marieke

Bouw nog lang niet uit de zorgen

Mocht u overwegen om uw eigen onderneming te starten in de bouw, houd er dan rekening mee dat deze sector in 2010 nog lang niet uit de zorgen is. Uit cijfers van Euroconstruct, het Europese economisch instituut voor de bouw, blijkt dat de Nederlandse bouwsector in 2010 nog een krimp van 10 procent te wachten staat. Daarmee doet ons land het aanzienlijk slechter dan de overige Europese landen, waar volgens Euroconstruct al wat herstel te zien is.

De Europese bouwproductie daalde in 2009 met 8,4 procent. Dat betekent dat 2009 het slechtste jaar voor de bouw was in meer dan tien jaar tijd. De Nederlandse bouwsector kromp in 2009 met 'slechts' 6 procent, maar moet daar naar verwachting in 2010 alsnog voor boeten. Voor Europa rekent Euroconstruct op een daling van de bouwproductie in 2010 met 2,2 procent, terwijl Nederland nog met een krimp van liefst 10 procent rekening moet houden.

In 2011, zo denkt het economisch instituut, zal de Europese bouwsector weer met 1,6 procent groeien. In ons land houdt de krimp echter nog aan in 2011. Euroconstruct denkt aan een daling met met 1,4 procent in dat jaar; pas in 2012 zal er ook in ons land weer een groei te noteren zijn; van 2,5 procent.
 

Gepubliceerd op:
11-12-2009

Wat vind je van dit artikel?

x1
x4

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bouw

Of je nou werkt als aannemer, stukadoor of carrière wilt maken in de elektrotechniek of wegenbouw: de bouw biedt talloze mogelijkheden voor het starten van een eigen bedrijf. Maar deze sector is altijd in ontwikkeling; zo zijn duurzame bouwprojecten de laatste jaren steeds meer in opkomst. Op deze pagina's vind je belangrijke informatie en tips voor startende ondernemers en ZZP'ers in de bouw. Kijk bijvoorbeeld eens naar:

  1. Stappenplan: start een schildersbedrijf in 9 stappen
  2. ​​Checklist: hoe werkt een aanbesteding van de overheid?
  3. ZZP'ers en de bouwvak: zo zit dat

Tip: klik hier voor actuele cijfers en trends over de bouwsector.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.288 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.