TV-programma RADAR gaat in op onrust wet DBA onder ZZP’ers | Foto: Nico Kroon

TV-programma RADAR gaat in op onrust wet DBA onder ZZP’ers

Het consumentenprogramma RADAR wijdde afgelopen maandag een deel van haar uitzending aan het afschaffen van de VAR-verklaring en de onrust die de nieuwe wet DBA veroorzaakt onder ZZP’ers en hun opdrachtgevers. Het blijft voor beide partijen lastig te bepalen aan welke regels zij moeten voldoen voordat er een samenwerkingsverband kan worden aangegaan.

Let op: De wet DBA wordt geschrapt. Het kabinet broedt op een alternatief, dat in 2021 concreet moet zijn: de webmodule. Tot 2021 wordt de wet DBA niet gehandhaafd met boetes achteraf. Wél komt er meer onderzoek naar schijnzelfstandigheid. Lees er alles over.

Waar je vroeger als zelfstandige met een VAR-verklaring kon aantonen dat er geen sprake was van een vaste dienstbetrekking tussen jou en de opdrachtgever, is dat proces met de komst van de ZZP-modelcontracten een stuk  ingewikkelder en omvangrijker geworden. 

Duidelijkheid over arbeidsrelatie

Vooropgesteld: een modelovereenkomst opstellen is, net als vroeger met de VAR het geval was, niet verplicht. Maar op deze manier bestaat er voor opdrachtgevers en - nemers voorafgaand aan het (laten) uitvoeren van een opdracht wel duidelijkheid over de aard van de arbeidsrelatie (en het wel of niet inhouden van premies).

Schijnzelfstandigheid terugdringen

De Belastingdienst wil met deze aanpassing schijnzelfstandigheid terugdringen en betere arbeidsomstandigheden creëren voor zelfstandigen. In de praktijk blijkt dat echter niet zo te werken. Voorheen lag het risico van de eventuele financiële gevolgen van schijnconstructies volledig bij de ZZP'er. 

Bij een modelovereenkomst wordt dit risico evenredig verdeeld over de opdrachtnemer én -gever. Daarnaast neemt een gemiddelde aanvraagprocedure veel meer tijd in beslag dan gepland en wordt het merendeel van zelfstandig opgestelde overeenkomsten (in eerste instantie) afgekeurd.

Minder vaak ZZP'ers inhuren

Veel werkgevers lijken er nu voor te kiezen om daarom maar minder of helemaal geen ZZP'ers in te huren, uit angst voor hoge boetes van de Belastingdienst. Hierdoor lopen mensen die al jaren als zelfstandige werken opeens goede opdrachten mis of krijgen ze een arbeidscontract voorgeschoteld, waardoor ze niet langer ondernemer kunnen blijven.

Gevolgen wet DBA

Het consumentenprogramma RADAR onderzoekt in deze uitzending de gevolgen van de wet DBA. Bereikt de nieuwe wet het beoogde doel en heeft de Belastingdienst voldoende middelen om deze wet goed uit te voeren?

De uitzending is terug te kijken op de RADAR-website. Wil je meer weten over het opstellen van een eigen ZZP-modelcontract dat je kunt voorleggen aan de Belastingdienst? Dat lees je hier: Modelovereenkomst voor ZZP'ers vervangt de VAR.

Gepubliceerd op:
19-09-2016

Wat vind je van dit artikel?

x5
x9

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Het kabinet wil vanaf 2021 de opdrachtgeversverklaring invoeren. Dit is een webmodule waarin opdrachtgevers de aard van een samenwerking met een zzp'er vastleggen. Deze verklaring omtrent de arbeidsrelatie van zzp'ers met opdrachtgevers begon ooit met de VAR-verklaring, die vier varianten kende.

marieke
marieke

Als je in de WW zit en betaald werk wilt vinden, heb je twee opties: solliciteren naar een nieuwe baan of een bedrijf starten. Het UWV biedt onder meer de mogelijkheid om een bedrijf te starten met behoud van uitkering: zo start je vanuit de WW.

Starten vanuit de WW in 7 stappen
Starten vanuit de WW in 7 stappen

VAR verklaring / Wet DBA

Vroeger werkte je als zzp'er vaak op basis van een VAR-verklaring. Met een geldige VAR toonde je aan dat er geen sprake was van een vaste dienstbetrekking tussen jou en de opdrachtgever.

Opvolger VAR - wet DBA - lijkt van de baan

Omdat dit in de praktijk voor de Belastingdienst moeilijk te controleren bleek, werd op 1 mei 2016 een nieuw systeem van modelovereenkomsten ingevoerd. De wetswijziging veroorzaakte veel onzekerheid bij zzp'ers én opdrachtgevers over de mogelijk nadelige financiële gevolgen.

Rutte 3 wil opdrachtgeversverklaring 

Het kabinet Rutte 3 wil niet verder met de wet DBA. Wel willen ze op een andere manier schijnzelfstandigheid voorkomen: ‘Het is belangrijk dat zzp-ers om de juiste redenen kiezen voor het zzp-schap en er niet eigenlijk sprake is van een arbeidsrelatie.’ 

Zo mag er bijvoorbeeld bij zzp’ers geen sprake zijn van een ‘gezagsverhouding’. De wet DBA van Rutte 2 strandde onder andere op dit punt, want hoe beoordeel je dat. Het bleek voor oprachtgevers te ingewikkeld om dit in de modelovereenkomst goed en logisch vast te leggen. 

Zzp’er of arbeidsrelatie: meer meetbare criteria

Het kabinet wil meer duidelijkheid scheppen over wanneer je echt zzp'er bent of wanneer het een verkapt dienstverband is. Is je uurtarief bijvoorbeeld heel laag? Dan gaat de belastingdienst ervan uit dat je eigenlijk een contract zou moeten krijgen.

Opdrachtgeversverklaring

Met een online ‘opdrachtgeversklaring’ kan een opdrachtgever straks invullen wat voor type arbeidsrelatie er is met een zzp’er. Dit moet eenvoudiger zijn dan het bij de VAR en modelovereenkomst (wet DBA) was.

Minimumuurtarief

Een van de criteria wordt het uurtarief, als het aan Rutte 3 ligt. Het minimum uurtarief zal naar verwachting veel schijnzelfstandigheid oplossen, omdat die juist bij lage tarieven veel voorkomt. Denk aan schijnzelfstandigheid in de bouw of schoonmaak. 

Lees hier meer over de plannen tot 2021.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 7.002 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.