Een bedrijf starten in de zorg, zo doe je dat

Bijgewerkt op 25 juli 2023
9 min  leestijd
62.912
Auteur: Redactie
Bedrijf starten in de zorg

Steeds meer ondernemers starten een bedrijf in de zorg vanwege de vrijheid om zelf te bepalen hoe en wanneer je werkt. Waar moet je op letten en aan welke specifieke regels moet je in de zorg voldoen?

We zetten hieronder de belangrijkste aandachtspunten op een rij, speciaal voor ondernemers die een bedrijf starten in de zorg. Meer weten over een specifiek onderwerp? Klik dan op één van de links hieronder:

 1. Bedrijf starten in de zorg: checklist
 2. Wettelijke verplichtingen
 3. Belangrijke aandachtspunten
 4. Vormen van starten in de zorg

1. Bedrijf starten in de zorg: checklist

Een eigen bedrijf starten in de zorg kan op verschillende manieren. Zo kun je bijvoorbeeld starten als zzp verpleegkundige, fysiotherapeut, tandarts of psycholoog. Je kunt ook zorgondernemer worden, bijvoorbeeld door een wijkteam in de thuiszorg aan te sturen of een uitzendbureau te starten. Dit gebeurt meestal als franchise. 

Als je een eigen bedrijf in de zorg start, komt er veel op je af. De checklist in dit hoofdstuk bestaat uit 5 onderdelen en geeft meer overzicht van de stappen die je moet zetten.

 • 1. Inschrijven KvK

Iedere zelfstandig ondernemer moet zich inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Hiervoor maak je online een afspraak om op één van de kantoren langs te komen. Je inschrijving kost eenmalig € 75,-.

Apart aanmelden bij de Belastingdienst is niet nodig, omdat de KvK deze gegevens na de inschrijving in het Handelsregister automatisch doorgeeft. Je krijgt een btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer toegewezen en bent klaar om te ondernemen.

Zodra je geregistreerd bent als ondernemer, kun je ook direct een zakelijke rekening openen om je zakelijke financiën goed en professioneel te regelen.

 • 2. Contracten met zorgverleners

Het is belangrijk om contracten met zorgverleners af te sluiten, zodat je patiënten hun declaraties kunnen indienen. Als zorgaanbieder heb je een aantal mogelijkheden. Je sluit zelf contracten af met verzekeringsmaatschappijen of doet dit via een bemiddelingsbureau of thuiszorgorganisatie.

 • 3. De AGB-code

Om deze contracten af te mogen sluiten, heb je een AGB-code nodig. Deze code staat voor Algemeen Gegevensbeheer Zorgverleners (AGB). Het AGB is het landelijke identificatieregister in de zorg, waar iedere zorgverlener of -organisatie een unieke code voor heeft.

Als je een eigen praktijk begint, moet je hier een AGB-code aanvragen. Sluit je als zelfstandig ondernemer aan bij een praktijk? Dan kun je hun code gebruiken.

 • 4. Kwaliteitseisen

Uiteraard moet je als zzp'er in de zorg aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. De Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) verplicht zorgaanbieders tot kwalitatief goede zorg. De overheid heeft hier een handige checklist voor aangemaakt, die je kunt gebruiken bij de start van je bedrijf.

Zo moet iedere zorgaanbieder een kwaliteitssysteem hebben. Hieronder vallen onder meer een klachtenregeling en een eigen zorgdossier.

 • 5. Controle inspectie 

Als zelfstandige in de zorg ben je een ‘zorgaanbieder’. Om de kwaliteit van de zorg op orde te houden, krijgt iedere nieuwe zorgaanbieder een check van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Na je inschrijving in het Handelsregister vraagt de Inspectie je daarom om een digitale vragenlijst in te vullen.

Voorbeeld ondernemingsplan zorg

Voorbeeld ondernemingsplan zorg

Wil jij voor jezelf beginnen in de zorg? Gebruik dit handige gratis template om sterk van start te gaan!

