DBA ondernemers

Ondernemers begrijpen wet DBA niet meer

Bijna de helft van de ondernemers heeft geen idee wat de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) inhoudt. Dit blijkt uit een peiling van Ikgastarten.nl onder ruim 700 startende ondernemers. Slechts 20 procent snapt de ontwikkelingen. 44% zegt: de Wet DBA, wat is dat?

Let op: De wet DBA wordt geschrapt. Het kabinet broedt op een alternatief, dat in 2021 concreet moet zijn: de webmodule. Tot 2021 wordt de wet DBA niet gehandhaafd met boetes achteraf. Wél komt er meer onderzoek naar schijnzelfstandigheid. Lees er alles over.

Minister Koolmees is druk bezig met het ontwikkelen van vervanger van de wet DBA: de opdrachtgeversverklaring. Dit gaat helaas niet zo soepel. Zijn geplande overleg met 'veldpartijen' (werkgevers-, bemiddelaars- en zzp-organisaties) wordt over de zomer getild.

719 (startende) ondernemers deden mee aan de poll op IkGaStarten. We vroegen ondernemers of zij het nog volgen, nadat kabinet Rutte 3 de wet DBA een paar weken geleden opnieuw uitstelde, dit keer tot 2020.  

Wet DBA: ondernemers haken af

Opvallend aan de uitkomst van de poll is dat een kwart van de ondernemers de afgelopen tijd is afgehaakt bij het volgen van de wet DBA. Slechts een derde van de ondernemers volgt nu nog het nieuws rond de wet die schijnzelfstandigheid onder zzp’ers moet tegengaan. Tegelijkertijd snapt een derde van deze groep zelfs niet meer hoe de vork in de steel zit.  

Hoe zat het ook alweer met de wet DBA?

De onrust onder opdrachtgevers en zzp’ers begon in 2015 toen bekend werd gemaakt dat de VAR-verklaring werd afgeschaft. Modelovereenkomsten moesten de VAR vervangen omdat de VAR schijnzelfstandigheid in de hand zou werken.

Het idee achter de modelcontracten was dat opdrachtgevers en zzp’ers daarin vooraf de arbeidsrelatie zouden vastleggen. Dat contract -  de modelovereenkomst - kon je dan vooraf door de Belastingdienst laten beoordelen om zo een mogelijk dienstverband uit te sluiten.

Daar kwam bij dat als de Belastingdienst achteraf tóch een dienstbetrekking zou vaststellen, zowel opdrachtgever als opdrachtnemer een naheffing zou krijgen.

Slechts een derde van de ondernemers volgt nog het nieuws rond de wet die schijnzelfstandigheid onder zzp’ers moet tegengaan.

Het leidde direct tot onzekerheid bij alle betrokkenen. Opdrachtgevers hadden koudwatervrees; ze waren bang om zonder de nieuwe modelcontracten als werkgever te worden aangemerkt, zzp’ers vreesden niet meer te worden ingehuurd of alleen nog via een payrollconstructie te kunnen werken.

Politiek compromis leidde tot niets

De discussie over zzp’ers en de flexibilisering van arbeidsmarkt is al jaren een heet politiek hangijzer. De worstelingen van de politieke partijen (PvdA en VVD) in het kabinet Rutte 2 over het begrip zzp’er maakten het er intussen ook niet duidelijker op.

Lang verhaal kort: het compromis van Rutte 2 rond de modelcontracten werkte niet. Het kabinet Rutte 3 maakte onlangs bekend dat het de wet DBA schrapt en broedt nu op een alternatief dat in 2020 concreet moet zijn: de opdrachtgeversverklaring. Tot 2020 wordt de wet DBA niet gehandhaafd met boetes áchteraf, behalve voor kwaadwilligen. Wél komt er meer onderzoek naar schijnzelfstandigheid.

Vanaf 1 juli 2018 wordt de wet DBA gehandhaafd voor kwaadwilligen alle kwaadwilligen. Voor die tijd was dit alleen voor ernstige gevallen.

IkGaStarten gidst je door het DBA-moeras

Los van de inhoud van de wet DBA, laat de peiling vooral zien dat zzp’ers snakken naar duidelijkheid. Ikgastarten loodst de zzp’ers in dat opzicht veilig door het DBA-moeras en volgt alle ontwikkelingen op de voet.

Zo houden we de belangrijkste thema’s (o.a. verhoging laag btw-tarief en zelfstandigenaftrek) voor ondernemers van het kabinet Rutte 3 in de gaten. Hier kun je nog een rustig alle DBA-perikelen nalezen en in dit artikel lees je alles over de plannen rond de nieuwe opdrachtgeversverklaring.

 

Bijgewerkt op: 02-07-2018

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Modelovereenkomst zzp

Modelovereenkomst (opvolger VAR-verklaring)

Is een ondernemer wel echt een ondernemer of is er eigenlijk sprake van een dienstverband? Dit is een belangrijke vraag voor de overheid, omdat het antwoord veel gevolgen heeft voor de belasting, rechten en plichten van werknemer/ondernemer als de werkgever/opdrachtgever.

Voorheen vroeg de Belastingdienst dus om een VAR-verklaring, waarmee je kon aantonen dat je echt ondernemer bent. Dit fiscale systeem is op 1 mei 2016 afgeschaft. In plaats daarvan kwam de modelovereenkomst, die onderdeel zou worden van de nieuwe Wet DBA (Deregulering beoordeling arbeidsrelaties).

Inmiddels is de wet DBA ook weer van de baan. Het kabinet is nu bezig met een webmodule waarin opdrachtgevers de arbeidsrelatie vastleggen: de opdrachtgeversverklaring. Tot in elk geval oktober 2021 moeten zzp'ers werken met een modelovereenkomst. Er dreigen geen boetes als een ondernemer deze niet kan laten zien. Wél als er sprake is van kwaadwilligheid.

Na Wet DBA nu plan voor 'opdrachtgeversverklaring'

De wet DBA veroorzaakte veel onzekerheid bij zzp'ers én opdrachtgevers over de mogelijk nadelige financiële gevolgen van een samenwerking. Toenmalig staatssecretaris Wiebes van financiën stelde de invoering uit en onder Rutte 3 lijkt de wet van de baan.

Minister Koolmees van sociale zaken wil vanaf oktober 2021 een webmodule invoeren waarin opdrachtgevers verklaren hoe de arbeidsrelatie in elkaar steekt met de opdrachtnemer. Ofwel: een opdrachtgeversverklaring.

Tot die veranderingen van kracht zijn, is het vaak raadzaam om met een modelovereenkomst te werken. 

Lees alles over de ontwikkelingen

  Voorbeeld modelovereenkomst 

  Ben je nog steeds op zoek naar een voorbeeldovereenkomst? De Belastingdienst heeft zowel algemene voorbeelden van modelovereenkomsten als branchespecifieke modelcontracten opgesteld. Klik hier om de actuele voorbeeldovereenkomsten te bekijken.

  Created with Sketch.

  Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

  Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
   

  Ja ik wil die tips >

  Created with Sketch.

  Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

  Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

   

  Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

   

  Bekijk je voordeel

   

  Meld je aan

  Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.