Wat is crowdfunding?

2 min  leestijd
4.667
Image

Als startende ondernemer kun je op verschillende manieren om aan financiering komen voor de start van je bedrijf. Hoewel ondernemers met een goed businessplan nog steeds kans maken op een financiering van de bank, willen sommige ondernemers liever minder afhankelijk zijn van de traditionele geldverstrekkers. Zij gaan voor hun (aanvullende) bedrijfsfinanciering op zoek naar andere financieringsbronnen. Crowdfunding is dan voor veel starters een goed alternatief.

Hoe gaat deze vorm van financieren in zijn werk? Crowdfunding vindt in principe plaats zonder financiële intermediairs, maar zorgt via een online platform voor direct contact tussen ondernemers en potentiële investeerders. Deze financieringsvorm houdt in dat meerdere mensen (de zogenoemde 'crowd') geld beschikbaar te stellen aan iemand die geld nodig heeft voor bijvoorbeeld een duurzaam project of zijn bedrijf.

Het 'nieuwe' crowdfunden

Crowdfunding lijkt op het eerste gezicht misschien een ontwikkeling te zijn van de laatste jaren, maar het tegendeel is waar. Deze sociale financieringsvorm is namelijk van alle tijden. Zo werd al in 1864 de eerste Raiffeissen-Bank ook gefinancierd door een 'crowd'. Er wordt de laatste jaren wel weer meer aandacht aan crowdfunding besteed door het veranderende financieringslandschap. Daarnaast maakt de opkomst van internet en social media het stukken eenvoudiger om eventuele geldzoekers en geldaanbieders online samen te brengen.

Lees hier alles over de vijf typen crowdfunding.

Meer over crowdfunding

Meer over crowdfunding