Steeds meer ZZP'ers lopen werk mis door gevolgen wet DBA

‘Steeds meer ZZP’ers lopen werk mis door gevolgen wet DBA’

De wet DBA en handhaving op de modelovereenkomsten werd eind vorig jaar opgeschort tot januari 2018. Toch is het aantal ZZP’ers dat minder werk heeft in het eerste  kwartaal van 2017 verdrievoudigd ten opzichte van eind 2016. Dat blijkt uit recent onderzoek van Intelligence Group en ZZP-expert Pierre Spaninks.

Let op: De wet DBA wordt geschrapt. Het kabinet broedt op een alternatief, dat in 2021 concreet moet zijn: de webmodule. Tot 2021 wordt de wet DBA niet gehandhaafd met boetes achteraf. Wél komt er meer onderzoek naar schijnzelfstandigheid. Lees er alles over.

De modelovereenkomsten, die in mei 2016 ter vervanging van de VAR-verklaring werden ingevoerd om de werkrelatie tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers beter te kunnen duiden, hebben vorig jaar tot veel onrust geleid op de arbeidsmarkt.

Omdat sinds de invoering van de wet DBA opdrachtgevers óók verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de financiële gevolgen van schijnzelfstandigheid, is de drempel om een ZZP'er in te huren hoger geworden. Opdrachtgevers gaven in 2016 steeds vaker de voorkeur aan uitzendcontracten en payroll-constructies.

Wet DBA uitgesteld tot 2018

De grote onduidelijkheid leidde eind 2017 uiteindelijk ertoe dat staatssecretaris Wiebes besloot om de handhaving op de wet DBA op te schorten (tenminste) januari 2018.

Uit een brief van de Belastingdienst die begin dit jaar naar zelfstandige professionals is verstuurd, blijkt dat - extreme situaties daargelaten - opdrachtgevers bij het inhuren van een ZZP'er dit jaar niet hoeven te vrezen voor eventuele boetes en naheffingen van de fiscus:

"Als een opdrachtgever u in deze periode inhuurt en wij achteraf constateren dat er sprake is van loondienst, zullen wij geen naheffingen, boetes, correctieverplichtingen en loonheffingen opleggen."

Nog steeds veel onduidelijkheid

Uit onderzoek van Pierre Spaninks en de Intelligence Group blijkt echter dat er nog altijd veel onduidelijkheid bestaat over wat nou wel en niet is toegestaan. De ZZP-expert peilt elk kwartaal bij een afspiegeling van de 400.000 zelfstandige professionals op wie de wet gericht is of zij gevolgen ondervinden van de onduidelijkheid omtrent de wet DBA.

Veel opdrachtgevers lijken vooralsnog het zekere voor het onzekere te nemen, daardoor is het voor een deel van deze groep ZZP'ers ook in 2017 moeilijk om aan opdrachten te komen. 

Naar aanleiding van zijn recente meting concludeert Spaninks dat inmiddels 99.000 (25 procent) van de betreffende 400.000 ZZP'ers opdrachten is kwijtgeraakt.

Het aantal zelfstandigen dat op basis van uitzendovereenkomst of payroll-contract werkt is sinds zijn meting van eind 2016 constant gebleven. Het aantal ZZP'ers dat klussen is misgelopen zou echter meer dan verdrievoudigd zijn en nu 77.000 bedragen.

Lees hier meer over de modelovereenkomsten voor ZZP'ers en opdrachtgevers in 2017.

Gepubliceerd op:
17-04-2017

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Modelovereenkomst zzp

Modelovereenkomst (opvolger VAR-verklaring)

Is een ondernemer wel echt een ondernemer of is er eigenlijk sprake van een dienstverband? Dit is een belangrijke vraag voor de overheid, omdat het antwoord veel gevolgen heeft voor de belasting, rechten en plichten van werknemer/ondernemer als de werkgever/opdrachtgever.

Voorheen vroeg de Belastingdienst dus om een VAR-verklaring, waarmee je kon aantonen dat je echt ondernemer bent. Dit fiscale systeem is op 1 mei 2016 afgeschaft. In plaats daarvan kwam de modelovereenkomst, die onderdeel zou worden van de nieuwe Wet DBA (Deregulering beoordeling arbeidsrelaties).

Inmiddels is de wet DBA ook weer van de baan. Het kabinet is nu bezig met een webmodule waarin opdrachtgevers de arbeidsrelatie vastleggen: de opdrachtgeversverklaring. Tot in elk geval oktober 2021 moeten zzp'ers werken met een modelovereenkomst. Er dreigen geen boetes als een ondernemer deze niet kan laten zien. Wél als er sprake is van kwaadwilligheid.

Na Wet DBA nu plan voor 'opdrachtgeversverklaring'

De wet DBA veroorzaakte veel onzekerheid bij zzp'ers én opdrachtgevers over de mogelijk nadelige financiële gevolgen van een samenwerking. Toenmalig staatssecretaris Wiebes van financiën stelde de invoering uit en onder Rutte 3 lijkt de wet van de baan.

Minister Koolmees van sociale zaken wil vanaf oktober 2021 een webmodule invoeren waarin opdrachtgevers verklaren hoe de arbeidsrelatie in elkaar steekt met de opdrachtnemer. Ofwel: een opdrachtgeversverklaring.

Tot die veranderingen van kracht zijn, is het vaak raadzaam om met een modelovereenkomst te werken. 

Lees alles over de ontwikkelingen

  Voorbeeld modelovereenkomst 

  Ben je nog steeds op zoek naar een voorbeeldovereenkomst? De Belastingdienst heeft zowel algemene voorbeelden van modelovereenkomsten als branchespecifieke modelcontracten opgesteld. Klik hier om de actuele voorbeeldovereenkomsten te bekijken.

  Created with Sketch.

  Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

  Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
   

  Ja ik wil die tips >

  Created with Sketch.

  Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

  Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

   

  Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

   

  Bekijk je voordeel

   

  Meld je aan

  Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.