Wat moet je weten over de flex-bv

Bijgewerkt op 29 maart 2023
5 min  leestijd
15.034
Auteur: Marieke Leijnen
flex-bv

Sinds 1 oktober 2012 is het makkelijker om een besloten vennootschap (bv) op te richten. Vanwege de vereenvoudiging van de regels wordt een bv ook wel een 'flex-bv' genoemd. Hieronder vind je een overzicht van wat er is veranderd sinds de introductie van de flex-bv en wat de voordelen zijn.

Klik op één van de links om direct naar het onderwerp te gaan:

Ga je je eigen bedrijf oprichten? Dan kun je voor verschillende rechtsvormen kiezen. Vroeger lieten veel startende ondernemers de besloten vennootschap (bv) vanwege de bijbehorende strenge oprichtingseisen links liggen. Gelukkig is dat na de wetswijziging van 1 oktober 2012 niet meer nodig.

De voordelen van een flex-bv

 • De bv is een rechtspersoon. Dat betekent dat je in het geval van schulden niet privé opdraait voor deze kosten (zoals bij een faillissement), maar dat deze bij de bv blijven. Tenzij je nalatig hebt gehandeld of gefraudeerd.
 • Aandeelhouders zijn alleen aansprakelijk voor het bedrag dat zij in de bv hebben geïnvesteerd.
 • De bv staat op zichzelf: er is continuïteit. Als jou iets overkomt, kan je bedrijf gewoon blijven bestaan. Wel moet er dan een nieuwe directeur komen.
 • Verkoop je je bedrijf of ga je met pensioen? Dan verkoop je gewoon je aandelen aan de nieuwe eigenaar.
 • Is er sprake van hoge winst? Dan valt de vennootschapsbelasting die je moet betalen als je een bv hebt lager uit dan wanneer je belasting betaalt als je een eenmanszaak of vennootschap onder firma (VOF) hebt.
 • Een bv heeft een duidelijke organisatiestructuur.

Lening afsluiten: Let op: wanneer je directeur-grootaandeelhouder (dga) bent, moet je bij het afsluiten van eventuele leningen vaak ook privé meetekenen. Daardoor ben je alsnog privé aansprakelijk voor de terugbetaling van de lening.

Zo zet je je bedrijf om naar een bv

Boek je al langere tijd winst met je eenmanszaak, VOF of maatschap? Dan kan het gunstig zijn om deze om te zetten naar een bv. Dit proces is sinds de komst van de flex-bv ook eenvoudiger geworden.

Je gaat hiervoor naar een notaris voor een akte van oprichting. Stel je statuten op en laat de KvK en Belastingdienst weten dat je rechtsvorm is veranderd. Zo simpel kan het zijn.

Het nieuwe jaar is er een goed moment voor. Je sluit dan je boekjaar af met bijvoorbeeld een eenmanszaak en gaat verder met een bv. Zo lopen er niet twee rechtsvormen door elkaar.

Goed om te weten, als je de eigenaar van een bv bent, ben je hoogstwaarschijnlijk ook directeur grootaandeelhouder (dga) (tenzij een van de andere aandeelhouders in de bv dit is).

Je bent dan verplicht om jezelf een gebruikelijk loon te geven van € 51.000 (in 2023). Dit kan verlaagd worden als je kunt aantonen als starter niet over de middelen te beschikken om zo'n bedrag aan jezelf uit te keren. Doe deze aanvraag bij de Belastingdienst. Vaak kun je zo je salaris verlagen tot het minimumloon.

Financiering

Geld nodig?

Als startende ondernemer heb je vaak aanvullende financiering nodig. De Rabobank biedt starters een aantal mogelijkheden om een bedrijf te financieren.

Financiering voor starters 

Wat heb je nodig voor een flex-bv?

 • Een notariële akte van oprichting.
 • Inschrijving van de bv in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK).

De belangrijkste wijzigingen door invoering van de flex-bv

 • Het vereiste startkapitaal van minimaal € 18.000,- euro is komen te vervallen. Eén eurocent is tegenwoordig genoeg. 
 • Je hebt voor de oprichting geen verplichte bank- en accountantsverklaring meer nodig.
 • Je hebt meer vrijheid om de statuten in te richten. Wat er verplicht in de statuten moet staan: de bedrijfsnaam, vestigingsplaats, doel van de bv, het aandelenkapitaal en een regeling voor de directeuren en/of commissarissen die plotseling (door ziekte of schorsing bijvoorbeeld) wegvallen. Hier mag je niet van afwijken.
 • Je mag aandelen uitgeven zonder stemrecht of zonder recht op een winstuitkering (dividend). Dit kan bijvoorbeeld handig zijn bij de uitgifte van aandelen aan werknemers, familieleden of financiers.
 • Je mag buiten de algemene vergadering om besluiten nemen. Daardoor kan de bv sneller handelen. Zeker als er maar één directeur-grootaandeelhouder (DGA) is.
 • Je mag beslissen om de overdracht van aandelen te beperken. Voorheen was het zo dat - als een van de aandeelhouders uit de bv stapte - de aandelen éérst aan de andere aandeelhouders aangeboden moesten worden, voordat je ze aan iemand anders kon verkopen. Die wettelijke blokkeringsregeling is afgeschaft.
 • Je kunt jouw statuten makkelijker wijzigen; ook als de bv al eerder opgericht is.

De regels voor een flex-bv

 • De flex-bv schrapt verschillende maatregelen die waren bedoeld om crediteuren te beschermen, waaronder het minimale startkapitaal van achttienduizend euro. Er zijn wel bepalingen voor in de plaats gekomen die crediteuren alsnog beschermen.
 • Dreig je je opeisbare schulden niet meer te kunnen betalen, dan mag je geen dividend uitkeren.
 • Bij onzorgvuldig handelen kun je privé aansprakelijk worden gesteld voor de gemaakte schulden. Daarnaast worden de wetten om faillissementsfraude tegen te gaan aangescherpt.

Veelgestelde vragen flex-bv

 • Wat is een flex-bv?
  Sinds 1 oktober 2012 is het makkelijker om een besloten vennootschap (bv) op te richten. Vanwege de vereenvoudiging van de regels wordt een bv nu ook wel een 'flex-bv' genoemd. Door deze wetswijziging zijn veel vereisten aan het oprichten van een bv weggevallen. Zo hoef je geen startkapitaal meer te hebben, heb je geen verplichte bank- en accountantsverklaring meer nodig en kun je de statuten makkelijker wijzigen.
 • Wat zijn de voordelen van een flex-bv?
  Sinds de invoering van de flex-bv in 2012 is het oprichten van een bv veel laagdrempeliger geworden. Zo hoef je geen startkapitaal meer te hebben, heb je geen verplichte bank- en accountantsverklaring meer nodig en kun je de statuten makkelijker wijzigen. 

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Meer over rechtsvorm

Meer over rechtsvorm
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten