marieke

Ondernemer gelooft in groei

Ondanks de economische crisis geloven ondernemers in Nederland heilig in hun groeikansen. Slechts een vijfde van de ondernemers in Nederland denkt dat de economische crisis gevolgen heeft voor hun bedrijfsgroei. Een totaal van 8,2% verwacht zelfs dat hun bedrijf binnen vijf jaar met twintig werknemers of meer zal groeien. Dit blijkt uit onderzoek van de Global Entrepreneurship Monitor.

Wel is het zo dat meer dan de helft van de ondernemers het door de crisis moeilijker noemt om een bedrijf te starten. Desondanks was in het crisisjaar 2009 het aantal startende ondernemers in ons land nog wel 7,2%, aldus de Monitor. In 2008 was dat nog maar 5,2%. Met dit percentage behoort Nederland tot de top 5 van alle EU-landen die meededen aan het onderzoek van de Global Entrepreneurship Monitor.

Starter
Met een startend ondernemer wordt in dit verband bedoeld een ondernemer die bezig is met het opstarten van een zaak, of die een bedrijf heeft dat jonger dan 3,5 jaar is. Het ondernemerschap onder hoogopgeleiden in Nederland bleef in vergelijking met andere landen van vergelijkbaar niveau laag.

Intentie
Het aandeel Nederlanders dat de intentie heeft om een eigen zaak op te richten, is gestegen, van 5,5% in 2008 naar 7,4% in 2009. In vergelijking tot het EU-gemiddelde is deze groep echter nog aan de lage kant. Daarnaast denkt wel bijna de helft van de Nederlanders dat ze de vereiste kennis, expertise en vaardigheden hebben om een bedrijf te beginnen.

Gestopt
In 2009 is 1,8% gestopt als ondernemer. Dat is waarschijnlijk te wijten aan de economische omstandigheden. In 2008 bedroeg dat percentage 1,0 en werden vaak redenen genoemd als een kans om het bedrijf te verkopen, problemen met het verkrijgen van een financiering en vooraf geplande exit.

De complete Global Entrepreneurship Monitor vindt u hier.

Gepubliceerd op:
22-11-2010

Wat vind je van dit artikel?

x1
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bij het importeren van producten komt vaak meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Zo krijg je als importeur of handelsagent onder meer te maken met verschillende regels van de overheid. Lees er meer over in deze checklist.

Gouden regels van importeren
Gouden regels van importeren

Het Italiaanse Moleskine is een bedrijf met een rijke geschiedenis. De onderneming zelf bestaat pas sinds 1997, maar de stijlvolle opschijf- en schetsboekjes hebben in no time een trouwe schare fans weten te verwerven.

De start van Moleskine thumb
De start van Moleskine

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent?

Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:

Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.