marieke

Nederland in kopgroep van meeste patentaanvragen

Als het om patentaanvragen gaat, staat Nederland nog steeds in de kopgroep van landen met de meeste aanvragen. Op Europees niveau staat ons land op een vijfde plek, wereldwijd gezien is dat een negende plaats. Dat blijkt uit recente cijfers van het Europees Patentbureau (EPO).

Van alle patentaanvragen die bij het EPO worden ingediend, is 2,5 procent afkomstig van Nederlandse bedrijven. Een woordvoerder van het patentbureau stelt dat Nederlandse patentaanvragen, waarmee bedrijven hun uitvindingen wettelijk kunnen beschermen, vaak kwalitatief goed zijn. Daarnaast doet ons het land het op dit vlak goed wanneer wordt gekeken naar het aantal inwoners.

Philips

Europees gezien moet Nederland qua de hoeveelheid patentaanvragen alleen Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Groot-Brittannië voor zich dulden. Wereldwijd domineren de Verenigde Staten, Japan en Duitsland de lijst. Van alle Nederlandse patentaanvragen zijn de meeste (1200 aanvragen in 2012) afkomstig van technologiebedrijf Philips. Levensmiddelenconcern Unilever en chemiebedrijf DSM staan een stuk lager. Die staan respectievelijk op de 43e en 44e plek.

Lees het hele artikel op NUzakelijk

Gepubliceerd op:
11-03-2013

Wat vind je van dit artikel?

x2
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Het Italiaanse Moleskine is een bedrijf met een rijke geschiedenis. De onderneming zelf bestaat pas sinds 1997, maar de stijlvolle opschijf- en schetsboekjes hebben in no time een trouwe schare fans weten te verwerven.

De start van Moleskine thumb
De start van Moleskine

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent?

Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:

Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.