Samenwerken met andere zzp'ers

Samenwerken met andere zzp'ers: 5 gouden tips

Soms komt er een klus op je pad die zo groot is dat je hem niet alleen aankunt. Of waarvoor je zelf niet alle expertise in huis hebt. Of die net niet uitkomt in je planning. Wat doe je dan? Steeds meer zzp'ers kiezen ervoor om een collega in te schakelen. Met deze 5 tips bereid je je goed op zo'n samenwerking voor. 

Als je een eenmanszaak hebt, moet je soms (tijdelijk) op iemand kunnen terugvallen. Bij een grote opdracht, in vakantieperiodes of als je even niet beschikbaar bent omdat je ziek bent. 'Nee' zeggen tegen een opdrachtgever kan namelijk betekenen dat je deze klant voorgoed kwijtraakt. Dan is het wel zo fijn als je een collega-zzp'er kunt inschakelen. 

De meeste zzp'ers willen andere zelfstandigen in hun netwerk graag helpen. Ze gunnen de ander die grote opdracht en zijn zelf blij met wat extra werk. Maar als zo'n samenwerking spaak loopt, is dat voor alle partijen vervelend. Kijk daarom vooraf goed naar de volgende zaken. Als je al aan de slag bent, is dat vaak te laat. 

1. Kies zorgvuldig uit met wie je samenwerkt

Als je besluit om sament te werken, sta je voor de vraag met wie je in zee gaat. Misschien ken je iemand met wie je graag wil samenwerken, omdat je weet dat hij goed werkt levert. Maar wat als dat niet zo is? Wie levert gegarandeerd dezelfde kwaliteit als jij? Op wie kun je écht bouwen?

Onthoud dat jouw goede naam op het spel staat als de kwaliteit tegenvalt. Ook als je iemand al kent: doe onderzoek naar je samenwerkingspartners. Heeft hij of zij aanbevelingen op LinkedIn of online reviews? Ken je andere opdrachtgevers van diegene? Zijn die tevreden. En vergeet niet te checken of het bedrijf ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel. Zo weet je zeker dat je met een bonafide bedrijf te doen hebt. 

2. Maak duidelijk afspraken met de opdrachtgever

Je kunt ervoor kiezen om één contract af te sluiten met jouw opdrachtgever. Jij bent het aanspreekpunt en de eindverantwoordelijke voor de opdracht. Vervolgens huur jij de andere zzp'er in: de betaling loopt dan dus via jou. 

Zelfstandige professionals met vergelijkbare expertise kiezen meestal voor deze optie. In deze constructie is het maken van goede afspraken echter noodzakelijk. Met de andere zzp'er, maar óók met de opdrachtgever. Jij bent dan wel eindverantwoordelijk, maar kunt in de algemene voorwaarden jouw aansprakelijkheid desalniettemin beperken. Spreek met de opdrachtgever af dat alle communicatie via jou zal verlopen. Zo voorkom je onduidelijkheden. 

Zelfstandigen die de hulp inschakelen van iemand met een andere expertise, zoals bijvoorbeeld een tegelzetter die een loodgieter inschakelt of een webdesigner die een tekstschrijver inhuurt, kiezen vaak voor een andere constructie. Zij sluiten beiden een aparte overeenkomst met de opdrachtgever, sturen ieder een eigen factuur en zijn verantwoordelijk voor hun eigen werk. 

In deze constructie hoef je onderling weinig te regelen. Je moet vooral goed afspreken met de opdrachtgever wie waarvoor verantwoordelijk is. In de contracten die jullie met de klant sluiten, verwijs je naar elkaar. De vraag blijft of de opdrachtgever wel hierop zit te wachten. Hij moet straks twee contracten opstellen, twee facturen betalen en twee mensen aansturen. 

3. Maak onderling goede afspraken

'Een overeenkomst, dat is toch helemaal niet nodig? We komen er samen wel uit. We kennen elkaar toch.' Allemaal waar, mits alles soepel verloopt. Maar juist als het misgaat heb je duidelijke afspraken nodig om op te kunnen terugvallen. 

Vaak blijken jullie dan toch net even anders over bepaalde zaken te denken. Het vertrouwen in elkaar is sterk als de zaken goed gaan, maar verdwijnt als sneeuw voor de zon bij een discussie over - bijvoorbeeld - geld. Want stel dat jouw opdrachtgever niet betaalt, betaal jij je collega-zzp'er dan uit eigen zak? Maak daarom vooraf duidelijke afspraken over:

 • Uurtarief en betalingstermijn
 • Aansprakelijkheid
 • Kwaliteit
 • Vervanging bij ziekte
 • Wat jullie doen als de opdrachtgever niet betaalt
 • Veilig werken

4. Leg afspraken vast

Bevestig de gemaakte afspraken aan elkaar, bijvoorbeeld in een e-mail. Heel formeel hoeft dat allemaal niet te zijn, als het maar duidelijk is. Natuurlijk is een contract nog beter, want een extra controle door een jurist voorkomt achteraf interpretatieproblemen. 

5. Vraag advies aan andere zelfstandigen

Je bent vast niet de eerste zelfstandige professional in je netwerk die met dit bijltje hakt. Vraag eens aan anderen wat hun ervaringen zijn. Dat is altijd de moeite waard! 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Dat geldt in feite voor alle klussen, dus ook voor een samenwerking met andere zelfstandigen. En soms is dat best lastig, want je gaat liever zo snel mogelijk aan de slag. Je schakelt de ander toch juist in omdat je het te druk hebt? 

Toch kan één goed gesprek vooraf veel ellende en rompslomp voorkomen. Want als je na afloop van een opdracht een meningsverschil hebt, is het vaak moeilijker om tot overeenstemming te komen. 

Bijgewerkt op: 23-08-2017

Wat vind je van dit artikel?

x7
x6

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

 1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
 2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
 3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
 4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
 5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
 6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.455 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.