marieke

Meer opdrachten voor architecten

Na jaren van grote teruggang hebben architecten in 2010 weer meer nieuwe opdrachten binnengehaald. In vergelijking met 2009 steeg de waarde van de nieuwe opdrachten met 4,6 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De toename is vooral te danken aan een sterke groei van het aantal opdrachten voor renovatie en herstel van bedrijfsgebouwen. Deze markt veerde in 2010 krachtig op. De waarde van de ontwerp-opdrachten groeide met 25 procent.

Nieuwbouw

Door de grote leegstand van bedrijfsgebouwen worden er voor nieuwe bedrijfsgebouwen nauwelijks nog ontwerp-opdrachten gegeven. In 2010 daalde de waarde van deze nieuwbouwopdrachten met 1,1 procent. Deze waarde ligt inmiddels ruim 60 procent lager dan in 2007.

Renovatie

Ook in de woningbouw is de groei van nieuwe opdrachten vooral toe te schrijven aan de renovatie- en herstelbouw. De waarde van deze opdrachten steeg in 2010 met ruim 12 procent, terwijl de waarde van de ontwerp-opdrachten voor nieuwe woningen met amper 3 procent toenam. De waarde van de opdrachten voor nieuwe woningen lag in 2010 ongeveer 60 procent onder het niveau van 2007.

Gepubliceerd op:
19-04-2011

Wat vind je van dit artikel?

x2
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bouw

Of je nou werkt als aannemer, stukadoor of carrière wilt maken in de elektrotechniek of wegenbouw: de bouw biedt talloze mogelijkheden voor het starten van een eigen bedrijf. Maar deze sector is altijd in ontwikkeling; zo zijn duurzame bouwprojecten de laatste jaren steeds meer in opkomst. Op deze pagina's vind je belangrijke informatie en tips voor startende ondernemers en ZZP'ers in de bouw. Kijk bijvoorbeeld eens naar:

  1. Stappenplan: start een schildersbedrijf in 9 stappen
  2. ​​Checklist: hoe werkt een aanbesteding van de overheid?
  3. ZZP'ers en de bouwvak: zo zit dat

Tip: klik hier voor actuele cijfers en trends over de bouwsector.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.072 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.