Wiebes stelt nieuwe wetgeving ZZP'ers uit tot 2018

Wiebes stelt nieuwe wetgeving ZZP’ers uit tot 2018

De wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) wordt uitgesteld tot tenminste 2018. Dit maakte staatssecretaris Wiebes van Financiën eind vorige week bekend. De modelovereenkomsten zouden ZZP’ers een sterkere positie op de arbeidsmarkt geven en schijnzelfstandigheid beter tegengaan, maar de wetswijziging leverde in de praktijk bij zowel opdrachtgevers als -nemers juist meer onzekerheid op.

Let op: Op 24-06-2019 is bekend gemaakt dat de wet DBA niet tot 2018 , maar tot 2021 niet gehandhaafd wordt. Daarna hoopt de regering met een goed alternatief te kunnen komen. Lees er hier alles over.

Door alle onrust omtrent de mogelijk nadelige gevolgen van het samenwerken met ZZP'ers huurden steeds meer organisaties geen zelfstandigen meer in. Andere opdrachtgevers weken hiervoor uit naar een payrollconstructie. 

Omdat bovendien ieder samenwerkingsverband tussen een opdrachtnemer en zijn opdrachtgever apart door de fiscus moest worden beoordeeld, kon het maanden duren voor een modelcontract werd goedgekeurd (of afgekeurd).

Zoals eerder bij de VAR-verklaring is de modelovereenkomst niet verplicht om een opdracht te kunnen (laten) uitvoeren, maar in dat geval kan voor een opdrachtgever niet worden uitgesloten dat de Belastingdienst in een later stadium alsnog vaststelt dat er sprake was van een dienstverband.

Het gevolg van al deze onzekerheid: ZZP'ers raakten dit jaar vaker bestaande opdrachten kwijt (of konden de klus alleen nog maar via payrolling uitvoeren) en hadden moeite om nieuw werk te vinden.

Aanhoudende kritiek

ZZP'ers, opdrachtgevers, belangenvertegenwoordigers en werkgeversorganisaties hebben sinds de invoering van de modelcontracten in mei aanhoudend kritiek geuit op het nieuwe systeem. Nu de gevolgen van de wetswijziging steeds beter zichtbaar worden, was duidelijk dat er iets moest gebeuren.

Nadat werkgeversorganisaties hadden aangedrongen op het bevriezen van de wet DBA, maakte staatssecretaris Eric Wiebes afgelopen vrijdag bekend dat ZZP'ers en opdrachtgevers in ieder geval tot 1 januari 2018 niet hoeven te vrezen voor een boete of naheffing van de Belastingdienst.

Knelpunten oplossen

Wiebes benadrukt dat op het gebied van schijnzelfstandigheid echte "kwaadwillende" organisaties, dat wil zeggen: ZZP'ers en opdrachtgevers die aantoonbaar een werkgevers-werknemersrelatie hebben, nog steeds zullen worden aangepakt.

"Maar soms worden ook echte ondernemers niet ingehuurd, en dat is niet goed",  aldus Wiebes op NOS.nl. Het kabinet wil het komende jaar of - indien nodig - een langere periode gebruiken om de knelpunten van de huidige wetgeving op te lossen. 

Zo heeft minister Asscher van Sociale Zaken aangekondigd om in gesprek te gaan met organisaties en professionals die werkzaam zijn in branches waar veel zelfstandigen werkzaam zijn, zoals de culturele sector. In dergelijke branches zijn opdrachtgevers doorgaans in principe bereid om mensen tijdelijk in dienst te nemen, maar niet met vaste contracten en de langdurige verplichtingen die nu daarvoor gelden.  

Nieuwe arbeidswetgeving

Het herzien van de algemene arbeidswetgeving is volgens de staatssecretaris hard nodig. Het invoeren van de modelovereenkomsten en de grote onrust op de flexibele arbeidsmarkt heeft hem als het ware 'de ogen' geopend, zo stelde hij eind vorige week in de Volkskrant. 

De huidige wetgeving - "Let wel: die stamt van 1907" - is simpelweg niet meer van toepassing op de situatie in 2017: "De kernbegrippen daarin, 'werknemer' en 'zelfstandige' voldoen niet meer." 

Lees ook

Een derde startende ondernemers weet niet wat een modelovereenkomst is
‘Modelovereenkomst ZZP’er vaak afgekeurd door Belastingdienst’
TV-programma RADAR gaat in op onrust wet DBA onder ZZP’ers
ZZP Nederland: ‘Nieuwe wet DBA kost ZZP’ers opdrachten’

Bijgewerkt op: 27-06-2019

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Modelovereenkomst zzp

Is een ondernemer wel echt een ondernemer of is er eigenlijk sprake van een dienstverband? Dit is een belangrijke vraag voor de overheid, omdat het antwoord veel gevolgen heeft voor de belasting, rechten en plichten van werknemer/ondernemer als de werkgever/opdrachtgever.

Modelovereenkomst (opvolger VAR-verklaring)

Voorheen vroeg de Belastingdienst dus om een VAR-verklaring, waarmee je kon aantonen dat je echt ondernemer bent. Dit fiscale systeem is op 1 mei 2016 afgeschaft. In plaats daarvan kwam de modelovereenkomst, die onderdeel zou worden van de nieuwe Wet DBA (Deregulering beoordeling arbeidsrelaties).

Inmiddels is de wet DBA ook weer van de baan. Het kabinet is nu bezig met een webmodule waarin opdrachtgevers de arbeidsrelatie vastleggen: de opdrachtgeversverklaring. Tot in elk geval oktober 2021 moeten zzp'ers werken met een modelovereenkomst. Er dreigen geen boetes als een ondernemer deze niet kan laten zien. Wél als er sprake is van kwaadwilligheid.

Na Wet DBA nu plan voor 'opdrachtgeversverklaring'

De wet DBA veroorzaakte veel onzekerheid bij zzp'ers én opdrachtgevers over de mogelijk nadelige financiële gevolgen van een samenwerking. Toenmalig staatssecretaris Wiebes van financiën stelde de invoering uit en onder Rutte 3 lijkt de wet van de baan.

Minister Koolmees van sociale zaken wil vanaf oktober 2021 een webmodule invoeren waarin opdrachtgevers verklaren hoe de arbeidsrelatie in elkaar steekt met de opdrachtnemer. Ofwel: een opdrachtgeversverklaring.

Tot die veranderingen van kracht zijn, is het vaak raadzaam om met een modelovereenkomst te werken. 

Lees alles over de ontwikkelingen

  Voorbeeld modelovereenkomst 

  Ben je nog steeds op zoek naar een voorbeeldovereenkomst? De Belastingdienst heeft zowel algemene voorbeelden van modelovereenkomsten als branchespecifieke modelcontracten opgesteld. Klik hier om de actuele voorbeeldovereenkomsten te bekijken.

  Created with Sketch.

  Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

  Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
   

  Ja ik wil die tips >

  Meld je aan

  Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.