5 vragen en antwoorden over franchising

Bijgewerkt op 07 november 2019
5 min  leestijd
24.655
Image
5 vragen en antwoorden over franchising

Als startende ondernemer kun je besluiten om zelf een bedrijf te beginnen, maar in bepaalde sectoren kan franchising aantrekkelijk zijn. Als franchisenemer van een bekende keten heb je de nodige voordelen, maar ben je wel gebonden aan regels. Deze 5 vragen en antwoorden over franchising helpen je met starten.

1. Wat houdt franchising precies in?

Franchise staat voor het 'recht dat een grote onderneming geeft aan particuliere ondernemers om gebruik te maken van de naam en expertise van die grote onderneming'.

Franchise is een hechte samenwerking tussen franchisegever en franchisenemer, die de voordelen van het grootwinkelbedrijf (landelijke, uniforme uitstraling) en zelfstandig ondernemerschap (kennis van de lokale markt) combineert.

Zowel franchisenemers als -gevers doen waar ze goed in zijn: de franchisenemer richt zich voornamelijk op dagelijkse en operationele taken, terwijl de franchisegever de overkoepelende zaken als marketing regelt.

De franchisegever - of het nou gaat om een drogisterij, supermarkt, kledingzaak of fastfoodketen - werkt volgens een bepaalde franchiseformule, die de franchisenemers tegen een vergoeding kunnen gebruiken.

In de formule staat hoe de samenwerking tussen de twee partijen is vormgegeven. Zo krijg je toestemming om de handelsnaam te voeren en advies over de samenstelling van het assortiment en eventuele extra diensten die de keten aanbiedt (denk aan de digitale fotoservice van Hema of Albert Heijn. Een paar andere succesvolle franchiseketens in Nederland zijn:

2. Zijn er kosten verbonden aan het starten van een franchisevestiging?

Ja, maar hoeveel geld dit je precies kost, is per franchiseformule verschillend. In de praktijk komen de volgende vergoedingen het vaakst voor:

 • Entreefee
 • Royalty, franchisevergoeding of franchisebijdrage
 • Reclamebijdrage
  Cijfers en Trends Rabobank

  Marktcijfers nodig?

  Per branche hebben wij de laatste cijfers en trends voor je verzameld. Ideaal voor het opstellen van jouw marktonderzoek of jaarplan!
   
  Bekijk cijfers & trends

Deze bedragen en percentages verschillen overigens behoorlijk. Hier kun je de voorwaarden van verschillende franchisegevers bekijken.

Daarnaast bent je vaak afhankelijk van de acties die door de franchisegever worden georganiseerd. Als het hoofdkantoor van Etos besluit om in de maand september deodorants met 50 procent korting te verkopen, geldt dat voor ieder Etos-filiaal, dus ook dat van jou. Ook qua salaris voor je personeel zit je meestal vast aan de regels van het hoofdkantoor.

Heb jij jouw verzekeringen voor 2023 goed geregeld?

Choices

3. Voor wie is franchising een aantrekkelijke ondernemersvorm?

Hebt je plannen om een bedrijf te starten in een branche waarin de concurrentie in je regio sterk aanwezig is, zoals bijvoorbeeld een broodjeszaak, brillenzaak of drogisterij? Dan kan het handig zijn om voor de veiligheid van een franchise te kiezen.

Hieronder vind je de bekendste voordelen van franchising op een rij:

 • Schaalvoordelen
 • Naamsbekendheid
 • Deskundigheid en ervaring
 • Marketingacties
 • Lagere kosten voor het opzetten van de onderneming

4. Wat zijn de nadelen?

Je bent dus vaak verplicht om de algemene voorschriften van de franchiseketen na te leven. Je levert hiermee een deel van je zelfstandigheid in als ondernemer.

De hoeveelheid regels verschilt per franchiseformule. Verder ben je verplicht om:

 • Contractuele verplichtingen na te komen
 • Een (jaarlijkse) vergoeding of fee te betalen
 • Investeringen te doen om je onderneming in te richten en af te stemmen op de franchiseformule (bijvoorbeeld het interieur van je bedrijfspand)

Besef daarnaast dat je wat betreft reputatie, imago en continuïteit van je onderneming afhankelijk bent van de overkoepelende organisatie én van andere franchisenemers in je keten. Het succes kan verschillen per franchiseformule.

5. Hoe worden de afspraken tussen franchisegever en franchisenemer vastgelegd?

Omdat de regels van verschillende franchiseformules veel van elkaar kunnen verschillen, zijn de kenmerken en voorwaarden niet vastgelegd in de wet. De afspraken die zijn gemaakt door de franchisegever en franchisenemer worden vastgelegd in een franchiseovereenkomst.

Hierin komen bijvoorbeeld de volgende zaken aan bod:

 • omschrijving van de formule en jouw recht op het gebruik ervan
 • duur van het contract; welke diensten biedt de franchisegever, bijvoorbeeld marketing, prijsstelling en advies over assortiment
 • verplichtingen van de franchisegever, zoals de formule en de kwaliteit bewaken
 • vergoedingen die je betaalt, zoals eenmalig entreegeld, maandelijkse vergoeding

Tip: wil je persoonlijk advies over franchising?

Bovenstaande tips helpen je als franchisenemer in spé al een eindje op weg, maar het kan goed zijn dat je daarnaast nog behoefte hebt aan persoonlijk advies. Op de pagina Franchise vind je aanvullende informatie over franchising.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Meer over detailhandel

Meer over detailhandel
Samen voor jezelf beginnen

Ga jij starten als zzp’er?

De Rabo ZZP Rekening is er voor zzp’ers die klein beginnen en groot dromen. Zonder vaste kosten, dus je betaalt alleen voor je transacties.

En worden je dromen groter? Dan breid je de Rabo ZZP Rekening makkelijk uit met extra producten.

Sluiten