Samenwerken tussen zzp'ers

Samenwerken met andere zzp'ers: 5 gouden tips

Samenwerken met andere zzp'ers is ideaal als je even niet uitkomt met je planning. Het kan wel eens voorkomen dat een opdracht krijgt die te groot is voor jou alleen. Ook kan je een andere zzp'er inschakelen voor klussen waar je niet genoeg expertise voor hebt. Zo bereid je je goed voor.

Als je een eenmanszaak hebt, is het fijn om soms (tijdelijk) op iemand te kunnen terugvallen. Bij een grote opdracht, in vakantieperiodes of als je even niet beschikbaar bent omdat je ziek bent. 'Nee' zeggen tegen een opdrachtgever kan namelijk betekenen dat je deze klant kwijtraakt.

De meeste zzp'ers willen andere zelfstandigen in hun netwerk graag helpen. Maar als zo'n samenwerking spaak loopt, is dat voor alle partijen vervelend. Kijk daarom vooraf goed naar de volgende zaken. Als je al aan de slag bent, is dat vaak te laat. 

1. Samenwerken met zzp'ers; wie kies je?

Als je besluit om sament te werken, sta je voor de vraag met wie je in zee gaat. Misschien ken je iemand met wie je graag wil samenwerken, omdat je weet dat ze goed werkt levert. Maar wat als dat niet zo is? Wie levert gegarandeerd dezelfde kwaliteit als jij?

Onthoud dat jouw goede naam op het spel staat als de kwaliteit tegenvalt. Ook als je iemand al kent: doe onderzoek naar je samenwerkingspartners. Heeft hij of zij aanbevelingen op LinkedIn of online reviews? Ken je andere opdrachtgevers van deze persoon en zijn die tevreden?

Tip: Vergeet niet te checken of het bedrijf ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel.

2. Maak duidelijk afspraken met de opdrachtgever

Het is belangrijk om duidelijkheid te scheppen voor je opdrachtgever. Van wie kan het bedrijf uiteindelijk de factuur verwachten? Er zijn grofweg twee mogelijkheden.

Klant tekent één overeenkomst voor de opdracht

Je kunt ervoor kiezen om één contract af te sluiten met jouw opdrachtgever. Jij bent het aanspreekpunt en de eindverantwoordelijke voor de opdracht. Vervolgens huur jij de andere zzp'er in: de betaling loopt dan dus via jou. 

Zelfstandige professionals met vergelijkbare expertise kiezen meestal voor deze optie. In deze constructie is het maken van goede afspraken echter noodzakelijk. Jij bent dan wel eindverantwoordelijk, maar kunt in de algemene voorwaarden je aansprakelijkheid beperken.

Spreek met de opdrachtgever af dat alle communicatie via jou zal verlopen. Zo voorkom je onduidelijkheden. 

whitepaper uurtarief

Een (hoger) uurtarief bepalen?

In zes stappen naar een passende prijs. Gebruik de infographic om jouw uurtarief te berekenen.  En check of het tijd is om je tarief te verhogen.

Download gratis PDF

Klant tekent overeenkomst met jou én de andere zzp'er

Zelfstandigen die de hulp inschakelen van iemand met een andere expertise, kiezen vaak voor een andere constructie. Zij sluiten beiden een aparte overeenkomst met de opdrachtgever, sturen ieder een eigen factuur en zijn verantwoordelijk voor hun eigen werk. 

In deze constructie hoef je onderling weinig te regelen. Je moet vooral goed afspreken met de opdrachtgever wie waarvoor verantwoordelijk is. In de contracten die jullie met de klant sluiten, verwijs je naar elkaar.

3. Samenwerkingsovereenkomst zzp'er

'Een overeenkomst, dat is toch helemaal niet nodig? We komen er samen wel uit. We kennen elkaar toch.' Allemaal waar, mits alles soepel verloopt. Maar juist als het misgaat heb je duidelijke afspraken nodig om op te kunnen terugvallen. 

Vaak blijken jullie dan toch net even anders over bepaalde zaken te denken. Het vertrouwen in elkaar is sterk als de zaken goed gaan, maar verdwijnt als sneeuw voor de zon bij een discussie over - bijvoorbeeld - geld. Want stel dat jouw opdrachtgever niet betaalt, betaal jij je collega-zzp'er dan uit eigen zak? Maak daarom vooraf duidelijke afspraken over:

 • Uurtarief en betalingstermijn
 • Aansprakelijkheid
 • Kwaliteit
 • Vervanging bij ziekte
 • Wat jullie doen als de opdrachtgever niet betaalt
 • Veilig werken

4. Leg afspraken vast

Bevestig de gemaakte afspraken aan elkaar, bijvoorbeeld in een e-mail. Heel formeel hoeft dat allemaal niet te zijn, als het maar duidelijk is. Natuurlijk is een contract nog beter, want een extra controle door een jurist voorkomt achteraf interpretatieproblemen. 

5. Vraag advies aan andere zelfstandigen

Je bent vast niet de eerste zelfstandige professional in je netwerk die met dit bijltje hakt. Vraag eens aan anderen wat hun ervaringen zijn. Dat is altijd de moeite waard! 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Dat geldt in feite voor alle klussen, dus ook voor een samenwerking met andere zelfstandigen. En soms is dat best lastig, want je gaat liever zo snel mogelijk aan de slag. Je schakelt de ander toch juist in omdat je het te druk hebt? 

Toch kan één goed gesprek vooraf veel ellende en rompslomp voorkomen. Want als je na afloop van een opdracht een meningsverschil hebt, is het vaak moeilijker om tot overeenstemming te komen. 

Bijgewerkt op: 10-09-2019

Wat vind je van dit artikel?

x6
x5

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ondernemen kun je leren, wordt wel eens gezegd. Hoewel ook hier oefening zeker kunst baart, helpt het wel als je over bepaalde karaktereigenschappen beschikt die het leven van een ondernemer makkelijker kunnen maken.

Zzp
Beschik jij over waardevolle ondernemerskwaliteiten?
Beschik jij over waardevolle ondernemerskwaliteiten?

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

 1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
 2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
 3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
 4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
 5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
 6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.917 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.