marieke

Aanbesteden wordt eenvoudiger, kleine ondernemers profiteren

De procedure om via een aanbesteding opdrachten binnen te slepen, wordt eenvoudiger en transparanter. Dat is vooral goed nieuws voor kleine ondernemers, die tot nog toe nauwelijks mee konden doen met serieuze aanbestedingen door de vele onduidelijke regels en onredelijke eisen.

Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft gisteren zijn nota van wijziging op de Aanbestedingswet naar de Tweede Kamer gestuurd. In die nota is de nieuwe werkwijze vastgelegd.

MKB
Vooral het midden- en kleinbedrijf (MKB) heeft altijd steen en been geklaagd over de onduidelijke regels en onredelijke eisen bij aanbestedingen. Zo is bijvoorbeeld de ervaring van het bouwen van viaducten bij de huidige regels niet voldoende om mee te mogen doen bij een aanbesteding voor het bouwen van een brug. Verhagen wil dat dat verandert.

Concurrentie
Volgens de minister is het midden- en kleinbedrijf de ruggengraat van onze economie en is het derhalve belangrijk dat alle bedrijven, inclusief de MKB-bedrijven, een eerlijke kans te krijgen bij aanbestedingen. Bovendien profiteert volgens hem ook de consument. Door een eerlijke aanbesteding neemt de concurrentie toe, waardoor de prijs van het werk zakt en de kwaliteit stijgt.

Clusteren
De nieuwe aanbestedingsregels moeten zorgen voor een gelijk speelveld voor alle ondernemers, groot en klein. Opdrachten mogen niet meer dusdanig worden geclusterd dat kleinere bedrijven geen kans meer maken. Zo mag een bedrijf met veel vestigingen bijvoorbeeld niet de schoonmaak van alle gebouwen bundelen in één aanbesteding, zodat een klein schoonmaakbedrijf bij voorbaat al geen kans meer maakt.

Verzekeren
Er komt een onafhankelijke commissie waar ondernemers met klachten over aanbestedingen terecht kunnen. Verder heeft de minister in de nieuwe regels vastgelegd dat geen onredelijke contractvoorwaarden aan ondernemers mogen worden gesteld. Hierdoor wordt voorkomen dat een kleine ondernemer alle risico's van een bouwproject moet dragen, terwijl deze ondernemer zich onmogelijk kan verzekeren tegen deze risico's.

Gepubliceerd op:
29-03-2011

Wat vind je van dit artikel?

x5
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bouw

Of je nou werkt als aannemer, stukadoor of carrière wilt maken in de elektrotechniek of wegenbouw: de bouw biedt talloze mogelijkheden voor het starten van een eigen bedrijf. Maar deze sector is altijd in ontwikkeling; zo zijn duurzame bouwprojecten de laatste jaren steeds meer in opkomst. Op deze pagina's vind je belangrijke informatie en tips voor startende ondernemers en ZZP'ers in de bouw. Kijk bijvoorbeeld eens naar:

  1. Stappenplan: start een schildersbedrijf in 9 stappen
  2. ​​Checklist: hoe werkt een aanbesteding van de overheid?
  3. ZZP'ers en de bouwvak: zo zit dat

Tip: klik hier voor actuele cijfers en trends over de bouwsector.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.072 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.