DBA ondernemers

Ondernemers begrijpen wet DBA niet meer

Bijna de helft van de ondernemers heeft geen idee wat de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) inhoudt. Dit blijkt uit een peiling van Ikgastarten.nl onder ruim 700 startende ondernemers. Slechts 20 procent van de ondernemers begrijpt momenteel nog de ontwikkelingen rond de wet DBA. 44% zegt: de Wet DBA, wat is dat?

705 (startende) ondernemers deden mee aan de poll op IkGaStarten. We vroegen ondernemers of zij het nog volgen, nadat kabinet Rutte 3 de wet DBA een paar weken geleden opnieuw uitstelde, dit keer tot 2020.  

Wet DBA: ondernemers haken af

Opvallend aan de uitkomst van de poll is dat een kwart van de ondernemers de afgelopen tijd is afgehaakt bij het volgen van de wet DBA. Slechts een derde van de ondernemers volgt nu nog het nieuws rond de wet die schijnzelfstandigheid onder zzp’ers moet tegengaan. Tegelijkertijd snapt een derde van deze groep zelfs niet meer hoe de vork in de steel zit.  

Hoe zat het ook alweer met de wet DBA?

De onrust onder opdrachtgevers en zzp’ers begon in 2015 toen bekend werd gemaakt dat de VAR-verklaring werd afgeschaft. Modelovereenkomsten moesten de VAR vervangen omdat de VAR schijnzelfstandigheid in de hand zou werken.

Het idee achter de modelcontracten was dat opdrachtgevers en zzp’ers daarin vooraf de arbeidsrelatie zouden vastleggen. Dat contract -  de modelovereenkomst - kon je dan vooraf door de Belastingdienst laten beoordelen om zo een mogelijk dienstverband uit te sluiten. Daar kwam bij dat als de Belastingdienst achteraf tóch een dienstbetrekking zou vaststellen, zowel opdrachtgever als opdrachtnemer een naheffing zou krijgen.

Slechts een derde van de ondernemers volgt nog het nieuws rond de wet die schijnzelfstandigheid onder zzp’ers moet tegengaan.

Het leidde direct tot onzekerheid bij alle betrokkenen. Opdrachtgevers hadden koudwatervrees; ze waren bang om zonder de nieuwe modelcontracten als werkgever te worden aangemerkt, zzp’ers vreesden niet meer te worden ingehuurd of alleen nog via een payrollconstructie te kunnen werken.

Politiek compromis leidde tot niets

De discussie over zzp’ers en de flexibilisering van arbeidsmarkt is al jaren een heet politiek hangijzer. De worstelingen van de politieke partijen (PvdA en VVD) in het kabinet Rutte 2 over het begrip zzp’er maakten het er intussen ook niet duidelijker op.

Lang verhaal kort: het compromis van Rutte 2 rond de modelcontracten werkte niet. Het kabinet Rutte 3 maakte onlangs bekend dat het de wet DBA schrapt en broedt nu op een alternatief dat in 2020 concreet moet zijn: de opdrachtgeversverklaring. Tot 2020 wordt de wet DBA niet gehandhaafd met boetes áchteraf. Wél komt er meer onderzoek naar schijnzelfstandigheid.

IkGaStarten gidst je door het DBA-moeras

Los van de inhoud van de wet DBA, laat de peiling vooral zien dat zzp’ers snakken naar duidelijkheid. Ikgastarten loodst de zzp’ers in dat opzicht veilig door het DBA-moeras en volgt alle ontwikkelingen op de voet.

Zo houden we de belangrijkste thema’s (o.a. verhoging laag btw-tarief en zelfstandigenaftrek) voor ondernemers van het kabinet Rutte 3 in de gaten. Hier kun je nog een rustig alle DBA-perikelen nalezen en in dit artikel lees je alles over de plannen rond de nieuwe opdrachtgeversverklaring.

 

Gepubliceerd op:
20-03-2018

Wat vind je van dit artikel?

x33
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Modelovereenkomst ZZP

Modelovereenkomst vervangt VAR-verklaring

Vroeger werkte je als zelfstandige vaak op basis van een VAR-verklaring, maar dit fiscale systeem is op 1 mei 2016 door de overheid afgeschaft. Sindsdien is het voor de wet dba de bedoeling dat ZZP'ers, voorafgaand aan het aannemen van een klus, samen met hun opdrachtgever(s) een modelcontract afsluiten.

Wiebes stelt wet DBA uit tot 2018

De wetswijziging veroorzaakte veel onzekerheid bij ZZP'ers én opdrachtgevers over de mogelijk nadelige financiële gevolgen van een samenwerking.

Eind november maakte staatssecretaris Wiebes van Financiën daarom bekend dat de wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) (en daarmee de controle op de samenwerkingsverbanden tussen ZZP'ers en opdrachtgevers) wordt uitgesteld tot 1 januari 2018.

De VAR-verklaring komt hiermee niet terug, maar de voor opdrachtgever nadelige voorwaarden zijn voorlopg uitgesteld. Lees meer op deze pagina: Wiebes stelt nieuwe wetgeving ZZP'ers uit

  Voorbeeld modelovereenkomst 

  Ben je nog steeds op zoek naar een voorbeeldovereenkomst? De Belastingdienst heeft zowel algemene voorbeelden van modelovereenkomsten als branchespecifieke modelcontracten opgesteld. Klik hier om de actuele voorbeeldovereenkomsten te bekijken.

  Created with Sketch.

  Ondernemingsplan maken?

  Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
    

  Stuur mij de PDF

  Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

  Meld je aan

  Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.