Download gratis voorbeeld

Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza)

Sinds 1 januari 2022 heb je te maken met de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza). Deze wet vervangt de Wet toelating zorginstellingen (Wtzi). Dat betekent dat er nieuwe toetredingsregels voor zorg- en jeugdhulpaanbieders zijn.

Zo is er bijvoorbeeld een meldplicht en een vergunningstelsel. Meer weten over de Wtza? Bekijk dan de nieuwe regels zodat je helemaal op de hoogte bent.

Image
Zelfstandige zorgprofessional worden

2. Starten in de zorg: wettelijke verplichtingen

Als je een bedrijf wilt starten in de zorg, moet je je houden aan een aantal wettelijke verplichtingen. We zetten ze hier voor je op een rij.

BIG-registratie

Voor een aantal beroepen is een BIG-registratie verplicht. BIG staat voor Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. Wanneer je geen BIG-registratie hebt, en dit wel verplicht is voor jouw beroep, mag je deze niet uitvoeren.

Voor deze beroepen dien je je na het afronden van je opleiding in te schrijven in het register. 

 • Apotheker
 • Arts
 • Fysiotherapeut
 • Gezondheidszorgpsycholoog
 • Orthopedagoog-generalist
 • Tandarts
 • Psychotherapeut
 • Verloskundige
 • Verpleegkundige 
 • Physician assistant

Per functie gelden er eisen voor het behouden van de registratie in het BIG-register. Je moet bijvoorbeeld voldoende educatiepunten halen. Een registratie is vijf jaar geldig, je krijgt vanzelf bericht om je opnieuw te registreren.

Houd een patiëntendossier bij

Elke zelfstandige zorgverlener is verplicht voor iedere cliënt een medisch dossier bij te houden. Hierin leg je gegevens vast over onder andere de gezondheid van patiënten en het behandeltraject.

Een patiënt heeft het recht zijn of haar medisch dossier in te zien. Het is een wettelijke verplichting om patiëntendossiers ten minste vijftien jaar te bewaren.

Verzekeringen

Als ondernemer in de zorg moet je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebben. Die beschermt je tegen schadeclaims voor het toebrengen van schade aan personen of spullen van anderen.

Dat kan bijvoorbeeld gaan om het onkundig verrichten van diensten, het maken van een medische fout of het leveren van gebrekkige producten. Verder is het als zzp’er belangrijk ook te denken aan je verzekeringen, denk bijvoorbeeld aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor als je ziek wordt.

3. Starten in de zorg: belangrijke aandachtspunten

Tarieven vaststellen

Als ondernemer in de zorg ben je niet volledig vrij in het bepalen van je tarief. De Nederlandse zorgautoriteit stelt jaarlijks de maximale tarieven van een aantal beroepen in de zorg vast, waaronder orthodontisten, psychiaters en tandartsen.

Zorg dat je niet te ver onder de maximale tarieven gaat zitten, dat is geen goede manier om je te onderscheiden. In de meeste gevallen betalen patiënten hun zorg namelijk niet zelf.

Algemene voorwaarden

In de algemene voorwaarden beschrijf je onder meer de regels over de aansprakelijkheid, betalingsvoorwaarden en hoe je eventuele klachten in behandeling neemt. Het document beschermt je als er een geschil komt met de klant.

Je staat veel sterker als je kunt aantonen dat jij (vooraf!) de algemene voorwaarden hebt meegestuurd en dat de klant daarmee akkoord is gegaan. Overleg bij het opstellen van algemene voorwaarden met jouw brancheorganisatie over de standaarden in de zorgsector.

Als je zelf algemene voorwaarden opstelt, laat er dan, voordat je de voorwaarden aan een cliënt voorlegt, een juridisch adviseur naar kijken.

Administratie

Zelfstandig ondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor hun belastingaangifte en administratie. De gebruikelijke urenregistratie, rittenadministratie, facturen en bonnen die iedere zelfstandige. 

Denk ook aan declaraties via een persoonsgebonden budget (pgb), of het bijhouden van patiëntendossiers. Ruim hier wekelijks, liefst dagelijks, even tijd voor in. Er zijn verschillende online tools beschikbaar om dit zo eenvoudig mogelijk te maken.

