Online geld verdienen met een online verdienmodel

Bijgewerkt op 19 maart 2023
7 min  leestijd
1.569
Auteur: Redactie
online geld verdienen

Wil je als ondernemer je horizon verbreden en ook online geld verdienen met je bedrijf? In dit artikel lees je meer over hoe je dat kunt aanpakken. Welke online verdienmodellen zijn er bijvoorbeeld? En hoe laat je je klanten vervolgens online betalen?

Online geld verdienen, iets voor jou?

Online geld verdienen, het klinkt zo aantrekkelijk. En dat is het natuurlijk ook. Door de komst van internet heb je veel meer mogelijkheden gekregen om als ondernemer een bedrijf te starten.

Maar soms is het ook veel, want welke keuze maak je voor je bedrijf? Wat past het beste bij je? Om je op weg te helpen, introduceren we in dit artikel verschillende manieren om online geld te verdienen. Direct naar een onderwerp in dit artikel? Klik op de link:

 1. Online verdienmodellen
 2. Plan van aanpak
 3. Voorbeelden online verdienmodellen
 4. Betaalmethoden online geld verdienen

1. Online verdienmodellen

Het is handig om als ondernemer verschillende inkomstenbronnen te hebben. Wanneer er een klant of opdrachtgever wegvalt, kom je niet zo snel in financiële problemen. Je kunt verschillende inkomstenbronnen hebben door bijvoorbeeld voor meerdere opdrachtgevers te werken, uit verschillende branches. Maar je kunt ook nieuwe verdienmodellen uitproberen door je diensten op meer manieren aan te bieden, bijvoorbeeld online.

Geef je als ondernemer bijvoorbeeld workshops? Dan kun je onderzoeken of je de workshop ook kunt vertalen naar een online cursus. Zo bied je hetzelfde product op een andere manier online aan. Je kunt op deze manier een andere doelgroep bereiken, bijvoorbeeld mensen die niet fysiek jouw workshop kunnen bijwonen. En het zorgt voor een extra inkomstenbron.

Het succes van online ondernemen is natuurlijk afhankelijk van wat je te bieden hebt als ondernemer. Voor een timmerman, schilder of aannemer is het wellicht lastiger om ook online geld te verdienen. Maar zelfs dan heb jij unieke kennis die je kunt delen tegen een vergoeding, bijvoorbeeld in een online gids over hulp bij klussen. 

2. Plan van aanpak

Hoe kun je met jouw business en vaardigheden online geld verdienen? Maak een plan van aanpak en ga brainstormen. Onderzoek welke mogelijkheden je hebt met je bedrijf. Kun je jouw producten of diensten ook online aanbieden? En wat heb je daarvoor nodig? Je kunt dit bijvoorbeeld opschrijven in een ondernemingsplan of Business Model Canvas.

Je kunt een nieuw project opstarten naast je werkzaamheden, maar het is handiger om aanvullende inkomstenbronnen te verzinnen op basis van je bestaande bedrijf. Zo kun je bijvoorbeeld een interview opnemen en er vervolgens een video, podcast of artikel van maken. Op deze manier heb je al 3 verschillende manieren gevonden om geld te verdienen met één opdracht. Hieronder geven we nog meer aantal voorbeelden. 

Gebruik het handige invulmodel van het Business Model Canvas om je plannen en verdienmodel helder in kaart te brengen.

Voorbeeld ondernemingsplan

 • Vergroot je kansen op een succesvolle start
 • Een compleet plan met handige tips
Download gratis voorbeeld

