Mark Rutte

Rutte III voor startende ondernemers: 6 belangrijkste thema's

Wat betekent Rutte voor zzp’ers en starters in het mkb? Deze 6 thema's gaat IkGaStarten voor je volgen. Van btw tot minimumuurtarief. 

1. Btw-verhoging: laag tarief van 6% naar 9%

Het lage btw-tarief gaat omhoog van 6% naar 9%. Ben je bijvoorbeeld startende ondernemer in de horeca, foodretail, kunsten of boekenbranche? Dan heeft dit invloed op de uiteindelijke prijs die klanten betalen voor je product. Het kabinet wil huishoudens compenseren voor de prijsstijgingen door de btw-verhoging met een lagere inkomstenbelasting.

Bij je inkopen merk je de btw-verhoging ook. De rekening van bijvoorbeeld een zakenlunch wordt hoger. Btw van horeca-uitgaven kun je niet aftrekken als voorbelasting bij je btw-aangifte. Dus: je krijgt niet 3% extra terug, maar betaalt gewoon meer.

Voorbeeld ex. btw incl. 6% btw incl. 9% btw  
Koffie verkeerd 2,36 2,50 2,57  

Ondernemers moeten straks dus afwegen of en hoe ze de btw-verhoging doorberekenen.
Vraag je straks € 2,60 voor die koffie verkeerd?
Of € 2,57?
Niets doen kost 7 cent per kop. 

Meer prijsverschillen berekenen tussen 6% en 9%?

Open de btw-calculator

2. Opdrachtgeversverklaring in plaats van DBA

Het kabinet wil meer doen om schijnzelfstandigheid te voorkomen: ‘Het is belangrijk dat zzp-ers om de juiste redenen kiezen voor het zzp-schap en er niet eigenlijk sprake is van een arbeidsrelatie.’ Het blijkt al jaren lastig om zonder veel rompslomp vast te leggen dat iemand echt ondernemer is en niet eigenlijk een gewone werknemer is.

Zo mag er bijvoorbeeld bij zzp’ers geen sprake zijn van een ‘gezagsverhouding’. De wet DBA van Rutte II strandde onder andere op dit punt. Het bleek voor oprachtgevers te ingewikkeld om dit in de modelovereenkomst goed en logisch vast te leggen. Ook was er veel discussie over de criteria.

Let op: tot 1 januari 2020 geldt de huidige overgangsregeling. De wet DBA wordt tot 2020 niet gehandhaafd met boetes áchteraf. Wél komt er meer onderzoek naar schijnzelfstandigheid.

Zzp’er of arbeidsrelatie: meer meetbare criteria

Het kabinet wil meer duidelijkheid scheppen over wanneer je echt zzp'er bent of wanneer het een verkapt dienstverband is. Is je uurtarief bijvoorbeeld heel laag? Dan gaat de belastingdienst ervan uit dat je eigenlijk een contract zou moeten krijgen.

Opdrachtgeversverklaring

Met een online ‘opdrachtgeversklaring’ kan een opdrachtgever straks invullen wat voor type arbeidsrelatie er is met een zzp’er. Dit moet eenvoudiger zijn dan het bij de VAR en modelovereenkomst (wet DBA) was.

Uurtarief

< € 18

> € 18 - < € 75
 

> € 75 

Belastingdienst Loondienst Opdrachtgevers-verklaring

'Opt-out' loonbelasting

Uitleg

Minimumuurtarief: verdien je minder dan € 18 per uur? 

Dan moet een opdrachtgever een contract aanbieden, bijvoorbeeld een nulurencontract. Volgens Rutte III is dit te laag om de risico's van ondernemen te kunnen opvangen.  

Je werkgever moet je in loondienst nemen.

Voor de middenmoot komt er een online opdrachtgevers-verklaring, waarin je klant vastlegt dat er echt geen sprake is van een dienstverband.

Het kabinet wil de criteria opstellen met mensen 'uit het veld', zowel zzp'ers als opdrachtgevers. 

Voor mensen met een hoog uurtarief komt er een 'opt-out' voor loon-belasting en de werknemers-verzekeringen.

