Wat kost het om een bedrijf te starten?

5 slimme tips voor je aangifte inkomstenbelasting

Belasting betalen: iedere ondernemer krijgt ermee te maken. Gelukkig zijn er fiscale voordelen voor ondernemers. Dit zijn de belangrijkste regelingen op een rij: 5 slimme tips voor de aangifte inkomstenbelasting.

1. Profiteer van de zelfstandigen- en startersaftrek

De zelfstandigen- en startersaftrek zijn de bekendste aftrekposten voor (startende) ondernemers. Met de zelfstandigenaftrek verlaag je je belastbaar inkomen. Dan hoef je minder belasting te betalen.

Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek was tot en met 2019 een vast bedrag van € 7.280, maar wordt tot 2028 afgebouwd tot € 5.000. In 2020 bedraagt de zelfstandigenaftrek € 7.030. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je wel aan enkele voorwaarden voor het ondernemerschap en het urencriterium van 1.225 uur voldoen.

Zelfstandigenaftrek animatie

Startersaftrek

De startersaftrek is in het leven geroepen om startende ondernemers fiscaal een extra steuntje in de rug te geven. Deze aftrekpost moet je zien als een verhoging van de zelfstandigenaftrek. Je mag dan nog eens € 2.123 extra aftrekken van de inkomstenbelasting, als je aan de gestelde voorwaarden voldoet.

Dit bedrag verandert in tegenstelling tot de zelfstandigenaftrek niet. Je mag ook in 2020 nog € 2.123 aftrekken.  

Als je een bedrijf vanuit arbeidsongeschiktheid bent gestart, kom je mogelijk in aanmerking voor de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid.

2. Bekijk of middelen een optie is

Als je net gestart bent vanuit loondienst, is de kans groot dat je inkomen in dat jaar behoorlijk schommelt. Dit geldt bijvoorbeeld ook als je onderneming afhankelijk is van de seizoenen.

Als je een sterk wisselend inkomen hebt, moet je vaak meer belasting betalen dan wanneer je inkomen gelijkmatig over een jaar is verdeeld. 

Dat is natuurlijk niet zo gunstig wanneer je als starter een financieel gezond bedrijf wilt opbouwen. Om die reden is de middelingsregeling in het leven geroepen. Hiermee spreid je je inkomen over het jaar. Middelen is alleen interessant als het recente inkomen voldoende van voorgaande jaren verschilt.

Je berekent dit als volgt:

 1. Tel de inkomens uit werk en woning van drie aaneengesloten jaren bij elkaar op
 2. Deel deze uitkomst door drie
 3. Over het gemiddelde inkomen dat hieruit komt bereken je per jaar opnieuw de verschuldigde belasting
 4. Vallen de nieuwe berekeningen lager uit dan de oude belastingbedragen? Dan kom je in aanmerking voor een belastingteruggaaf en kan middelen interessant zijn

Klik hier voor meer informatie over de middelingsregeling en aan welke voorwaarden je hiervoor moet voldoen.

3. Kom je in aanmerking voor de meewerkaftrek?

Helpt jouw fiscale partner wel eens zonder (of met weinig) vergoeding mee in jouw bedrijf? Bijvoorbeeld tijdens het bijwerken van de administratie of in je zaak tijdens de drukke decembermaand.  Dan kom je in aanmerking voor de meewerkaftrek.

De specifieke hoogte van deze aftrek is zowel afhankelijk van je winst als het aantal uren dat je fiscale partner heeft meegedraaid in je bedrijf. Houd er rekening mee dat je ook voor deze regeling aan een aantal voorwaarden moet voldoen: 

 • Je moet aan het urencriterium voldoen
 • Je fiscale partner werkt minstens 525 uur per jaar in de onderneming, met een maximale vergoeding van € 5.000 
 • Je fiscale partner mag niet bij je in loondienst zijn en mag er door de Belastingdienst geen fictief dienstverband worden geconstateerd.

4. Investeer en profiteer van belastingvoordeel

Als startende ondernemer is de kans groot dat je het afgelopen jaar hebt geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen voor je bedrijf. Vaak kun je dit bedrag aftrekken van de belasting.

Investeer je voor meer dan € 2.300? Dan mag je vaak nog extra aftrekken. Dit wordt ook wel de investeringsaftrek genoemd. Er zijn diverse vormen waarvoor je in aanmerking kunt komen:

 • Kleinschaligheidsaftrek (KIA) --> Bedoeld voor ondernemers die een bedrag tussen de € 2.300 en € 323.544 investeren in bedrijfsmiddelen voor hun onderneming. Je mag hierbij gemiddeld 28% aftrekken
 • Energie-investeringsaftrek (EIA) --> Bedoeld voor ondernemers die voor meer dan €2.500 aan energie-investeringen doen. In dat geval heb je recht op een aftrek van 45%
 • Milieu-investeringsaftrek (MIA) --> Voor 2020 is bij een bedrag aan milieu-investeringen in een kalenderjaar van meer dan €2.500 de investeringsaftrek vastegesteld op: 36% (categorie I), 27% (categorie II) en 13,5% (categorie III)

Lees hier alles over de verschillende mogelijkheden en voorwaarden met betrekking tot de investeringsaftrek in 2020

5. Vraag (indien nodig) tijdig uitstel aan

Ondernemers moeten voor 1 mei belastingaangifte doen. Soms red je het door omstandigheden niet om op tijd aangifte te doen. Wacht dan niet te lang af, maar vraag dan uitstel aan bij de Belastingdienst.

Zo voorkom je eventuele verzuimboetes en hoge aanslagen. Doe dit in ieder geval vóór de deadline van 1 mei, maar eerder is natuurlijk altijd beter. 

Uitstel vragen kan zowel digitaal als schriftelijk en telefonisch. 

Heb je een boekhouder of accountant, laat deze persoon dit dan doen, via de Uitstelregel belastingconsulenten. Dan hoef je verder niets te doen. 

Bijgewerkt op: 16-03-2020

Wat vind je van dit artikel?

x38
x15

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Soorten belastingen

Van inkomstenbelasting tot omzetbelasting (btw-aangifte) en van btw-tarieven tot loonheffingen: als het om de fiscus gaat, zijn er verschillende belastingen waarmee je als ondernemer op zakelijk en persoonlijk gebied te maken kunt krijgen.

Op deze pagina's vind je informatie en artikelen over de voornaamste belastingen waarmee veruit de meeste ondernemers rekening moeten houden, te beginnen met:.

 1. Inkomstenbelasting
 2. Omzetbelasting (btw-aangifte)
 3. Vennootschapsbelasting
 4. Dividendbelasting
 5. Loonbelasting/premie volksverzekeringen

Btw berekenen voor je aangiftes? Zet hem in je favorieten of startscherm:

De btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 7.232 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.