Vast minimumtarief vastgesteld voor ZZP-architect

‘Standaard minimumtarief vastgesteld voor zzp-architect’

Als je als ZZP'er werkzaam bent in de architectenbranche, kun je voortaan uitgaan van een vast minimumtarief dat je voor een opdracht krijgt betaald. De architectenbranche, die met deze maatregel wil voorkomen dat de tarieven vanwege de sterke onderlinge concurrentie noodgedwongen blijven dalen, heeft de minimumtarieven vastgelegd in de nieuwe cao.

Het is in deze branche een primeur om in de cao ook afspraken te maken over de beloning van zelfstandige professionals. De architectensector geeft aan met deze verandering beter te willen inspelen op de veranderingen in de arbeidsmarkt. 

Eerlijk speelveld

"Met bijna één miljoen ZZP'ers moeten we de verhoudingen op de arbeidsmarkt zo goed mogelijk regelen", aldus Victor Frequin, cao-onderhandelaar bij de BNA, de branchevereniging van architecten, in de Volkskrant. "Dat betekent dat er een eerlijk speelveld moet zijn en daarbij horen eerlijke tarieven, ook voor ZZP'ers die wat werk betreft vaak ook niet te onderscheiden zijn van hun collega's in loondienst."

Sparen voor vakanties en pensioen

Dankzij dit vastgestelde minimumtarief gaat een ZZP'er minimaal anderhalf keer het uurloon van een vergelijkbare collega in loondienst verdienen. Het idee is dat de eenpitter met deze tariefsverhoging zich vervolgens gemakkelijker kan verzekeren tegen arbeidsrisico's en ook beter kan sparen voor vakanties en zijn of haar pensioen. Het gaat hier echter alleen om een minimumtarief. Het staat de ZZP’er uiteraard vrij om per opdracht te onderhandelen over een hoger uurloon.

Gevolgen van de crisis

De economische crisis van een aantal jaar geleden heeft veel gevolgen gehad op de architectensector. Zo zijn de gemiddelde omzetten en beroepsgroep gehalveerd. Van de 14.500 architecten, bouwtechnisch tekenaars en bijvoorbeeld bestekschrijvers die voor de crisis actief waren in deze branche, zijn er nu nog zo’n 6.500 over. Tegelijkertijd is het aantal zelfstandige professionals gegroeid van zes procent in 2014 tot de zestien procent van nu.

Oordeel Belastingdienst

ZZP-organisaties reageren vooralsnog minder enthousiast op de tariefsmaatregelen in de nieuwe cao. Volgens ZZP Nederland is onderhandelen over tarieven een essentieel onderdeel van het ondernemerschap. Maarten Post: "Ik vraag me af hoe de Belastingdienst hierover oordeelt. Ben je wel ondernemer als er afspraken voor je zijn geregeld in een cao die toch echt voor werknemers is. Als je de race naar beneden wilt aanpakken, is het beter om goede afspraken te maken over goed opdrachtgeverschap."

Lees het hele bericht in de Volkskrant. Meer weten over de cijfers en trends binnen deze sector? Klik hier voor de laatste cijfers over de architectenbranche.

Gepubliceerd op:
20-07-2015

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bouw

Of je nou werkt als aannemer, stukadoor of carrière wilt maken in de elektrotechniek of wegenbouw: de bouw biedt talloze mogelijkheden voor het starten van een eigen bedrijf.

Maar deze sector is altijd in ontwikkeling; zo zijn duurzame bouwprojecten de laatste jaren steeds meer in opkomst. Op deze pagina's vind je belangrijke informatie en tips voor startende ondernemers en ZZP'ers in de bouw. Kijk bijvoorbeeld eens naar:

  1. Stappenplan: start een schildersbedrijf in 9 stappen
  2. ​​Checklist: hoe werkt een aanbesteding van de overheid?
  3. ZZP'ers en de bouwvak: zo zit dat

Tip: klik hier voor actuele cijfers en trends over de bouwsector.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.