5 tips voor startende hybride ondernemers

Bijgewerkt op 04 december 2012
5 min  leestijd
8.198
Auteur: Marieke Leijnen

Hybride ondernemers zijn in opkomst. Uit onderzoek van de Kamer van Koophandel (KvK) blijkt dat een op de acht ondernemers naast hun bedrijf nog een baan heeft. Voor een starter biedt het uitzicht op een vaste maandelijkse salarisstrook meer financiële zekerheid, maar het combineren van een baan met part-time ondernemerschap kan knap lastig zijn. Hieronder leest u hoe u het hoofd koel houdt: 5 tips voor startende hybride ondernemers.

1. Vind de juiste balans tussen baan en bedrijf

Dit is in eerste instantie uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan. Veel hybride starters krijgen vroeger of later te maken met dilemma's die bij dit type ondernemerschap horen. De juiste balans vinden om zowel goed te blijven presteren voor uw baas als hard te werken aan het realiseren van een goedlopende onderneming, vergt vaak enige oefening. Indien uw huidige werkgever op de hoogte is van uw ambities op ondernemersvlak en u met of haar hierover goede afspraken heeft gemaakt, zal uw baas wellicht een poos begrip kunnen opbrengen voor uw onregelmatige werkritme. Maar als u teveel opgaat in uw bedrijf en uw taken voor uw vaste baan te vaak of te lang laat liggen, zal dat gedrag uiteindelijk vervelende consequenties hebben.

Daarentegen biedt het Nieuwe Werken u wel degelijk meer flexibiliteit om uw vaste baan te combineren met het managen van een bedrijf dan vroeger. Het is wel belangrijk dat u altijd uw tijd zo goed mogelijk indeelt, zodat u in uw agenda vaste tijden vrijhoudt om te besteden aan werkzaamheden voor uw baan of onderneming. Het opstellen van een dagelijks to do-lijstje doet wonderen en schept de nodige rust in uw hoofd.

2. Geduld is een schone zaak

Houd rekening met het feit dat u als hybride ondernemer nu eenmaal minder tijd over heeft om aan de groei van uw onderneming te besteden dan andere starters. Dit heeft als logisch gevolg dat u met uw bedrijf waarschijnlijk ook minder snel vooruitgang boekt, maar dit hoeft niet per se een probleem te zijn. Stilstaan is nooit goed voor een ondernemer, ook niet voor een part-time ondernemer, maar onthoud dat er maar 24 uur in een dag zitten. U kunt nu eenmaal niet toveren. Zolang u het juiste tempo voor uw situatie aanhoudt (niet te traag, maar ook niet te snel zodat het risico om overwerkt te raken niet te groot wordt), zult u zien dat ook u op den duur grotere stappen kunt nemen.

Illustratie van papier met gloeilamp

Nóg sterker van start

Als jij de belangrijkste zaken van tevoren regelt, maak je een goed voorbereide start en vergroot je jouw kansen op succes.

Ik maak een goede start

3. Zet geld opzij voor toekomstige investeringen

Veel hybride starters hopen natuurlijk dat het hybride ondernemerschap een tijdelijke fase is - uiteindelijk hopen zij volledig van de inkomsten van hun bedrijf te kunnen leven. Zover is het nog niet, maar als ook van een bestaan als fulltime ondernemer droomt, is het raadzaam om daar nu al rekening mee te houden. Hoe meer geld u op een spaarrekening zet, des te sneller u een aanzienlijk bedrag bij elkaar heeft gespaard om in de (nabije) toekomst te investeren in uw onderneming. Mocht later blijken dat u dit extra geld niet nodig heeft voor uw bedrijf, gebruik het dan als financiële buffer voor eventuele minder lucratieve periodes of zet het weg voor uw pensioen.

4. Zijn uw doelen wel realistisch?

Regelmatig evalueren is ook als hybride startende ondernemer van groot belang. Afgezien van het feit dat u zo goed zicht houdt op hoe uw bedrijf ervoor staat, kunt u u zo ook uw persoonlijke situatie in de gaten houden. Hybride ondernemers lopen meer dan eens tegen het feit aan dat ze door dringende werkzaamheden op hun vaste werk minder tijd aan hun onderneming kunnen besteden dan ze eigenlijk zouden willen.

Houd hier rekening mee bij het schrijven van uw ondernemingsplan en stel realistische doelen voor uzelf op, vooral met betrekking tot de hoeveelheid uren die u als hybride starter per week kunt besteden aan uw onderneming. Als u van tevoren geen onrealistische targets heeft opgesteld, hoeft u zich ook niet schuldig te voelen als u een keer minder tijd overhoudt voor uw onderneming. Als hyrbide starter is het heel normaal dat u de ene maand meer werk kunt verzetten voor uw onderneming dan in andere periodes. Als u zichzelf een realistisch doel heeft gegeven, hoeft dat dan ook geen problemen op te leveren.

5. Neem uzelf en uw onderneming serieus

Ook al bent u hybride ondernemer en verdeelt u uw tijd tussen uw oude baan en nieuwe bedrijf, vergeet niet dat u wel degelijk een echte ondernemer bent. In sommige gevallen zijn concurrenten en potentiële klanten of opdrachtgevers misschien geneigd om uw part-time onderneming te onderschatten. Laat u door dergelijke negatieve reacties niet ontmoedigen. U steekt net zoveel geld, tijd en energie in uw startup als iedere andere fulltime startende ondernemers, alleen duurt het bij u misschien wat langer om de gestelde doelen te realiseren.

Houd dit doel voor ogen, ook als het een periode wat minder gaat en u het op uw vaste werk te druk heeft om aan uw onderneming te besteden. Rome is niet in één dag gebouwd, en datzelfde geldt voor uw bedrijf. Zolang u in uw product of dienst gelooft en dit kunt overbrengen aan uw potentiële klanten, zult u ook hen uiteindelijk van uw kwaliteiten overtuigen.

Voorbeeld ondernemingsplan

  • Vergroot je kansen op een succesvolle start
  • Een compleet plan met handige tips
Download gratis voorbeeld

Lees ook

Starten vanuit loondienst: de voor- en nadelen
Startende ondernemers vaak ook in loondienst
5 thuiswerktips voor ZZP'ers
Dossier: Ondernemen in loondienst

Meer over rechtsvorm

Meer over rechtsvorm
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten