marieke

Wat is crowdfunding?

Als startende ondernemer kun je op verschillende manieren om aan financiering komen voor de start van je bedrijf. Hoewel ondernemers met een goed businessplan nog steeds kans maken op een financiering van de bank, willen sommige ondernemers liever minder afhankelijk zijn van de traditionele geldverstrekkers. Zij gaan voor hun (aanvullende) bedrijfsfinanciering op zoek naar andere financieringsbronnen. Crowdfunding is dan voor veel starters een goed alternatief.

Hoe gaat deze vorm van financieren in zijn werk? Crowdfunding vindt in principe plaats zonder financiële intermediairs, maar zorgt via een online platform voor direct contact tussen ondernemers en potentiële investeerders. Deze financieringsvorm houdt in dat meerdere mensen (de zogenoemde 'crowd') geld beschikbaar te stellen aan iemand die geld nodig heeft voor bijvoorbeeld een duurzaam project of zijn bedrijf.

Het 'nieuwe' crowdfunden

Crowdfunding lijkt op het eerste gezicht misschien een ontwikkeling te zijn van de laatste jaren, maar het tegendeel is waar. Deze sociale financieringsvorm is namelijk van alle tijden. Zo werd al in 1864 de eerste Raiffeissen-Bank ook gefinancierd door een 'crowd'. Er wordt de laatste jaren wel weer meer aandacht aan crowdfunding besteed door het veranderende financieringslandschap. Daarnaast maakt de opkomst van internet en social media het stukken eenvoudiger om eventuele geldzoekers en geldaanbieders online samen te brengen.

Lees hier alles over de vijf typen crowdfunding.

Gepubliceerd op:
16-07-2013

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Crowdfunding

Crowdfunding komt uit het Engels en betekent letterlijk: 'funding (investering) door de crowd (massa)'. Maar eigenlijk is dit gewoon een andere vorm om een startup of specifiek project te financieren, waarbij meerdere partijen (onder wie individuen) gezamenlijk hierin kunnen investeren.

Op deze pagina's vind je uitgebreide info over het fenomeen crowdfunding en ontdek je of deze sociale financieringsvorm ook van toepassing kan zijn op jouw bedrijf of project. Denk daarbij aan:

  1. Zo maak je een goed begin met crowdfunding
  2. Een succesvolle crowdfunding-campagne in 8 stappen
  3. Weet jij alle soorten crowdfunding? (hint: het zijn er 5)

Lees hier wat voor rol de Rabobank kan spelen in jouw crowdfundingproject.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.