marieke

MKB profiteert van open Europees betaalverkeer

De commissie Economische en Monetaire Zaken van het Europees Parlement heeft ingestemd met een voorstel van D'66 om op korte termijn aanpassingen door te voeren in Europese overschrijvingen en incasso's. Hierdoor moet het voor ondernemers makkelijker worden om in Europa zaken te doen.

Europarlementariër Sophie in 't Veld van D'66 is verheugd over het feit dat de commissie ermee instemde dat de grenzen in het Europees betaalverkeer binnen twee jaar verleden tijd moeten zijn. De bankensector nam volgens de partij wat deze invoering betreft te weinig initiatief, wat de Europese Unie deed besluiten een wettelijke invoeringsdatum vast te stellen.

Betaalmiddelen

"Terwijl we over de grenzen heen dingen kopen en zaken doen, terwijl handel op het internet snel groeit, zijn de betaalmiddelen in de middeleeuwen blijven steken", stelt In 't Veld, tevens woordvoerder van de Europese Liberalen. "De nieuwe pan-Europese overschrijvingen en incasso's zijn fijn voor particulieren, maar zeker ook voor het MKB."

Protectionisme

In 't Veld vindt het belangrijk dat er in deze tijd van protectionisme door de EU een nieuwe stap is gezet naar open grenzen. "Nederland loopt binnen Europa voorop met bankdiensten, en het is in het belang van het Nederlandse MKB dat er geen obstakels zijn binnen de Europese interne markt. Bovendien heeft de Nederlandse bankensector hier unieke expertise te bieden aan de rest van Europa."

Gepubliceerd op:
13-07-2011

Wat vind je van dit artikel?

x1
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bij het importeren van producten komt vaak meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Zo krijg je als importeur of handelsagent onder meer te maken met verschillende regels van de overheid. Lees er meer over in deze checklist.

Gouden regels van importeren
Gouden regels van importeren

Het Italiaanse Moleskine is een bedrijf met een rijke geschiedenis. De onderneming zelf bestaat pas sinds 1997, maar de stijlvolle opschijf- en schetsboekjes hebben in no time een trouwe schare fans weten te verwerven.

De start van Moleskine thumb
De start van Moleskine

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent?

Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:

Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.