Meer groeiruimte voor buitenlandse startups

Meer groeiruimte voor buitenlandse startups

Staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie wil de zelfstandigenregeling toegankelijker maken voor internationale startups. Hiermee wil hij de groeikansen voor potentieel succesvolle startende ondernemers uit het buitenland vergroten. Deze ondernemers met potentie hebben daardoor sneller uitzicht op een verblijfsvergunning.

De wetswijziging, die op 1 januari volgend jaar van kracht wordt, is positief nieuws voor buitenlandse ondernemers die naar Nederland willen komen om hier hun bedrijf te vestigen. Wanneer deze starters in Nederland gebruikmaken van de startupregeling en dit traject naar tevredenheid afleggen, kunnen zij een verblijfsvergunning voor zelfstandigen krijgen.

Van idee naar bedrijf

De huidige regeling voor buitenlandse ondernemers is nog een betrekkelijk nieuw initiatief. Sinds 1 januari 2015 kunnen startups uit het buitenland gebruikmaken van de startupregeling, waarmee zij één jaar de kans krijgen om hun ideeën uit te werken naar een daadwerkelijk geregistreerde onderneming. 

Deze periode blijkt voor de meeste ondernemers te kort om aan alle voorwaarden voor de gangbare zelfstandigenregeling te kunnen voldoen. Om te voorkomen dat interessante startups waarin is geïnvesteerd alsnog moeten vertrekken, zal de bestaande regeling voor zelfstandigen volgens staatssecretaris Dijkhoff op korte termijn moeten worden versoepeld.

Licht op groen

De Nederlandse overheid definieert deze potentieel succesvolle startups als ‘startende ondernemers met een goed idee, veel potentie en mogelijkheden tot het creëren van banen’ die kunnen bijdragen aan een sterke Nederlandse economie. De staatssecretaris wil met deze aanpassing in de wet dan ook “alle lichten op groen zetten voor ambitieuze, innovatieve ondernemers.”

Lees het oorspronkelijke bericht op Rijksoverheid.nl.

Gepubliceerd op:
14-12-2015

Wat vind je van dit artikel?

x0
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bij het importeren van producten komt vaak meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Zo krijg je als importeur of handelsagent onder meer te maken met verschillende regels van de overheid. Lees er meer over in deze checklist.

Gouden regels van importeren
Gouden regels van importeren

Het Italiaanse Moleskine is een bedrijf met een rijke geschiedenis. De onderneming zelf bestaat pas sinds 1997, maar de stijlvolle opschijf- en schetsboekjes hebben in no time een trouwe schare fans weten te verwerven.

De start van Moleskine thumb
De start van Moleskine

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent?

Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:

Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.