Ondernemingsplan of businessplan maken

Ondernemingsplan maken? Zo schrijf je een businessplan

Een succesvolle onderneming starten begint met het schrijven van een goed ondernemingsplan. Met dit bedrijfsplan breng je jouw kansen op de markt, concurrenten en klanten in kaart.

Een ondernemingsplan schrijven voor je onderneming is niet verplicht, maar... Als je bij een bank of andere financiële instelling een financieringsaanvraag indient, is het kunnen overleggen van een goed ondernemingsplan een absolute must.

Wat is een ondernemingsplan?

In het ondernemingsplan zet je al jouw zakelijke plannen uiteen.  Je geeft onder meer antwoord op vragen als:

 1. Wat wil ik precies gaan doen? Wat is jouw idee en waarom wil je rond dit product of deze dienst een bedrijf opzetten? In welke behoefte ga je voorzien?
 2. Waar ga ik me vestigen? Huur je een bedrijfs- of winkelpand? Of werk je vanuit huis?
 3. Welke rechtsvorm kies ik? Start je je bedrijf alleen of ga je een samenwerking met anderen aan?
 4. Is er een markt voor mijn product/dienst en hoe kom ik aan klanten? Hiermee verdiep je je in de branche van je startende onderneming en weet je wat je te wachten staat
 5. Hoeveel geld heb ik nodig om mijn bedrijf van de grond te krijgen? Waar haal je het vandaan en waar wil je het voor gebruiken? Dit is een belangrijk onderdeel van je bedrijfsplan.

  In je financieringsplan laat je in cijfers zien dat je plan kans van slagen heeft. Ben je op zoek naar investeerders, dan moet je ze met dit gedeelte zien te overtuigen. Wees eerlijk en kom niet met irrealistische cijfers

Investeren in je startende onderneming

Men wil kunnen beoordelen of jouw startende onderneming wel levensvatbaar is en of het dus de moeite waard is om in te investeren.

Maar ook als je géén extra startkapitaal nodig hebt om te kunnen ondernemen, is het belangrijk om jouw ideeën duidelijk onder woorden te brengen.

Dit doe je in een businessplan. Zo krijg je beter grip op de kansen en risico's van je toekomstige bedrijf. Het is de houvast bij de start van je bedrijf.

Hoe schrijf je een goed bedrijfsplan?

Op IkGaStarten vind je veel praktische informatie over het schrijven van een goed ondernemingsplan. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze artikelen:

Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen

Krijg je jouw idee niet goed op papier? In deze gratis whitepaper (PDF) leggen wij stap voor stap uit hoe je een goed businessplan maakt.

Download gratis PDF

Gratis ondernemingsplan voorbeeld nodig?

Ben jij op zoek naar een goed ondernemingsplan voorbeeld? Met het invullen van dit template is een goed ondernemingsplan weer een stap dichterbij. We lichten alle onderdelen van zo’n plan toe en geven tips. Als je alles invult, staan alle belangrijke punten straks in jouw plan

Op Rabobank.nl download je gratis voorbeeldplannen (dit zijn PDF-bestanden) voor diverse branches.

Bijgewerkt op: 09-06-2020

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ondernemingsplan

Een succesvolle carrière als ondernemer begint met het schrijven van jouw ondernemingsplan. Dit document, ook wel ondernemersplan, businessplan of bedrijfsplan genoemd, speelt een essentiële rol bij het starten van een bedrijf.

Met een ondernemingsplan breng je namelijk pas echt concreet de kansen, concurrentie en potentiële klanten uitgebreid in kaart. Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Hier vind je een voorbeeld voor je ondernemingsplan.

Download voorbeeld ondernemingsplan

Wat staat er in een ondernemingsplan?

In jouw ondernemingsplan zet je in feite een plan van aanpak uiteen. 

 • Wat ga ik precies doen?
 • Waar ga ik me vestigen?
 • Welke rechtsvorm kies ik?
 • Is er een markt voor mijn product, waaruit blijkt dat en hoe kom ik aan klanten?
 • Hoe zit het met de concurrentie?
 • Hoeveel geld heb ik in totaal nodig om dit bedrijf te kunnen oprichten?

Als jij al deze vragen in het plan eerlijk beantwoordt en toelicht, krijg zowel jij als eventuele potentiële investeerders inzicht in de haalbaarheid van jouw plannen.

Ondernemingsplan

Checklist ondernemersplan

Hieronder vind je een aantal verwijzingen naar artikelen die je verder kunnen helpen bij het schrijven van een goed ondernemingsplan.

 1. Checklist: het opstellen van een businessplan
 2. Ondernemingsplan template: download een gratis invulmodel voor jouw plan
 3. Download hier het gratis whitepaper: een ondernemersplan in 10 stappen 
 4. Een bedrijfsplan in 10 stappen
 5. Download een gratis ondernemingsplan voorbeeld (PDF) voor zzp, bouw, detailhandel, horeca, persoonlijke of zakelijke dienstverlening of zorg
 6. Breng al je bedrijfsaspecten in kaart met het business model canvas
 7. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.