marieke

Crowdfunding: hoe werkt dat?

Veel ondernemers in spé lopen met een (misschien wel) briljant idee rond, maar weten niet hoe ze aan startkapitaal moeten komen om hun product of dienst daadwerkelijk op de markt te kunnen brengen. Als de banken niet durven en de familie niet bemiddeld is, zou crowdfunding een idee kunnen zijn. Maar wat is crowdfunding? En hoe werkt het?

Bij crowdfunding investeert het publiek, de 'massa', feitelijk in een nieuw concept. Mensen die het idee zien zitten, investeren een relatief klein bedrag in de startup. De tegenprestatie kan divers zijn. Als starter kunt u de kleine investeerders bijvoorbeeld korting bieden op uw product zodra dat uitkomt. U kunt het product ook weggeven aan uw investeerders. Of u spreekt een bepaald rendement met ze af, of geeft ze medezeggenschap in uw bedrijf.

Platforms

Er ontstaan steeds meer platforms die starters en private investeerders met elkaar in contact brengen. Momenteel zijn met name de platforms CrowdAboutNow, Geldvoorelkaar en Wekomenerwel bekend.

Propositie

Starters presenteren op deze sites hun concept met een propositie aan potentiële investeerders: ze geven er aan hoeveel geld ze nodig hebben, hoe snel ze dat kunnen terugbetalen en wat ze daarvoor teruggeven. (Particuliere) investeerders kunnen reageren.

Goed idee

Een groot voordeel van crowdfunding is dat u er als startend ondernemer niet alleen geld mee kunt ophalen, maar dat u ook direct een indicatie krijgt of uw idee zal aanslaan. Immers, krijgt u veel aanvragen van investeerders, dan heeft u waarschijnlijk een goed idee gelanceerd. En anderzijds: wordt er totaal niet gereageerd op uw propositie, dan is het misschien niet duidelijk genoeg, of er is gewoon niet voldoende animo voor.

Gepubliceerd op:
09-01-2013

Wat vind je van dit artikel?

x7
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Financiën

Je financiën in één keer goed regelen? Drie vragen die je op dit gebied in ieder geval voor jezelf moet beantwoorden, zijn:

 1. Hoe kom ik aan startkapitaal?
  Als startende ondernemer kun je de start van een bedrijf natuurlijk helemaal zelf bekostigen. Maar als je financiering nodig hebt, zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden.

  Bekijk alle financieringsopties voor startende ondernemers. En ben je benieuwd of een bancair krediet tot de mogelijkheden behoort? Lees hier waarop de Rabobank let bij het beoordelen van een financieringsaanvraag

 2. Op welke subsidies heb ik recht?
  Als starter kun je soms ook gebruikmaken van handige subsidies en andere regelingen. Een fijne steuntje in de rug bij de start van je bedrijf
 3. Hoe organiseer ik mijn boekhouding?
  Als je vanaf het begin je administratie op orde hebt, heb je daar vaak later profijt van. Je kunt je boekhouding gewoon zelf doen, of uitbesteden.
Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.072 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.