Bouwbonden verheugd over uitspraak Hoge Raad

1 min  leestijd
0
Image

De bouwbonden reageren verheugd op de recente uitspraak van de Hoge Raad over Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP'ers) en hun recht op het aansprakelijk stellen van opdrachtgevers bij een bedrijfsongeval. Zowel FNV Bouw en FNV ZBo zijn blij met de uitspraak. "Een goede opsteker", aldus voorzitter Charles Verhoef van FNV ZBo in een recente reactie.

Verhoef schat dat in de bouwsector op jaarbasis circa vierhonderd ZZP'ers tijdens het uitvoeren van hun taken letsel oplopen. Hij benadrukt dat grofweg een op de vier tot vijf bouwvakkers werkzaam is als ZZP'er.

Veiligheidseisen

Andere werkgeversorganisaties vinden het echter te voorbarig om nu al conclusies te trekken uit deze uitspraak. Zo vallen ZZP'ers die op individuele basis een klus doen voor een bedrijf niet onder de arbo-verantwoordelijkheid van dat bedrijf, melden VNO-NCW en MKB-Nederland. En belangenbehartiger ZZP Nederland is van mening dat zelfstandige professionals in principe verantwoordelijk zijn voor hun eigen veiligheid. Het bedrijf dat hen inhuurt zou pas aansprakelijk moeten kunnen worden gesteld wanneer het zich niet aan de veiligheidseisen houdt, aldus de organisatie.

Lees het hele artikel op NUzakelijk.

Lees ook:
ZZP'er beter beschermd bij ongeval op het werk

Meer over zzp

Meer over zzp

Elke week handige tips in je mailbox?

Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van IkGaStarten en mis geen praktische handvatten om van jouw start een succes te maken!

Sluiten