Startersaftrek 2020

Zelfstandigenaftrek in 2019: zo zit dat

De zelfstandigenaftrek is de bekendste aftrekpost voor ondernemers. Dit is een vast bedrag van € 7.280 dat je van de winst mag aftrekken. Aan welke voorwaarden moet je voldoen om hiervoor in aanmerking te komen en wat verandert er in 2019?

Wat is de zelfstandigenaftrek?

De zelfstandigenaftrek is een aftrekpost op het belastbaar inkomen van ondernemers. Als je aan de gestelde voorwaarden voldoet, dan mag je deze aftrekpost toepassen op jouw belastingaangifte. De zelfstandigenaftrek bedraagt al een aantal jaren € 7.280 en dit bedrag is ook voor 2019 vastgesteld. 

Let op! De komende jaren wordt de zelfstandigenaftrek stapje voor stapje verlaagd.

Kom je in aanmerking voor zelfstandigenaftrek?

Om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze hebben we hieronder in een gifje op een rij gezet en zullen we vervolgens kort bespreken.  

Zelfstandigenaftrek 2017 - gif

Ondernemer voor de Belastingdienst

Hiervoor moet je aan een aantal criteria voldoen: onder andere of je voldoende winst maakt, of je meerdere opdrachtgevers hebt, of je jouw bedrijf promoot, of je ondernemersrisico loopt en of je genoeg uren in jouw bedrijf stopt. Lees in dit artikel alles over de regels voor de inkomstenbelasting voor ondernemers.

Ondernemer: ja of nee? De Ondernemerscheck van de Belastingdienst geeft een indicatie van jouw fiscale ondernemersstatus.

Urencriterium 2019

Je moet 1.225 uur per jaar aan je onderneming besteden om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek. De basisregel van het urencriterium is heel simpel: alle uren die je aan je bedrijf besteedt tellen mee. Je gewerkte uren zijn onder te verdelen in directe en indirecte uren. 

De directe uren zijn alle declarabele uren bij klanten, waarmee je omzet behaalt. Indirecte uren zijn de uren die je wel voor je onderneming maakt, maar niet in rekening brengt bij klanten. Hieronder vallen onder meer het volgen van cursussen, het bijhouden van vakliteratuur, administratie en acquisitie.

Besteed je voldoende tijd aan je bedrijf?

Naast deze eis van 1.225 uur per jaar, moet je meer dan 50% van de gewerkte tijd hebben besteed aan je onderneming. Dit is vooral van belang voor parttime ondernemers die ook nog in loondienst zijn. Werk je 1.230 uur voor een baas? Dan moet je minimaal 1.231 uur ondernemen.

Let op: je moet al deze uren aannemelijk kunnen maken. Houd dus dagelijks alle werkzaamheden in je (digitale) agenda bij, inclusief rittenadministratie (of een overzicht van je OV-reizen) en overige bewijzen van je zakelijke activiteiten. 

AOW-leeftijd

Eén van de criteria van de zelfstandigenaftrek is dat je de AOW-leeftijd nog niet bereikt hebt. Als deze leeftijd aan het begin van het kalenderjaar een feit is, dan krijg je vanaf dat moment 50% van de reguliere zelfstandigenaftrek. Dit komt neer op € 3.640.

De AOW-leeftijd verschuift in stapjes naar 67 jaar in 2021. Via de website van de SVB kun je de AOW-leeftijd berekenen en zie je de datum waarop je recht hebt op deze oudedagsvoorziening.

Wat verandert er in 2019? 

De zelfstandigenaftrek bedraagt in 2019 dus ook € 7.280 en zal waarschijnlijk de komende jaren ook onveranderd blijven. Wat wel verandert is het belastingpercentage waartegen het bedrag mag worden afgetrokken. 

In het Belastingplan 2019 is afgesproken dat aftrekposten in de inkomstenbelasting straks alleen nog maar tegen het laagste tarief afgetrokken mogen worden. En dus niet, zoals nu, in het hoogste tarief.

Vanaf 2020 wordt dit in vier jaarlijkse stappen van 3 procentpunt verlaagd naar het tarief van 37,05 procent. 

Dit geldt voor de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek, de MKB-winstvrijstelling, maar ook voor de hypotheekrenteaftrek en de AOV-premie. Het is nog niet geheel duidelijk hoe dit gaat werken bij de startersaftrek. 

Tarieven en percentages 2018 - 2023:

  2018 2019 2020 2021 2022 2023
Max. tarief aftrekbare kosten eigen woning 49,5% 49% 46% 43% 40% 37,05%
Max. tarief overige aftrekposten 51,95% 51,75% 46% 43% 40% 37,05%

Bijgewerkt op: 18-02-2019

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

De Belastingdienst houdt sinds oktober 2019 scherper toezicht op de wet DBA. Vanaf 1 januari 2020 gaat de Belastingdienst de wet handhaven bij opdrachtgevers. Bedrijven en zzp'ers krijgen bij overtreding van de wet dan eerst een waarschuwing. Daarna kan er een boete of naheffing voor de opdrachtgever volgen.

Schijnzelfstandigheid
Schijnzelfstandigheid

Bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op IkGaStarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

  1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
  2. Het schrijven van een ondernemingsplan, of probeer het Business Model Canvas
  3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
  5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.