3. Voorbeelden online verdienmodellen

 • Maak een e-boek of digitale gids
  Bundel je kennis en schrijf een e-boek of digitale gids om je klanten op weg te helpen.
 • Online workshop of online cursus
  Geef je normaal gesproken fysieke cursussen? Probeer ook eens om dezelfde cursus online aan te bieden. Bied via je website een online workshop, e-cursus of online programma aan. Zo kun je nog meer klanten bereiken.
 • Dropshipping
  Heb je een webshop, maar heb je geen opslagruimte om nog meer producten te verkopen? Onderzoek dan eens de mogelijkheden van dropshipping. Dan kun je producten via je webshop verkopen zonder dat je zelf de voorraad hoeft te regelen. Dat doet de leverancier, net als het versturen van de producten.
 • Videotraining
  Geef je gitaarles of leer je ondernemers hoe ze zelf een website kunnen maken? Neem je lessen op en maak er een videotraining van. Zo kunnen cursisten rustig vanuit huis in hun eigen tijd de training volgen.
 • Affiliate marketing
  Heb je een website of blog met een groot bereik? Dan kun je extra geld verdienen door zogenaamde affiliate links in je blogartikelen te verwerken. Dat zijn links die verwijzen naar betaalde producten of diensten. Je krijgt een gedeelte van de opbrengst als de klant een aankoop doet via jouw affliate-link. Om het vertrouwen van je lezers niet te schaden, is het wel aan te raden om transparant te zijn over het plaatsen van deze links in je artikelen.
 • Online membership
  Terugkerende inkomsten zijn natuurlijk erg fijn voor je onderneming. Onderzoek de mogelijkheid of je met jouw product of dienst klanten een aantrekkelijk aanbod kunt doen zodat je elke maand inkomsten ontvangt. Zo hoef je niet elke maand opnieuw nieuwe klanten te zoeken. Je kunt bijvoorbeeld een abonnement aanbieden voor je service of product, een aanbod doen voor online coaching of meer uren verkopen door middel van een strippenkaart.

Online geld verdienen: aan de slag

Na het kiezen van een verdienmodel is je ondernemersreis eigenlijk nog maar net begonnen. Voordat je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel, moet je namelijk een rechtsvorm kiezen. Ook is het in deze fase handig om je plannen op te schrijven in een ondernemingsplan

Daarnaast heb je een aantal zaken om te regelen, zoals de administratie, een financieel plan, een marketingstrategie, verzekeringen, een zakelijke rekening en betaalmethoden

4. Betaalmethoden online geld verdienen

Als je eenmaal een nieuw verdienmodel hebt gekozen, is het van belang dat je nieuwe klanten jou ook kunnen betalen. Daarvoor kun je verschillende betaalmethoden aanbieden. Vergeet niet dat je online ook gebruik moet maken van een betaalmiddel.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor iDeal, misschien wel één van de populairste betaalmogelijkheid online. Maar je kunt klanten ook laten betalen met creditcard, Afterpay of PayPal. Onderzoek ook de mogelijkheden bij de bank waar je een zakelijke rekening hebt afgesloten. Kun je bijvoorbeeld handig gebruik maken van betaaloplossingen die aangeboden worden door je bank?

Rabo OnlineKassa

Rabobank biedt bijvoorbeeld Rabo OnlineKassa, een handig systeem voor online betalingen. Je kunt hier zelf kiezen met welke betaalmethodes jouw klanten kunnen betalen. Zo kun je precies de opties bieden die bij jouw bedrijf passen en waar je klanten graag mee betalen. Extra fijn: het geld staat altijd de dag na de transactie op je rekening.

Je maakt daarnaast automatisch gebruik van Rabo Smart Pay. Dit is een overzichtelijk dashboard waarmee je al je betalingen beheert, via de verschillende betaalmethoden die je aanbiedt. Je kunt hier ook offline betaalmethoden aan toevoegen. 

Hulp bij je webshop

Ook zonder technische kennis kun je snel online met een professionele webwinkel. Rabobank werkt samen met partners die je hierbij kunnen helpen. Zo kun jij je richten op zaken als het uitwerken van je online verdienmodel en je marketing. 

Rabo OmniKassa

Zo werkt Rabo Smart Pay

Al je betaaloplossingen in één keer geregeld met Rabo Smart Pay. Flexibel, overzichtelijk en snel.

Meer weten?

 

Meest gestelde vragen over online geld verdienen

 • Hoe kun je online geld verdienen?
  Er zijn veel verschillende manieren om online geld te verdienen. Je kunt zelfgemaakte producten verkopen via online marktplaatsen, online cursussen aanbieden via je website, een webshop starten, bloggen of videotrainingen geven. Lees hoe je succesvol start. 
 • Hoe verkoop je producten of diensten online?
  Je kunt producten of diensten online aanbieden via je eigen website of via een online marktplaats. Om producten online te verkopen heb je een betaalmethode nodig zoals bijvoorbeeld iDeal.
 • Welke online businessmodellen zijn er?
  Er zijn veel verschillende online verdienmodellen. Denk bijvoorbeeld aan affiliate marketing, dropshipping, online coaching aanbieden en e-cursussen of stockfoto’s verkopen.

Meer over zzp

Meer over zzp
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2023

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten