marieke

Meer multinationals naar Amsterdam

Amsterdam trekt steeds meer internationaal opererende bedrijven. In 2010 hebben 122 multinationals zich in de hoofdstad gevestigd. Daar staat tegenover dat 35 internationale bedrijven de deuren sloten of vertrokken uit Amsterdam. Na Londen is Amsterdam nu de stad met de meeste nieuwe Europese hoofdkantoren. Dit meldt Het Parool op basis van cijfers van de gemeentes Amsterdam, Amstelveen, Almere en Haarlemmermeer.

De nieuwe bedrijven leverden de regio Amsterdam in het afgelopen jaar 1.014 nieuwe arbeidsplaatsen op. Dat zijn er ruim tweehonderd minder dan in 2009, toen zich 105 nieuwe internationale bedrijven in en om de hoofdstad vestigden. In Amsterdam en de drie regiogemeenten zijn nu ruim tweeduizend buitenlandse bedrijven gevestigd, en die zijn samen goed voor 140.000 arbeidsplaatsen.

Japanse bedrijvigheid
De meeste nieuwe multinationals zijn actief in de financiële sector, de ICT en de creatieve sector. Amsterdam en Amstelveen blijven met name een trekker voor Japanse bedrijvigheid. Met dertien nieuwkomers komt het Japanse totaal nu op 334 ondernemingen.

Mastercard

India was goed voor negen nieuwe multinationals, evenals China. Onder de nieuwkomers bevonden zich onder meer de Amerikaanse kredietkaartgigant Mastercard, financieel conglomeraat Cavanagh en het Europese hoofdkantoor van het Amerikaanse chemiebedrijf Kraton Polymer.

Spin-off
Amsterdam wil dit jaar meer inzetten op het aantrekken van financiële bedrijven uit Azië, met name Chinese. Voor kleinere bedrijven kan de toename van het aantal multinationals een aardige spin-off geven.

Gepubliceerd op:
31-01-2011

Wat vind je van dit artikel?

x2
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bij het importeren van producten komt vaak meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Zo krijg je als importeur of handelsagent onder meer te maken met verschillende regels van de overheid. Lees er meer over in deze checklist.

Gouden regels van importeren
Gouden regels van importeren

Het Italiaanse Moleskine is een bedrijf met een rijke geschiedenis. De onderneming zelf bestaat pas sinds 1997, maar de stijlvolle opschijf- en schetsboekjes hebben in no time een trouwe schare fans weten te verwerven.

De start van Moleskine thumb
De start van Moleskine

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent?

Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:

Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.