marieke

Internationale ondernemers moeten lokale taal spreken

Ondernemers die zich in het buitenland vestigen en de taal van het land beheersen, maken aanzienlijk meer kans op succes dan bedrijfseigenaars die zich minder goed kunnen uitdrukken. Dat stelt Martin Hope, het hoofd van het onderzoek Language Rich Europe, in een interview met EurActiv.

Het beheersen van meerdere talen is essentieel bij het opbouwen van een vertrouwensband met lokale zakenpartners. Volgens Hope is het spreken van Engels alleen niet genoeg. "Het leren van een taal draait niet puur om zakelijke transacties, maar ook om het begrijpen van een andere cultuur."

Waardevol

Hope legt in het interview uit dat wanneer ondernemers de taal van hun buitenlandse zakenpartners goed spreken, zij sneller positief zullen worden benaderd omdat ze oprecht interesse tonen in de lokale cultuur. "Bovendien is het bij de verkoop en marketing van producten extreem waardevol om te begrijpen hoe mensen denken."

Talencursus

Hope pleit voor een omvangrijker taalbeleid bij Europese ondernemingen. Bedrijven zouden er onder meer goed aan doen werknemers in dienst te nemen die meerdere talen spreken en hun huidige personeel aan te moedigen een talencursus te volgen.

Gepubliceerd op:
30-06-2011

Wat vind je van dit artikel?

x3
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bij het importeren van producten komt vaak meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Zo krijg je als importeur of handelsagent onder meer te maken met verschillende regels van de overheid. Lees er meer over in deze checklist.

Gouden regels van importeren
Gouden regels van importeren

Het Italiaanse Moleskine is een bedrijf met een rijke geschiedenis. De onderneming zelf bestaat pas sinds 1997, maar de stijlvolle opschijf- en schetsboekjes hebben in no time een trouwe schare fans weten te verwerven.

De start van Moleskine thumb
De start van Moleskine

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent?

Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:

Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.288 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.