Acquisitie

Acquisitie plegen is een van de belangrijkste onderdelen van zelfstandig ondernemen. Meerdere klanten zijn niet alleen goed voor een gezonde bedrijfsvoering, maar de Belastingdienst controleert ook op schijnzelfstandigheid.

Als je het hele jaar voor één opdrachtgever werkt, kan dat als een verkapt dienstverband worden aangemerkt.

4. Vormen van starten in de zorg

Er zijn verschillende manieren om als zelfstandige te starten in de zorgsector. We zetten drie opties uiteen:

 1. Bij een praktijk
 2. Via een bemiddelingsbureau
 3. Op franchise-basis

Optie 1: bij een praktijk

Je kunt als zelfstandige fysiotherapeut of psychotherapeut vaak aansluiten bij een bestaande praktijk. Je draait geheel zelfstandig je diensten, maar maakt gebruik van de faciliteiten van de praktijk (werkruimte, toilet, receptionist etc.). Je huurt als het ware een werkplek.

Je kunt ook direct een eigen praktijk starten in de zorg, maar hier is vaak een flink startkapitaal voor nodig. Je hebt een pand nodig, inventaris en andere investeringen.

Optie 2: via een bemiddelingsbureau

Er zijn in de zorg tal van bemiddelingsbureaus waar je je als zelfstandig ondernemer bij kunt aansluiten. Als zzp'er in de zorg is er momenteel werk te vinden. 

Het gevaar hierbij is dat de Belastingdienst je niet als zelfstandig ondernemer ziet. Hoe meer aspecten van je bedrijfsvoering je uitbesteedt aan een bureau, hoe eerder je in de gevarenzone komt. De kans is dan groot dat je als uitzendkracht wordt gezien. Beheer bijvoorbeeld altijd zelf je zorgdossiers in je eigen systeem.

Optie 3: op franchise-basis

De nieuwste trend is om te gaan werken als zorgondernemer. Dit zijn veelal (wijk)verplegers die voor zichzelf beginnen. Ze sluiten zich aan bij een landelijke of regionale thuiszorginstelling, waarbij ze lokaal een wijkteam of uitzendbureau opstarten.

Dit is in de meeste gevallen op franchise-basis. Dat betekent dat veel zaken, zoals marketing, automatisering, administratie, declaraties, contact met verzekeraars centraal geregeld worden.

Vaak betaal je een fee om jezelf in te kopen en te gaan ondernemen. Je start met veel minder risico, maar hebt ook minder vrijheid.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Veelgestelde vragen over het starten van een bedrijf in de zorg:

 • Wat moet ik doen als ik een bedrijf in de zorg wil starten?
  Door de vijf punten in hoofdstuk 1 van dit artikel te volgen, weet je precies hoe je je eigen bedrijf in de zorg begint. Lees ook de rest van het artikel om volledig op de hoogte te zijn van alle voorwaarden en zaken om rekening mee te houden.
 • Kan iedereen een bedrijf in de zorg starten?
  In principe wel mag iedereen een bedrijf in de zorg starten. Je hoeft geen specifiek diploma te hebben om een eigen bedrijf in de zorg te straten. Wel zijn er beperkingen in de titel die je jezelf geeft bij het uitoefenen van je vak en bij de werkzaamheden die je verricht. Je mag zonder diploma bijvoorbeeld geen medicijnen verkopen of jezelf arts noemen.
 • Wat moet er in de algemene voorwaarden staan van een bedrijf in de zorg?
  In de algemene voorwaarden beschrijf je onder meer de regels over de aansprakelijkheid, betalingsvoorwaarden en hoe je eventuele klachten in behandeling neemt. Het document beschermt je als er een geschil komt met de klant. In dit artikel over het starten van een bedrijf in de zorg wordt dieper ingegaan over de verantwoordelijkheden die je als ondernemer in deze specifieke sector hebt.
 •  

Meer over bedrijf starten

Meer over bedrijf starten
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2023

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten