VAR-verklaring wordt BGL: wat verandert er?

Bijgewerkt op 27 juni 2019
4 min  leestijd
0
Image
VAR wordt BGL - wat verandert er

Dat de VAR-verklaring in 2015 mogelijk gaat verdwijnen, had je waarschijnlijk al gehoord. Maar weet jij ook wat de nieuwe Beschikking geen loonheffing (BGL)-module precies inhoudt en wat voor jou hiervan de gevolgen (kunnen) zijn? In dit artikel vind je antwoorden op de 6 meest gestelde vragen. VAR-verklaring wordt BGL: wat verandert er?

Let op:  De VAR en BGL zijn vervangen door de wet DBA en modelovereenkomsten. Dit bleek echter geen goed alternatief. Op 24-06-2019 is bekend gemaakt dat de wet DBA niet tot 2020, maar tot 2021 niet gehandhaafd wordt. Daarna hoopt de regering met een goed alternatief te kunnen komen. Lees er alles over.

1. Wat is een VAR-verklaring (en wat kun je ermee)?

Een VAR (voluit Verklaring Arbeidsrelatie) is een document van de Belastingdienst dat duidelijkheid verschaft over de werkrelatie tussen opdrachtgevers- en nemers. De opdrachtgever weet op deze manier bijvoorbeeld sneller of hij gedurende de opdracht wel of geen loonheffingen moet inhouden. Een VAR aanvragen is niet verplicht, maar de ervaring leert dat opdrachtgevers een beoogde opdrachtnemer steeds vaker om zo'n verklaring vragen. Daarom maken veel (startende) zelfstandigen hier wel gebruik van.

Als zelfstandige professional of freelancer vraag je op eigen initiatief zo'n VAR-verklaring aan. De fiscus wijst je vervolgens één van de volgende vier varianten toe: VAR-wuo, VAR-row, VAR-loon of VAR-dga. Lees hier meer over de overeenkomsten en verschillen tussen de huidige vier VARs die op jou van toepassing kunnen zijn.

2. Waarom verdwijnt de VAR?

Volgens staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën werkt het huidige VAR-systeem schijnzelfstandigheid in de hand. Daarmee doelt hij op zelfstandigen die - al dan niet noodgedwongen - op papier ZZP'er zijn, maar die in feite vrijwel continu voor één opdrachtgever (zoals een voormalige werkgever) werken en daar eigenlijk dus nog gewoon in dienst zijn. De risico's van zo'n samenwerkingsverband zijn momenteel alleen voor de opdrachtnemer. Bij eventuele financiële consequenties gaat de opdrachtgever in veel gevallen vrijuit.

De nieuwe BGL-module (voluit Beschikking Geen Loonheffingen) moet deze ietwat oneerlijke werkconstructie straks beter tegengaan, zo stelt het kabinet. Vanaf dan kan zowel de opdrachtnemer als zijn of haar opdrachtgever verantwoordelijk worden gehouden voor de beoordeling van de arbeidsrelatie. Dit hoopt Wiebes voor elkaar te krijgen door straks beter onderscheid te maken tussen wat als ondernemerschap en wat als een dienstverband moet worden gezien. In tegenstelling tot het huidige systeem met verschillende varianten is er straks één soort BGL voor iedereen.

3. Wat gaat er precies veranderen?

Een belangrijk verschil is dat de opdrachtgever een grotere rol zal gaan spelen in het hele proces. Net als de VAR zal de BGL niet wettelijk verplicht worden gesteld, maar als jouw potentiële opdrachtgever zo'n verklaring wenselijk acht, bepalen jullie straks samen of er sprake is van een dienstbetrekking of niet. 

Belangrijk hierbij om te onthouden is dat jij straks nog steeds diegene bent die de BGL aanvraagt bij de Belastingdienst, maar dat jouw opdrachtgever in de toekomst zélf actief moet toetsen of de omstandigheden en voorwaarden van de betreffende opdracht overeenkomen met de informatie in jouw BGL. Alleen dan zal hij geen loonheffingen hoeven in te houden en te betalen. Daarnaast wordt straks van de opdrachtgever verwacht dat hij een kopie van de BGL zorgvuldig bewaart in zijn administratie.

4. Wat kan ik verwachten van de BGL?

Het aanvragen van een 'Beschikking geen loonheffingen' verloopt straks geheel digitaal. Je hoeft - net als bij de huidige VAR-verklaring - niet voor iedere opdracht een nieuwe BGL aan te vragen, tenzij de aard van jouw werkzaamheden dermate verandert dat een nieuwe beschikking noodzakelijk is.

In de BGL zelf staat informatie over loonheffingen en of eventuele opdrachtgevers die heffing wel of niet bij jou hoeven in te houden. Houd er rekening mee dat je de BGL alleen kunt ontvangen als de fiscus heeft vastgesteld dat jouw opdrachtgever geen loonheffingen hoeft in te houden (en jij fiscaal gezien dus kan worden gezien als ondernemer).

Starten als zzp'er

Aan de slag als zzp'er?

Dan moet je veel regelen. Van het maken van je bedrijfsplan tot het regelen van verzekeringen. Ga sterk van start en vergroot de kans op succes.

Hoe voorbereid ben ik?

5. Wat is de ingangsdatum van de BGL?

Dat kan niemand nog met absolute zekerheid zeggen, maar de overheid gaat er vanuit dat de wijzigingen met betrekking tot het bestaande systeem in de loop van 2015 in werking zullen treden. Op de website van de Belastingdienst staat dat dit 'vanaf 2015' gaat gebeuren, maar een exacte ingangsdatum is nog niet bekend. 

6. Ik heb nog geen VAR. Wat nu?

Als je net gaat beginnen als ZZP'er of dit pas begin 2015 wilt gaan doen, bestaat de kans dat je nog geen VAR-verklaring hebt. Nieuwe VARs voor het jaar 2015 worden niet afgegeven - huidige zelfstandigen kunnen die van 2014 voorlopig gewoon blijven gebruiken - maar als nieuwbakken zelfstandige professional kun jij wel gewoon een VAR-verklaring aanvragen bij de fiscus.  

Tips van de redactie

Alles over de VAR-verklaring
VAR voor 2014 blijft langer geldig
Stappenplan: zo word je ZZP'er
Starten als freelancer: 5 aandachtspunten
Zo maak je een goede eerste indruk
Zo houd je als ZZP'er effectief jouw uren bij

Meer over var verklaring / wet dba

Meer over var verklaring / wet dba
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2022

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten