5 vragen en antwoorden over franchising

5 vragen en antwoorden over franchising

Als startende ondernemer kun je natuurlijk besluiten om zelf een bedrijf van de grond op te bouwen, maar in bepaalde sectoren kan franchising aantrekkelijk zijn. Als franchisenemer van een bekende keten heb de nodige voordelen, maar ben je wel gebonden aan regels: 5 vragen en antwoorden over franchising.

1. Wat houdt franchising precies in?

Letterlijk staat franchise voor het 'recht dat een grote onderneming geeft aan particuliere ondernemers om gebruik te maken van de naam en expertise van die grote onderneming'.

Het is een hechte samenwerking tussen franchisegever en franchisenemer, die de voordelen van het grootwinkelbedrijf (landelijke, uniforme uitstraling) en zelfstandig ondernemerschap (kennis van de lokale markt) combineert.

Zowel franchisenemers als -gevers doen waar ze goed in zijn: de franchisenemer richt zich voornamelijk op dagelijkse en operationele taken, terwijl de franchisegever in vaak de marketing regelt.

De franchisegever - of het nou gaat om een drogisterij, supermarkt, kledingzaak of fastfoodketen - werkt volgens een bepaalde franchiseformule, die de vestiging franchisenemers aanbiedt voor een bepaalde vergoeding.

In de formule staat hoe de samenwerking tussen de twee partijen is vormgegeven. Zo krijg je toestemming om de handelsnaam te voeren en advies over de samenstelling van het assortiment en eventuele extra diensten die de keten aanbiedt (denk aan de digitaale fotoservice van Hema of Albert Heijn. Een paar andere succesvolle franchiseketens in Nederland zijn:

2. Zijn er kosten verbonden aan het starten van een franchisevestiging?

Ja, maar hoeveel geld dit je precies kost, is per franchiseformule verschillend. In de praktijk komen de volgende vergoedingen het vaakst voor:

 • De entreefee
 • De royalty, franchisevergoeding of franchisebijdrage
 • De reclamebijdrage

In de meeste gevallen moet je de keten als startende franchisenemer eenmalig een bedrag betalen om deel te nemen aan de formule. Daarnaast moet je dus mogelijk rekening houden met jaarlijks terugkomende kosten voor de franchisegever (denk aan kosten voor reclame-uitingen, nieuw materiaal en ter algemene ondersteuning van de keten).

Daarnaast bent je vaak afhankelijk van de acties die door de franchisegever worden georganiseerd. Als het hoofdkantoor van Etos besluit om in de maand september deodorants met 50% korting te verkopen, geldt dat voor ieder Etos-filiaal, dus ook die van jou. Ook qua salaris voor je personeel zit je meestal vast aan de regels van het hoofdkantoor.

3. Voor wie is franchising een aantrekkelijke ondernemersvorm?

Hebt je plannen om een bedrijf te starten in een branche waarin de concurrentie in je regio sterk aanwezig is, zoals bijvoorbeeld een broodjeszaak, brillenzaak of drogisterij? Dan kan het handig zijn om voor de veiligheid van een franchise te kiezen.

Hieronder vind je de bekendste voordelen van franchising op een rij:

 • een kleiner startrisico als je je aansluit bij een succesvolle formule
 • profijt van schaalvoordelen
 • goede begeleiding door de franchisegever bij de start (en daarna)
 • meer tijd voor kerntaken

4. Wat zijn de nadelen?

Je bent dus vaak verplicht om de algemene voorschriften van de franchiseketen na te leven. Je levert hiermee een deel van je zelfstandigheid in als ondernemer (en dat is misschien juist de reden dat je graag ondernemer wilt worden).

De hoeveelheid regels - en hoe streng de franchisegever hierop controleert - verschilt per franchiseformule. Verder ben je verplicht om:

 • contractuele verplichtingen na te komen
 • een (jaarlijkse) vergoeding of fee te betalen
 • investeringen te doen om je onderneming in te richten en af te stemmen op de franchiseformule (bijvoorbeeld het interieur van je bedrijfspand)

Besef daarnaast dat je wat betreft reputatie, imago en continuïteit van je onderneming afhankelijk bent van de overkoepelende organisatie én van andere franchisenemers in je keten. Het succes kan verschillen per franchiseformule.

5. Hoe worden de afspraken tussen franchisegever en franchisenemer vastgelegd?

Omdat de regels van verschillende franchiseformules veel van elkaar kunnen verschillen, zijn de kenmerken en voorwaarden niet vastgelegd in de wet. De afspraken die zijn gemaakt door de franchisegever en franchisenemer worden vastgelegd in een franchiseovereenkomst.

Hierin komen bijvoorbeeld de volgende zaken aan bod:

 • omschrijving van de formule en jouw recht op het gebruik ervan
 • duur van het contract; welke diensten biedt de franchisegever, bijvoorbeeld marketing, prijsstelling en advies over assortiment
 • verplichtingen van de franchisegever, zoals de formule en de kwaliteit bewaken
 • vergoedingen die je betaalt, zoals eenmalig entreegeld, maandelijkse vergoeding

Tip: wil je persoonlijk advies over franchising?

Bovenstaande tips helpen je als franchisenemer in spé al een eindje op weg, maar het kan goed zijn dat je daarnaast nog behoefte hebt aan persoonlijk advies. Op de pagina Franchise vind je aanvullende informatie over franchising.

Bijgewerkt op: 21-03-2018

Wat vind je van dit artikel?

x13
x6

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Als starter kun je een nieuw bedrijf opzetten of kiezen voor een franchiseformule. Als franchisenemer ben je iets minder onafhankelijk, maar nog altijd zelfstandig én je kunt profiteren van de (schaal)voordelen van een grote organisatie.

Dit moet je weten over franchising
Dit moet je weten over franchising

Franchise

Als starter kun je natuurlijk ervoor kiezen om een bedrijf helemaal vanaf de grond op te bouwen, maar heb je al wel eens gedacht aan de mogelijke voordelen van een franchise? Zeker in bepaalde branches kan het starten als franchisenemer aanzienlijk minder risicovol zijn dan wanneer je alles zelf moet doen. Maar ondernemen in een franchiseformule moet je natuurlijk wel liggen. Hieronder vind je belangrijke informatie en tips voor mensen die een toekomst als franchiseondernemer overwegen, zoals:

 1. Checklist: dit moet je weten over franchising
 2. Vraag-antwoord: de voor- en nadelen van franchising

Lees ook de uitgebreide introductie in het artikel Franchising voor beginners.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.747 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.