marieke

MKB optimistisch over eigen toekomst

Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (MKB) zijn ondanks de economische tegenwind positief over de eigen toekomst. Zo verwacht 62 procent van de MKB’ers de komende drie jaar te gaan groeien. Dit blijkt uit de resultaten van de MKB Marktmonitor 2009. Driekwart van de MKB-bedrijven geeft aan zowel negatieve als positieve effecten te ervaren van de crisis. De algemene tendens van het onderzoek is echter optimisme, aldus de Marktmonitor. De MKB Marktmonitor 2009 heeft bijna 3400 ondernemers ondervraagd over hun bedrijfsvoering en de invloeden van de economische crisis.

Positief vinden bedrijven de flexibele inzetbaarheid van personeel, het makkelijker werven van personeel en toename van innovatie. Als negatief noemen ze een dalende vraag naar producten en diensten, toename van achterstallige betalingen, minder groeimogelijkheden en uitstel van investeringen. Het onderzoek geeft verder aan dat veel bedrijven die de vraag zien teruglopen, innovaties in producten en diensten doorvoeren. Van de 40 procent innoverende bedrijven, kampt 68 procent met een verminderde vraag.

Maatregelen
De Marktmonitor heeft ook gevraagd welke maatregelen ondernemers hebben genomen naar aanleiding van de crisis. Alle bedrijven gaven aan in de kosten te snijden, ook in de personeelskosten.
Bedrijven geven er de voorkeur aan tijdelijk personeel eerst te laten afvloeien, maar ook via natuurlijk verloop te willen inkrimpen. Verder werken bedrijven meer samen, boren ze nieuwe markten aan en ontwikkelen nieuwe producten en diensten.
 

Gepubliceerd op:
23-10-2009

Wat vind je van dit artikel?

x1
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

De Belastingdienst houdt sinds oktober 2019 scherper toezicht op de wet DBA. Vanaf 1 januari 2020 gaat de Belastingdienst de wet handhaven bij opdrachtgevers. Bedrijven en zzp'ers krijgen bij overtreding van de wet dan eerst een waarschuwing. Daarna kan er een boete of naheffing voor de opdrachtgever volgen.

Schijnzelfstandigheid
Schijnzelfstandigheid

Het kabinet wil een opdrachtgeversverklaring invoeren: een webmodule waarin opdrachtgevers de aard van een samenwerking met een zzp'er vastleggen. Minister Koolmees van Sociale Zaken wil dat die webmodule vanaf 2021 de wet DBA en de modelovereenkomst vervangt.

Opdrachtgeversverklaring
Opdrachtgeversverklaring

Bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op IkGaStarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

  1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
  2. Het schrijven van een ondernemingsplan
    Probeer het Business Model Canvas
  3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
  5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.