen in Zwitserland

Nederlandse ondernemers in Zwitserland hebben het sinds de overwaardering van de Zwitsere frank niet makkelijk. De euro daalde ten opzichte van de frank de afgelopen anderhalf jaar met ruim dertig procent, waardoor van de winst van hoteliers en andere ondernemers weinig over blijft.

Dat blijkt uit een artikel van de Radio Nederland Wereldomroep. Het probleem zit hem volgens de Nederlandse ondernemers niet zozeer in de Zwitserse frank, maar in de euro die door de economische situatie in Zuid-Europa onder druk staat. Het einde van de daling van de euro zou nog niet in zicht zijn.

Vertrouwen

Maatregelen van de Zwitserse overheid om de lokale valuta af te zwakken ten opzichte van de euro hebben tot nu toe nog niets opgebracht. Het vertrouwen in de euro zal pas herstellen als de rust op de valutamarkten terugkeert. Robertus Laan van Jungfrau Tours verwacht een verdere terugloop in de boekingen voor het komend winterseizoen. De vakantiereizen in de catalogi zijn gepubliceerd in euro's en moeten ook in euro's worden afgerekend: "Dit gaat ten koste van de winstmarge. Dat is een groot probleem voor onze onderneming."

Prijzen verlagen

Omgerekend zijn toeristen uit Nederland en andere eurolanden ruim dertig procent meer kwijt voor dezelfde hotelkamer ten opzichte van vorig jaar. Dit is onvermijdelijk, zolang Zwitserse hoteliers blijven weigeren om de prijzen te verlagen. Om te kunnen concurreren zouden de prijzen in de toeristische sector echter zo'n twintig procent moeten dalen.

Gepubliceerd op:
10-08-2011

Wat vind je van dit artikel?

x1
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bij het importeren van producten komt vaak meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Zo krijg je als importeur of handelsagent onder meer te maken met verschillende regels van de overheid. Lees er meer over in deze checklist.

Gouden regels van importeren
Gouden regels van importeren

Het Italiaanse Moleskine is een bedrijf met een rijke geschiedenis. De onderneming zelf bestaat pas sinds 1997, maar de stijlvolle opschijf- en schetsboekjes hebben in no time een trouwe schare fans weten te verwerven.

De start van Moleskine thumb
De start van Moleskine

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent?

Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:

Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.288 ondernemers zijn al sterker gestart

Created with Sketch.

Welkom op IkGaStarten!

Mogen wij je een aantal korte vragen stellen?

We horen graag wat je van IkGaStarten vindt en wat nog beter kan.
 

 Start hier   >


Deelname duurt niet langer dan 2 minuten.

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.