marieke

De 5 voordelen van cloud computing

Steeds meer ondernemers in het Nederlandse midden- en kleinbedrijf (MKB) maken gebruik van cloud computing. Overweegt u om ook over te stappen, maar begrijpt u nog niet helemaal wat deze relatief nieuwe vorm van dataopslag precies inhoudt? Hieronder leest u alle ins en outs: 5 voordelen van cloud computing.

Met cloud computing wordt bedoeld het online (via een 'cloud' op het internet) beschikbaar stellen van hardware, software en gegevens. Als gebruiker bent u geen eigenaar van de gebruikte hard- en software; het betekent dat u slechts betaalt voor de diensten die u gebruikt. Er bestaan drie vormen van cloud computing: openbare cloud (extern), private cloud (intern) en hybride cloud (combinatie van beiden).

Beveiliging

Cloud computing heeft veel voordelen. De voornaamste oorzaak van de terughoudendheid van sommige ondernemers is de nog altijd gevoelig liggende toegangscontrole en beveiliging. Momenteel zijn er echter steeds meer nieuwe beveiligingsdiensten in opkomst. Zij bieden services aan voor geavanceerde authenticatie, fraudepreventie en identiteitscontrole die eenvoudig kunnen worden geïmplementeerd, toegepast en beheerd.

5 voordelen van cloud computing:

1. Tijdwinst

Maar weinig ondernemers zijn echt gespecialiseerd in ICT. Dat hoeft ook niet, want u kunt met cloud computing het beheer van systemen prima uitbesteden. Zo kunt u des te meer tijd besteden aan uw core business.

2. Kostenbesparing

Wie overstapt naar cloud computing hoeft geen rekening meer te houden met de aanschaf van servers en hardware, maar neemt slechts diensten voor dat deel waarvan uw bedrijf gebruik maakt. Meestal is dit op basis van een abonnement.

3. Bereikbaarheid

Cloud computing zorgt voor een betere bereikbaarheid van de medewerkers én van bedrijfskritische data. Dat maakt werken op afstand - alleen of met collega's - een stuk eenvoudiger.

4. Updates

De meeste softwareprogramma's geven u met enige regelmaat de gelegenheid om uw systeem te updaten. Door de hoge kosten maken veel bedrijven hier maar weinig gebruik van. Bij cloud computing hoeft de software niet steeds opnieuw geïnstalleerd of geüpdatet te worden op uw computer. Daardoor ziet u als consument pas dat er een update is geweest als u al met de nieuwere versie werkt.

5. Groeimogelijkheden

Cloud computing neemt veel zorgen weg over een mogelijk overschot of tekort aan servers. Of de digitale activiteiten van uw bedrijf nou ineens sterk toeneemt of juist afneemt: dat maakt voor uw onderneming niets uit. Consumenten hoeven in dat geval alleen maar hun profiel aan te passen. Vergelijk het eens met uw energierekening: cloud computing wordt duurder naarmate u er meer gebruik van maakt.

Gepubliceerd op:
22-06-2011

Wat vind je van dit artikel?

x1
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Je hebt de stap genomen om te starten als zzp’er, maar wat komt hier allemaal bij kijken? Een spoedcursus zzp'er worden aan de hand van vijf basisvoorwaarden: van een ondernemingsplan schrijven tot het openen van een zakelijke rekening.

Starten zzp'er met zaak
Starten zzp'er met zaak

Bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op IkGaStarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

  1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
  2. Het schrijven van een ondernemingsplan
    Probeer het Business Model Canvas
  3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
  5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.