marieke

Definitie van franchise

Franchising - de term heb je vast wel eens voorbij horen komen - is een hechte samenwerkingsvorm tussen een franchisegever en franchisenemer. Deze ondernemingsvorm combineert de voordelen van het grootwinkelbedrijf (zoals een landelijke, uniforme uitstraling) en zelfstandig ondernemerschap (kennis van de lokale markt). Het resultaat: een succesvolle formule die kan leiden tot een uniforme uitstraling naar de markt.

Die formule is een volledig bedrijfsconcept: er is dus sprake van samenhang tussen product, prijs, plaats en promotie. De franchisegever ontwikkelt, test en onderhoudt de formule. De franchisenemer exploiteert de formule vervolgens in zijn eigen bedrijf.

Effectief business model

Vooral in de sectoren food retail, non-food retail, horeca en dienstverlening wordt het franchiseconcept vaak toegepast, waarmee franchising een business model is dat (met een omzet van ruim 30 miljard euro op jaarbasis) van onschatbare waarde is voor (en niet meer weg te denken uit) onze economie.

Gepubliceerd op:
27-03-2014

Wat vind je van dit artikel?

x0
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Personeel

Als starter kun je natuurlijk in je eentje van start gaan met het bedrijf, maar het kan zijn dat je al direct op zoek moet naar geschikt personeel. Maar de ene werknemer is de andere natuurlijk niet. En met welke wettelijke regels (denk aan verzekeringen, loonheffingen etc.) moet je allemaal rekening houden? Hieronder beantwoorden we veel voorkomende vragen over personeel aannemen, waaronder:

  1. Personeel aannemen: waarop moet je letten?
  2. Hoe stel je een contract op?
  3. Kun je als zelfstandige ook personeel aannemen?


Heb je jouw eerste medewerker gevonden? Houd dan ook rekening met de verzekeringen die je hiervoor moet gaan afsluiten. In dit artikel lees je er alles over: hoe verzeker je jouw personeel?

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.