marieke

Ondernemers verdeeld over interne Europese markt

Een aanzienlijk deel van de internationaal opererende ondernemers (drie op de tien) kan niet aangeven of Nederland echt heeft kunnen profiteren van de interne markt in Europa. Van de ondernemers die wel een mening hebben, denkt twee op de tien bedrijfseigenaars dat ons land juist minder voordeel heeft van het vrije verkeer van goederen, diensten, personen en kapitaal binnen de Europese Unie.

De helft van de ondervraagde ondernemers is wel te spreken over de interne Europese markt, zo blijkt uit recent onderzoek van de Kamer van Koophandel (KvK). Het voordeel zit hem vooral in de verminderde administratieve lasten bij handelen over de grens. Ook het makkelijker en goedkoper reizen en een grotere potentiële markt speelt een rol bij het positieve gevoel.

Verbeterpunten

Andere zaken zijn volgens de respondenten nog wel voor verbetering vatbaar. Zo wordt bijvoorbeeld het terugkrijgen van BTW betaald in een andere EU-lidstaat als lastig ervaren. Daarnaast ondervinden internationaal opererende ondernemers moeilijkheden bij het verkrijgen van beroepskwalificaties van personeel uit een ander EU-land. Ook het beschermen van intellectueel eigendom zorgt nog wel eens voor problemen.

Lees het hele artikel op NUzakelijk.

Gepubliceerd op:
17-01-2013

Wat vind je van dit artikel?

x0
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bij het importeren van producten komt vaak meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Zo krijg je als importeur of handelsagent onder meer te maken met verschillende regels van de overheid. Lees er meer over in deze checklist.

Gouden regels van importeren
Gouden regels van importeren

Het Italiaanse Moleskine is een bedrijf met een rijke geschiedenis. De onderneming zelf bestaat pas sinds 1997, maar de stijlvolle opschijf- en schetsboekjes hebben in no time een trouwe schare fans weten te verwerven.

De start van Moleskine thumb
De start van Moleskine

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent?

Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:

Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.613 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.