zo verhoog je jouw productiviteit

3 manieren om meer te halen uit je werkdag

Het leven van een startende ondernemer kan op sommige momenten chaotisch verlopen. Menig starter wenst dan ook wel eens dat een dag langer zou duren. Maar helaas moet je het toch echt met 24 uur doen. Hoe stel je een todo-lijstje zo effectief mogelijk samen en rond je alle taken op tijd af? Dat lees je hier: 3 manieren om meer uit te halen uit je werkdag.

1. Durf prioriteiten te stellen

Hoe graag we onszelf ook als een soort bovennatuurlijke Superman willen zien: je kunt niet altijd alles tegelijk en even goed doen. Dat geldt ook zeker voor het uitvoeren van jouw werkzaamheden. Als zelfstandig ondernemer moet je geregeld verschillende taken tegelijk uitvoeren. Niet alleen je eigen beroep, maar daarnaast moet je bijvoorbeeld aandacht besteden aan sales, het bijwerken van je zakelijke administratie en het managen van personeel

Het is vaak een lange waslijst aan verantwoordelijkheden die voortdurend om jouw aandacht kunnen vragen. Zo'n groeiende todo-lijst waaraan je steeds maar niet toekomt kan op den duur een onrustig gevoel geven en zelfs stress opleveren. Het rangschikken van taken die nu direct moeten worden opgepakt en werkzaamheden die je best even kunt uitstellen, helpt bij het scheppen van orde in de chaos.

Tip: je eerste taak van de ochtend is altijd hetzelfde: maak voor jezelf een kleiner lijstje met punten die je vandaag sowieso moet oppakken. Of dat nou gaat om het opstellen van een social media-strategie of het terugmailen van die ene klant: noteer alle kleine en grote taken voor jezelf. Alle andere - minder urgente - werkzaamheden of uitstaande vragen laat je liggen voor een later moment of delegeer je (indien mogelijk) aan een collega. Het doorstrepen van een taak zodra je deze hebt afgerond geeft meer voldoening dan je denkt.

2. Neem tijd voor jezelf

Het eerder genoemde Superman-syndroom gaat ook op voor 24/7 aan het werk zijn voor je bedrijf. Continu doorwerken zonder voldoende rustmomenten houd je misschien een bepaalde tijd vol, maar vroeg of laat zul je last krijgen van stressgerelateerde klachten. Om de productiviteit op een werkdag te bevorderen, moet je juist ook tijd voor jezelf dúrven nemen. 

Zit jij het grootste deel van de dag naar een computerscherm te staren? Plan dan regelmatig een lunchafspraak in of ga dagelijks een half uurtje naar buiten toe om even een frisse neus te halen. Wedden dat jij er in de middaguren dan weer volop tegenaan kunt? Ook een avondje theater of sporten draagt bij aan een gezonde verhouding tussen werk en privé. Lees voor meer tips ook het artikel 7 gezonde gewoontes voor starters.

3. Opgeruimd staat netjes

Een andere manier om gedurende de dag scherp te blijven, is zorgen voor een nette en opgeruimde werkplek. Wanneer je aan een net bureau of opgeruimde werktafel zit, hoef je waarschijnlijk minder lang te zoeken naar eventuele documenten die van pas komen bij het werk. 

Een rommelig uitziend bureau zorgt niet per definitie voor een lagere productiviteit (dit is persoonlijk), maar je raakt zo waarschijnlijk wel minder snel afgeleid. Tip: leg aan het begin van de werkdag alleen de mappen en documenten klaar die van pas komen bij de taken die je deze dag wilt oppakken. Zo kom je minder snel in de verleiding om tussendoor andere dingen te doen. 

Moet je vandaag een belangrijk document afronden en mag je hierbij echt niet gestoord worden? Zet dan je telefoon op stil, schakel eventuele e-mail alerts uit en log uit op websites als Facebook en Twitter. Die ene geinige Vine van het fietsende zoontje van je beste vriend kan heus even wachten tot jij klaar bent met jouw werk.

Lees ook

4 manieren om productiever te zijn
Checklist: time management voor starters
Ontwijk deze 5 valkuilen als startende ondernemer
Een bedrijf aan huis starten doe je zo
9 aandachtspunten bij het starten van een bedrijf

Gepubliceerd op:
07-05-2015

Wat vind je van dit artikel?

x2
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Overige onderwerpen

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.