 

3. Zelfstandigenaftrek: vanaf 2020 naar 1 basistarief

Rutte III wil de zelfstandigenaftrek vanaf 2020 in stappen afbouwen naar een basistarief. Je kunt het bedrag (nu € 7280) uiteindelijk alleen nog aftrekken van het deel van je inkomen waarover je het laagste belastingtarief betaalt. 

4. Ondernemen met personeel

Als startende ondernemer met personeel, val je meestal onder de categorie ‘kleine werkgevers’. Als je minder dan 25 werknemers hebt, hoef je straks maar een jaar bij te dragen aan de doorbetaling van je werknemer bij ziekte. Ook betaalt het UWV mee aan de re-integratie als het aan Rutte III ligt. Wel gaan alle kleine ondernemers een extra premie betalen, zodat uit die pot het tweede jaar doorbetaling betaald kan worden.

Ontslagrecht

Een ander heet hangijzer voor kleine werkgevers is het ontslagrecht. Het moet gemakkelijker worden iemand te ontslaan als daar meerdere redenen voor zijn. De optelsom weegt dus zwaarder dan voorheen, ook wel de 'cumulatiegrond'. Er komt wel een extra ontslagvergoeding. Ook hebben werknemers direct recht op een ‘transitievergoeding’ bij ontslag. Nu is dat pas na twee jaar dienstverband. Rutte III wil ook hierbij kleine werkgevers ontlasten, maar hoe is nog niet uitgewerkt.

Flex en vast

Rutte III neemt ook maatregelen om de risico’s van een vast contract te verkleinen. Bied je direct een vast contract aan? Dan mag je een proeftijd van 5 maanden afspreken met je nieuwe werknemer. Verder mag je weer 3 jaar flexcontracten aanbieden voordat iemand recht heeft op een contract voor onbepaalde tijd. Dit was 2 jaar.

5. Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Het kabinet ziet niets in een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ondernemers. Wel wil Rutte III dat steeds meer ondernemers zich verzekeren tegen een inkomstendaling bij ziekte. Ze willen dit bijvoorbeeld doen door meer voorlichting en speciale producten voor ondernemers. Wie niet kan wachten op de politiek, kan op deze site natuurlijk al prima uitzoeken hoe het zit: 

6. Winstbelasting omlaag

Een aantal maatregelen hebben vooral effect op grote ondernemingen, zoals het verlagen van de dividendbelasting. Wat kleinere bedrijven wel kunnen merken is de lagere winstbelasting, ook wel vennootschapsbelasting. Maak je (veel) winst, dan betaal je daar minder belasting over.

Voor winsten tot € 250.000 gaat de winstbelasting in stappen omlaag van 20% naar 16%. Daarboven gaat de winstbelasting van 25% naar 21%.

Of ondernemers er per saldo op vooruit gaan, is nog moeilijk te zeggen. Andere lasten worden verzwaard. Zo wil Rutte III een lagere renteaftrek en meer uitgaan van ‘de vervuiler betaalt’. Ofwel: het kabinet wil voorkomen dat bedrijven te veel schulden maken en milieuvervuiling tegen gaan met belastingmaatregelen. 

Persoonlijke financiën

Je persoonlijke koopkrachtplaatje is natuurlijk ook sterk afhankelijk van de algemene maatregelen die het kabinet wil doorvoeren. Wat voor effect heeft het verhogen van de zorgpremie? Heb je last van zaken als het verlagen van de hypotheekrenteaftrek? Of profiteer je juist, omdat je (met je partner in loondienst) wellicht minder inkomstenbelasting betaalt? Of het nieuwe kabinet dus goed of slecht uitpakt, is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. 

Bijgewerkt op: 04-02-2018

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

De Belastingdienst houdt sinds oktober 2019 scherper toezicht op de wet DBA. Vanaf 1 januari 2020 gaat de Belastingdienst de wet handhaven bij opdrachtgevers. Bedrijven en zzp'ers krijgen bij overtreding van de wet dan eerst een waarschuwing. Daarna kan er een boete of naheffing voor de opdrachtgever volgen.

Schijnzelfstandigheid
Schijnzelfstandigheid

Bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op IkGaStarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

  1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
  2. Het schrijven van een ondernemingsplan, of probeer het Business Model Canvas
  3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
  5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.