Ondernemingsplan maken? Zo schrijf je een businessplan

Bijgewerkt op 09 juni 2020
3 min  leestijd
9.993
Auteur: Marieke Leijnen
Ondernemingsplan of businessplan maken

Een succesvolle onderneming starten begint met het schrijven van een goed ondernemingsplan. Met dit bedrijfsplan breng je jouw kansen op de markt, concurrenten en klanten in kaart.

Een ondernemingsplan schrijven voor je onderneming is niet verplicht, maar... Als je bij een bank of andere financiële instelling een financieringsaanvraag indient, is het kunnen overleggen van een goed ondernemingsplan een absolute must.

Wat is een ondernemingsplan?

In het ondernemingsplan zet je al jouw zakelijke plannen uiteen.  Je geeft onder meer antwoord op vragen als:

  1. Wat wil ik precies gaan doen? Wat is jouw idee en waarom wil je rond dit product of deze dienst een bedrijf opzetten? In welke behoefte ga je voorzien?
  2. Waar ga ik me vestigen? Huur je een bedrijfs- of winkelpand? Of werk je vanuit huis?
  3. Welke rechtsvorm kies ik? Start je je bedrijf alleen of ga je een samenwerking met anderen aan?
  4. Is er een markt voor mijn product/dienst en hoe kom ik aan klanten? Hiermee verdiep je je in de branche van je startende onderneming en weet je wat je te wachten staat
  5. Hoeveel geld heb ik nodig om mijn bedrijf van de grond te krijgen? Waar haal je het vandaan en waar wil je het voor gebruiken? Dit is een belangrijk onderdeel van je bedrijfsplan.

    In je financieringsplan laat je in cijfers zien dat je plan kans van slagen heeft. Ben je op zoek naar investeerders, dan moet je ze met dit gedeelte zien te overtuigen. Wees eerlijk en kom niet met irrealistische cijfers

Investeren in je startende onderneming

Men wil kunnen beoordelen of jouw startende onderneming wel levensvatbaar is en of het dus de moeite waard is om in te investeren.

Maar ook als je géén extra startkapitaal nodig hebt om te kunnen ondernemen, is het belangrijk om jouw ideeën duidelijk onder woorden te brengen.

Dit doe je in een businessplan. Zo krijg je beter grip op de kansen en risico's van je toekomstige bedrijf. Het is de houvast bij de start van je bedrijf.

Hoe schrijf je een goed bedrijfsplan?

Op IkGaStarten vind je veel praktische informatie over het schrijven van een goed ondernemingsplan. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze artikelen:

Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen

Krijg je jouw idee niet goed op papier? In deze gratis whitepaper (PDF) leggen wij stap voor stap uit hoe je een goed businessplan maakt.

Download gratis PDF

Gratis ondernemingsplan voorbeeld nodig?

Ben jij op zoek naar een goed ondernemingsplan voorbeeld? Met het invullen van dit template is een goed ondernemingsplan weer een stap dichterbij. We lichten alle onderdelen van zo’n plan toe en geven tips. Als je alles invult, staan alle belangrijke punten straks in jouw plan

Op Rabobank.nl download je gratis voorbeeldplannen (dit zijn PDF-bestanden) voor diverse branches.

Voorbeeld ondernemingsplan

  • Vergroot je kansen op een succesvolle start
  • Een compleet plan met handige tips
Download gratis voorbeeld

Meer over ondernemingsplan

Meer over ondernemingsplan
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten